Kun je afvallen tijdens de overgang? Je probeert het vast regelmatig, maar het lijkt alsof je steeds terugvalt. Toch merk je ook dat je lichaam verandert als vrouw. Je krijgt vaker een hitte-aanval en je komt moeilijker in slaap. Betekent dit dat je ook niet kunt afvallen tijdens de overgang? Wij nemen je mee in onze blog!
Wat doet de overgang?
De overgang is een lastige tijd voor veel vrouwen. Je lichaam verandert door hormonen. Soms gedraag je je anders, heb je last van opvliegers en weet je niet altijd wanneer dat gebeurt. Dat maakt het onvoorspelbaar.
Ook stopt het vermogen om zwanger te worden. Daardoor slaat je lichaam vet op zoals bij mannen. Dat betekent dat je sneller buikvet krijgt, terwijl dat vroeger vooral bij je benen en heupen gebeurde. Deze verandering van vetopslag komt door de overgang.
Het lijkt soms alsof je aankomt door alleen maar naar eten te kijken. Maar klopt dat wel? Wat zorgt ervoor dat je dan aankomt?
Wat is dan afvallen?
Afvallen is niet moeilijk uit leggen. Je moet minder kilocalorieën eten dan dat je gebruikt. Dit moet dan niet erg lastig zijn, toch? In de praktijk is dit moeilijker dan zoals de boeken het beschrijven. De mate waarin je eet of drinkt ligt aan prikkels uit je omgeving. Als jij emotioneel wordt, dan kun je gaan eten. Zelfs bij positieve gelegenheden eet je meer dan je denkt. Een viering van een verjaardag of een diploma-uitreiking word vaak bij gegeten. Gevoel speelt een hele grote rol bij eten.
Gevoel bij het eten maakt het afvallen tijdens de overgang moeilijk. Je voelt je vermoeid door onderbroken nachten. Overdag merk je dat je gevoel anders wordt door de hormoonwisselingen. Wees niet boos op jezelf dat afvallen moeizamer gaat, maar accepteer dat je leven anders wordt. Jij wordt anders, dus je aanpak voor afvallen moet ook anders worden!
Kun je afvallen tijdens de overgang?
Tijdens de overgang verandert niet alleen je lichaam, maar ook je gedrag. Elke vrouw beleeft de overgang op haar eigen manier, maar gedragsveranderingen zijn herkenbaar voor iedereen, ook op het gebied van eten. Emoties, zowel vrolijke als boze, beïnvloeden wat je eet en drinkt. Hier is een belangrijk voorbeeld:
- Door opvliegers slaap je minder goed.
- Hierdoor voel je je overdag vermoeider.
- Vermoeidheid vergroot de kans op te veel eten.
- Ook vermindert vermoeidheid de motivatie voor beweging of sport.
- Dit verhoogt het risico op gewichtstoename.
Vooral vermoeidheid speelt een grote rol bij gewichtstoename tijdens de overgang. Veel vrouwen bewegen dan minder en kiezen vaker voor comfortfood, zoals chocola, chips of andere bewerkte snacks.
Soms veroorzaakt de overgang ernstige mentale en lichamelijke ongemakken. In dergelijke gevallen is het belangrijk om naar de huisarts te gaan, omdat dit ook invloed kan hebben op je eetgewoonten.
Het is echter een misvatting dat de overgang automatisch leidt tot gewichtstoename. Dit gebeurt alleen als vermoeidheid en overmatig eten samengaan.
Wat kun je eraan doen?
Zo val je af tijdens de overgang!
Hier zijn een aantal oplossingen die je kunnen helpen:
1. Ontdek de problemen die je ervaart tijdens eetmomenten en schrijf ze op.
2. Blijf je slaappatroon in de gaten houden en overweeg powernaps.
3. Vermijd extreme diëten zoals koolhydraatarm of ketogeen.
4. Overweeg professionele begeleiding, omdat afvallen meer is dan ‘minder eten‘ en ‘meer bewegen
Afvallen is niet gemakkelijk, omdat niet iedereen weet hoe dit moet. Op internet is veel informatie te vinden, maar hoe weet je wat waar is? Wij ondersteunen vrouwen vaak bij het vinden van de juiste informatie. Het is een geruststelling om te ontdekken dat het allemaal wat relaxter kan gaan.
Ben je nieuwsgierig geworden? Personal training is meer dan alleen een ‘sportlesje’!
Wij helpen veel vrouwen in de overgang!
Vul vrijblijvend je informatie in: