Afslanken met meer eten…?

Afslanken met meer eten...? 1

Als mensen beginnen met het veranderen van hun eetpatroon, dan hoor je vaker na een periode:

“Ik val meer af, sinds ik meer ben gaan eten”

Deze opmerking kan kloppen, maar dat heeft een uitleg nodig. Zonder die uitleg denken mensen dat zij een vrijbrief krijgen voor meer eten, maar zo werkt dat niet. Hieronder leggen wij uit wat er met deze bovenstaande opmerking wordt bedoeld.

Kilocalorieën en volume bij eten

Je kunt op twee manieren naar de inname van eten kijken:

  1. Kilocalorieën van etenswaren
  2. Volume van eten (hoeveelheid dat je ziet)

Veel verlagen hun kilocalorieën door andere producten te kiezen. Denk hierbij aan dat mensen een bakje chips vervangen voor een schaaltje met aardbeien. Hieronder het verschil:

  • Bakje chips (60 gram) = ong. 300 kilocalorieën
  • Schaaltje aardbeien (250 gram) = 80 kilocalorieën

De hoeveelheid aardbeien (volume) die je mag eten is veel groter dan het bakje chips, maar de aardbeien leveren veel minder kilocalorieën dan de chips. Deze methode wordt veel gebruikt om de maag te vullen met caloriearme snacks, waardoor je de kans verlaagd op een calorie-overschot. Dit is de reden alsof het lijkt dat iemand bergen voedsel weg eet zonder problemen en op gewicht blijft.

Voordelen van een ander (gezond) eetpatroon

Wanneer je jouw eetpatroon verandert met bijvoorbeeld een professional, dan heeft diegene het vaak over eiwit. Doordat je aandacht geeft aan een (gezonder) eetpatroon, verhoog je ook je hoeveelheid eiwitten per dag. Als je dit doet, dan verhoog je ook de hoeveelheid kilocalorieën die per dag extra worden gebruikt. Dit is geen hoog getal, maar het kan oplopen tot 100 – 150 kilocalorieën per dag! Alle beetjes helpen…

Daarnaast verhoog je de volume van je gehele eetpatroon en verlaag je de kilocalorieën per product (energiedichtheid). Een voorbeeld is wanneer jij aardbeien weg eet, je deze ook zat wordt na een bak van 250 of 500 gram. Je hebt dan maximaal 160 kilocalorieën weg gegeten met 500 gram aardbeien! Dat haal je makkelijk in met een zak chips van 100 of 200 gram. Dan hoef je maar 35-40 gram chips te nemen (klein schaaltje).
In onderzoek zie je ook geregeld terug dat de voorkeur voor het product afneemt [1], nadat iemand het vaker heeft gehad. Dat geldt vooral voor producten die laag scoren als het gaat om smaak (bittere groenten bijvoorbeeld…).
Bovendien werkt het verhaal ook andersom, want je kunt ook een product graag willen. Daarom werkt “verbieden” niet als langdurige oplossing en zeker niet met smaakvolle etenswaren. Dat is met een chique woord: restricties (in eten).

Meer eten en afslanken: in een ander daglicht

Dus als iemand de opmerking “Ik val meer af, sinds ik meer ben gaan eten” geeft, dan weet jij nu wat de reden is. Elke begeleider zal de nadruk leggen op hogere volumes met minder kilocalorieën. Zo is bijvoorbeeld (eigen gemaakte) soep ook een ideale oplossing wanneer je deze caloriearm houdt.

Tip: maak een soep dikker, waardoor het meer vult! Dit noemen ze het verhogen van de viscositeit (dikte van een vloeistof).

Interesse in hulp met afslanken?

Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in via de onderstaande knop!

Bron(nen)

  1. de Graaf, C., Kramer, F.M., Meiselman, H.L., Lesher, L.L. & Baker-Fulco, C. (2005) Food Acceptability in Field Studies with US Army Men andWomen: Relationship with Food Intake and Food Choice AfterRepeated Exposures. US Army Research. 36

 
Comments (1)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.