Niet afvallen door slechte stoelgang? De oplossing!

niet afvallen door slechte stoelgang

Niet afvallen door slechte stoelgang? Geloof ons: je bent niet de enige. In Nederland heeft 10 – 30 % wel eens last van obstipatie. Bij obstipatie is de ontlasting zo hard is dat je onregelmatig naar het toilet gaat. Normaal ga je één keer per dag of per twee dagen. Bij obstipatie kan het veel langer duren! Dat kan weer leiden tot problemen in de dikke darmen en het anusgebied. Denk hierbij aan aambeien of een opgezwollen buik.
Wat is nu de oorzaak van een slechte stoelgang bij het afvallen? Hoe kun je dit oplossen? Tijd om een super poeper te worden.

Weinig ontlasting tijden het afvallen?

Jouw stoelgang kan slechter worden door verschillende redenen:

 • Te weinig vezels
 • Je drinkt te weinig
 • Je slikt medicatie dat obstipatie kan veroorzaken
 • Je beweegt te weinig

Om te bepalen of je last hebt van obstipatie, kun je de Bristol schaal gebruiken. Deze overzichtelijke schaal verdeelt de ontlasting in verschillende typen:

niet afvallen door slechte stoelgang

In deze Bristol schaal zijn type 3 en 4 goed. Met een slechte stoelgang vaak type 1 en type 2. Daarbij zie je regelmatig type 1 en 2 ontstaan bij afvallen. Hoe dat kan?

Bij afvallen eet je minder kilocalorieën, maar in veel gevallen nemen de vezels ook af. Dat komt door de vele producten die weinig vezels bevatten. Denk hierbij aan ultra-bewerkte voedingsmiddelen met veel zout, suiker, vet en weinig vitaminen en mineralen. Veel diëten adviseren snackgroenten, fruit en volkoren producten. Toch zie je dat veel mensen fruit niet lekker vinden en weinig groenten overdag eten. Daardoor is de kans op een vezeltekort groter. De kans wordt nog groter wanneer je geen volkoren producten lust.

Wist je dat je soms 1 tot 2 kilogram zwaarder kunt zijn door een flinke opstopping in de darmen? Dit heeft een grote invloed op jouw weegmoment. Denk niet dat je meteen verkeerd bezig bent.

Wij gaan jou helpen! Daar moet je wel weten welke richtlijnen er zijn voor een goede stoelgang. Weet jij welke richtlijnen meespelen bij een goede stoelgang?

De richtlijnen die jouw stoelgang op orde brengen

Hieronder vind je richtlijnen die belangrijk zijn voor jouw stoelgang:

 • 14 gram vezels per 1000 kilocalorieën
 • Beweeg minimaal 7.000 stappen per dag
 • Drink minimaal 2 liter vocht per dag
 • Eet wel minimaal 20% van je kilocalorieën aan vet

Zo eet jij je vezels

Je hebt twee soorten vezels: verteerbare en niet-verteerbare vezels. De niet-verteerbare vezels zijn het belangrijkst voor je stoelgang. Die vind je in: groenten, fruit en volkoren producten. De meeste mensen denken dat ze veel groenten eten, maar in Nederland eten we gemiddeld 140-150 gram groenten per dag. De richtlijnen zijn tegenwoordig 250 gram groenten per dag. De redenen dat mensen hun groenten niet eten zijn verschillend: (1) in één keer 250 gram groenten willen eten bij een avondmaaltijd, (2) eerst aardappelen en vlees opeten, dan pas de groenten en (3) groenten niet lekker kunnen maken in de keuken.

Daarnaast zie je dat volkoren producten worden vermeden, omdat er gekozen wordt voor een koolhydraatarm dieet. Deze tekorten worden dan niet opgevangen door overdag meer groenten te eten. Dat kan weer leiden tot een vezeltekort. Eet dus je groenten als je zulke diëten volgt. Ons advies is om dan 500 gram groenten per dag te eten.

Hier heb je verder wat praktische tips om aan je vezels te komen:

 • Plaats groenten op je boterham
 • Eet regelmatig rogge- of volkorenbrood
 • Eet groenten als snack
 • Maak een caloriearm sausje voor groenten
 • Verwerk haverzemelen in je havermout/muesli

Zo krijg je een betere stoelgang bij het afvallen!

Beweeg voor de grote boodschap!

Je darm beweegt voedsel door kneedbewegingen. Dit noemen ze darmperistaltiek. Door meer te bewegen gaan je darmen ook regelmatiger aan het werk. Door te weinig stappen per dag zul je zien dat je ook minder vaak naar de WC moet. Haal minimaal die 7.000 stappen per dag om regelmatiger naar de WC te gaan!

Drinken en vezels zijn goede vrienden

Je kunt genoeg vezels eten, maar te weinig drinken. Vezels nemen vocht op in je darmen. Zo word je ontlasting zachter en gaat het beter door je dikke darm heen. Als je te weinig drinkt zal de dikke darm vocht onttrekken aan de ontlasting om het lichaam te voorzien van vocht. Je cellen in jouw lichaam hebben ook vocht nodig om te kunnen functioneren! Regelmatig drinken dus!

Maak groenten aantrekkelijker

Het is aan te raden om groenten smaakvoller te maken. Dit kun je doen door een caloriearm sausje toe te voegen aan bijvoorbeeld snackgroenten. Denk aan een kerriesausje op basis van 0% fritessaus bij jouw snackwortels. Of een knoflooksausje met cherry tomaten.

Nog een laatste reddende tip

Haverzemelen zijn extreem vezelrijk! Per 100 gram krijg je 15,4 gram vezels binnen. In een stuk fruit zit gemiddeld 2 gram vezels. Dat geeft al aan hoe vezelrijk haverzemelen zijn. Voeg deze haverzemelen toe aan je havermout of zelfs bij je zilvervliesrijst. Nooit meer een harde ontlasting tijdens het afvallen!

Zit je met medicatie dat een slechte stoelgang veroorzaakt? Dan moet je dit voor de zekerheid benoemen bij jouw huisarts. Hier zijn verschillende oplossingen voor!

Heel veel plezier met een fantastische stoelgang!

Hulp nodig met je voeding? Laat je helpen!

Personal training of voedingsbegeleiding? Beide worden vaak gecombineerd tot een effectieve aanpak. Bij ons krijg je ook begeleiding van een diëtist.

 • Mijn gegevens:

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Comments (3)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.