Afvallen: “Ik eet 1200 kilocalorieën en val niet af!”

Afvallen: "Ik eet 1200 kilocalorieën en val niet af!" 1

Een bekend verhaal is dat cliënten aangeven dat ze niet veel eten en zelfs dan aankomen in gewicht. Ze vinden hun situatie dan ontzettend gemeen tegenover andere mensen die alles kunnen eten in hun beeldvorming. Herken jij jezelf in deze situatie? Wat is niet goed aan deze gedachtegang?

Wanneer val je af en kom je aan?

Je valt alleen af als je in een calorietekort zit. Dat betekent dat je minder kilocalorieën moet gaan eten/drinken dan dat je nodig hebt. Alleen, volgens je gevoel eet je al zo weing en nog haal je geen resultaat! Dan moet je toch wel een uitzondering zijn… toch?

Nee, sorry. Waarom? In een onderzoek [1] hielden ze obese mensen in een gecontroleerde omgeving. Deze obese mensen gaven aan dat ze 1200 kilocalorieën aten, maar niet afvielen. Wat bleek? Ze aten 1053 kilocalorieën (47%) meer dan dat ze dachten. Dat heeft meer uitleg nodig, want waardoor ontstaat die scheve verhouding?
Hieronder wordt meer uitgelegd:

Welke onderdelen spelen mee bij het bepalen van de calorie-inname?

Je wil het liefst elke dag controle hebben over meeste onderdelen in je leven. Dat iemand aangeeft dat je te veel kilocalorieën eet, terwijl jij zeker weet dat je eerder te weinig eet? Helaas, want er spelen genoeg onderdelen mee die je niet altijd in de gaten hebt (onbewust):

  • Kleine hapjes/snacks
  • Drinken
  • Smeersels/beleg dikker gesmeerd
  • Volume van maaltijden
  • Eten uit verveling, blijdschap of andere emotionele buiten

Als je dit krijgt te horen, dan twijfelen nog steeds mensen eraan dat ze te veel kilocalorieën binnenkrijgen. Na veel gesprekken met een cliënt die dit soort problemen ervaart, kom je vaak achter het volgende:

  • Drinken bevat 20% van de totale calorie-inname
  • Avondeten leek weinig, maar bleek voor 1,5 – 2 personen te zijn
  • Smeersel/beleg is geen 20 gram, maa
  • 50 gram
  • Glazen waren geen 220 ml, maar 250 ml met caloriehoudende dranken
  • Uitjes, zoals lunchen en uiteten gaan
  • Het koekje bij de koffie werd niet meegerekend
  • Bakboter, oliën waren vergeten

De lijst wordt alsmaar groter en groter, maar weet jij eigenlijk hoeveel kilocalorieën iemand mist met deze “onbewuste” vergeten kilocalorieën. Dat kan variëren tussen de 500-1000 kilocalorieën verschil! Hieronder wat voorbeelden die voorkomen:

Avondeten en een dikke misser maken?

Als Nederlander ben je het gewend om als aardappeleter ook geregeld aardappelen voorgeschoteld krijgt. Die aardappelen zijn niets mis mee, tenzij je te veel aardappelen tegelijk neemt. Zo is een portie van aardappelen vaak twee tot drie aardappeltjes. Dat kun je ook zien als zes halve aardappeltjes, maar niet vijf tot zeven hele aardappeltjes. Als je een fanatieke aardappeleter bent, dan ontbreekt de jus er ook niet bij.
Daarnaast heb je rond de 100 gram vlees per persoon nodig, maar eten wij geregeld 150 gram of meer per avondmaaltijd. Die in bakboter of olie wordt gebakken.
Toevallig liggen er ook vreemde groene objecten op je bord die ze groenten noemen, maar die neem je liever niet te veel. Je stukje vlees en aardappelen overheersen het bord met smaak en die gaan ook als eerste op…

Wat nu als je krijgt te horen dat een normale avondmaaltijd tussen de 400 tot 600 kilocalorieën is en jouw aardappelmaaltijd met jus geregeld 600 kilocalorieën en hoger is? Dit is zelfs met een avondmaaltijd welke calorie-armer is dan je gebruikelijke bord pasta. De meeste pasta’s met vlees zijn rond de 700 tot 1200 kilocalorieën per bord! De meeste afslankers eten 1500 – 2000 kilocalorieën per dag. Dus een calorierijke pasta kan meer dan 50% van je kilocalorieën bevatten.

Advies: neem 50-60 gram ongekookte volkoren pasta per persoon en neem één tot anderhalf opscheplepel pastasaus

Smeersels en hun extra onbewuste kilocalorieën

Jij bent net als ieder ander! Je vindt een belegsoort lekker en je smeert net wat dikker dan je wil. Daardoor stijgen de kilocalorieën met 100 tot 200%. Als je ziet dat de meeste telefoonapps uitgaan van 20 gram, dan zitten wij Nederlanders regelmatig veel hoger dan dat. Alleen voorgemaakte porties kloppen wel in het gewicht.

Advies: weeg één keer af wat 20 gram in werkelijkheid is. Combineer het wegen met een eetlepel, mes en/of vork. Dan weet je voortaan hoeveel 20 gram is zonder een weegschaal!

“Ik gebruik een beetje olie…”

Dit blijft één van onze favoriete opmerkingen. Een beetje is “subjectief”. Dat betekent dat jouw versie van “beetje” anders is dan die van iemand anders. Zo is dat bijvoorbeeld bij het avondeten ook het geval. Als je vlees of aardappelen bakt, dan komt er vaak olie of bakboter bij kijken. Ons advies is om roomboter te mijden in verband met torenhoge kilocalorieën per 100 gram. Bovendien is roomboter niet perse beter dan normale boter, omdat er andere vormen van vet in zitten of dichterbij de natuur staat. Een fabrieksmatige ontwikkeling van een voedingsmiddel is niet altijd perse slechter voor je, maar dat is gericht op gezondheid en niet op afslanken.
Terugkomend op de opmerking bij dit kopje, dan is “een beetje” onduidelijk. Veel bedoelen dan één tot drie eetlepels met bakboter of olie. Dat is ongeveer 100 tot 300 kilocalorieën die bij het vlees of aardappelen wordt toegevoegd. Is dit een probleem voor je afslankwens? Nee, maar het verhoogt wel de kans dat je in een calorie-overschot komt. Niemand weet 100% zeker wat hij/zij nodig heeft aan kilocalorieën per dag. Iedereen schat dit namelijk en dat kunnen professionals ook alleen maar doen. De professionals passen het tussentijds aan, naarmate de resultaten vorderen of juist tegenvallen.

Advies: (1) bij het bakken van een ei kun je een druppel (olijf)olie gebruiken, (2) gebruik een airfryer om bakboter/olie te beperken/mijden en (3) voorkom roomboter als bakboter

Als je niet afslankt, dan betekent dat in 95% van de gevallen je één van de bovenstaande punten doet. Het is niet “stom” of “dom” om dit soort onderdelen niet te zien in je eigen eetpatroon. Je moet kritisch zijn naar je eetpatroon als je niet afslankt en niet grijpen naar hypediëten. Als je blijft doen wat je altijd deed, dan krijg je nooit andere resultaten. Wat kan het dan voor kwaad om dit soort tips eens te proberen?

Referenties

  1. Lichtman, S.W., Pisarska, K., Berman, E.R., Pestone, M., Dowling, H., Offenbacher, E., Weisel, H., Heshka, S., Matthews, D.E. & Heymsfield, S.B. (1992) Discrepancy between self-reported and actual caloric intake and exercise in obese subjects. The New England Journal of Medicine

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

 




Comments (1)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.