Obesitas bestrijden? Vergeet het mentale aspect niet!

obesitas bestrijden

Minder eten en meer bewegen. Dat is de oplossing voor het bestrijden van obesitas. Althans, als je allerlei internethelden en zelfverklaarde goeroes moet geloven. Bij Body2Coach zijn we het daar pertinent mee oneens. Wil je obesitas bestrijden? Dan is er veel meer nodig dan minder eten en meer bewegen. Het mentale aspect begrijpen, daar draait het om!

Meer bewegen om obesitas te bestrijden is onzin

Ja, bewegen is gezond. Alleen beweegarmoede is niet zozeer het probleem als het iemand niet lukt om af te vallen. Natuurlijk, het helpt wel bij het bewerkstelligen van gewichtsverlies. Veel mensen met overgewicht denken er met sporten alleen al te zijn. Ze beginnen vier keer per week te sporten, houden dit een week of drie vol, vallen weinig of niet af en belanden vervolgens weer op de bank… Twijfel jij op dit moment of je obesitas hebt? Bekijk dan deze pagina met gedetailleerde informatie over obesitas.

Ook heb je types die veel gaan sporten en het meer dan logisch vinden als ze de niet-voedzame voedingsmiddelen meer laten staan. Ze eten minder geraffineerde suikers en verlagen hun vetinname. Een goede eerste stap, maar het draait dan ook weer om energiebalans. Let je goed op je suikers en vetten, maar zit je te hoog in de calorieën? Tja, dan kom je aan en val je niet af.

Bewegen is NIET goed voor je gezondheid

Schrok je van deze kop? Heel goed, want dit deden we om je aandacht te trekken. Meer beweging is natuurlijk wel goed voor je gezondheid, maar het is geen garantie voor gewichtsverlies.

De trainingsadaptatie (aanpassing van het lichaam) zorgt voor minder pijntjes rondom gewrichten, omdat de spieren sterker worden. Natuurlijk is de juiste begeleiding belangrijk bij het bestrijden van obesitas (extreem overgewicht – denk aan 160 kg +). Waarom? Vaak willen trainers of sporters meteen vol aan de slag en kiezen ze voor oefeningen die gewoonweg te zwaar zijn. Denk aan zwaar squatten. Squatten is goed voor je, behalve als je gewrichten en spieren hier niet op ingesteld zijn. Bij mensen met obesitas is dat laatste vaak aan de orde.

Onze obesitas specialist merkt ook dat wanneer mensen met obesitas zelfstandig gaan sporten, ze vaak in de volgende valkuilen trappen:

 • Het volume van de training is te hoog. Denk aan het doen van drie setjes, terwijl twee setjes het maximale is.
 • De intensiteit in combinatie met het volume is te hoog. Het lichaamsgewicht verhoogt de intensiteit van de oefening. Dit zorgt voor overbelasting en demotivatie bij de sporter.
 • Men kiest voor te moeilijke oefeningen. Denk aan gewichtheffen of crossfit. Het is goed om met de basis te beginnen. Denk aan een kettlebell swing of een air squat.

Voor maximaal resultaat met krachttraining verwijzen je graag door naar een concreet stappenplan voor het opbouwen van spiermassa. Dit stappenplan geldt voor iedereen!

Bij veel sportscholen zien wij ook dat trainers beginnen met het trainen van de kleine spiergroepen. Jammer, want het is juist goed om je te richten op algehele fitheid. De details komen later. Want wat is het eerste waar een persoon met veel overgewicht aan denkt? Juist, hij of zij wil op een fijne manier bewegen.

Hieronder een aantal doelen waar iemand met (morbide) obesitas zich juist op focust:

 • Veters kunnen strikken
 • Makkelijk van de bank opstaan
 • Vermindering van de pijn in gewrichten
 • Stukje kunnen wandelen (pijnloos)
 • Even de trap op kunnen
 • Enzovoort

We praten hier niet alleen over op basis van onderzoeken en wetenschappelijke inzichten. Nee, eigenaar Freek weet zelf hoe het is om vijftig kilo af te vallen. Zijn ervaringsverhaal biedt een uniek inkijkje in het leven van iemand die worstelt met kilo’s.

Wat doet meer bewegen dan wel voor iemand met obesitas?

Wanneer iemand pijnloos beweegt, is het ook makkelijker om (onbewust) meer te gaan bewegen. Denk aan:

 • Wandelen naar de supermarkt in plaats van de auto pakken.
 • De fiets pakken naar het werk
 • De trap kiezen in plaats van de lift

Dit lijken simpele dingen, maar het helpt bij het verbeteren van de gezondheid.

De eetverleidingen weerstaan = obesitas bestrijden

Wij merken dat men tegenwoordig vreemde conclusies trekt als het gaat om ‘gezond’ eten en drinken. Iedereen wil een steentje bijdragen aan het oplossen van overgewicht. Veel trainers en coaches vergeten dat hierdoor de consument (of de persoon met overgewicht die graag wil afslanken) in de war raakt. Wat is nu waar? Hier is maar één simpel antwoord op:

mensen met obesitas

Vooral bij de voedingskeuze gaat het mis, want de verleidingen liggen overal op de loer. Elke dag zie je wel een bakker, supermarkt of andere winkel waar je eten & drinken kunt aanschaffen. Lekker makkelijk alles in een pakje, zodat je zo min mogelijk tijd kwijt bent aan de bereiding. Heerlijk toch, of niet?  Niks mis met een pakje, maar vaak is het een caloriebom. Alleen hoe reageer je goed op allerlei verleidingen?

Laat je omgeving niet bepalen hoe jij moet afvallen

Het is belangrijk om je aan de volgende punten te houden om op die manier obesitas te bestrijden:

 • Licht je familie, werk en vrienden in over je doelen. Snappen ze het? Dan werkt dit motiverend. Keuren ze het af? Weet dan waar je het voor doet en put ook hier kracht uit.
 • Je hoeft niet als een ‘konijn’ te eten. Het gaat om het aantal kilocalorieën en een gebalanceerd eetpatroon.
 • Leer jezelf aan om meer te voet te doen of op de fiets. De auto loopt niet weg. Scheelt ook weer benzine. 😉
 • Positief denken. Heb je een rotdag? Draai het om en bedenk wat er wel goed gaat. Met een positieve mindset kom je het verst.

Laat je je door negatieve emoties leiden? Dan is het risico groot dat je vervalt in een oud eetpatroon. Dan krijg je meer binnen dan dat je nodig hebt. Je laat je gaan en dit resulteert weer in een schuldgevoel. Vervolgens kan het je niks meer schelen, vliegen de kilo’s er weer aan en ben je terug bij af.

Tijdens onze begeleiding met het transformatiepakket merken wij dat optimisten minder problemen hebben bij hun doelstelling. Ze zijn continu positief naar zichzelf en bij een slechte week: ‘Ach, volgende week gaat het weer goed komen!!’. Daartegenover heb je pessimisten die bij elke weg een aantal beren zien. Dit wil niet zeggen dat de pessimisten niet graag hun lichaamsgewicht willen laten dalen! Heel graag zelfs! Wij merken dat ze soms andere prioriteiten stellen en dat is geen enkel probleem. Alleen je moet accepteren dat je dan niet of langzamer afvalt. Dat ligt per situatie anders.

Val je niet af? Dan eet je te veel

afvallen in apeldoorn

Om alles samen te vatten, hebben wij een kleine zwart-wit verdeling gemaakt:

 • Voeding = voor afvallen/aankomen
 • Sporten = voor de gezondheid

Ze hebben allebei te maken met elkaar en we raden aan om op allebei de zaken te letten. Meer bewegen (voor de gezondheid) en minder eten als je gewicht wil kwijtraken.

Vergeet NOOIT de psychologische factoren die een hele grote rol spelen bij de bestrijding van obesitas.

Doe het in één keer goed en begin met afvallen in Apeldoorn!

Misschien kun jij op dit moment niet normaal met je kinderen spelen, omdat je last hebt van de overtollige kilo’s. Of ben je al buiten adem wanneer je de trap oploopt? Dan is het tijd voor actie om een gelukkig en gezond leven te leiden! Onze obesitas specialist in Apeldoorn helpt jou om op een verantwoorde en zelfs leuke manier af te vallen. Zo geniet jij weer volop van het leven! Bel direct naar: 06 – 488 40 976 of vul nu onderstaand contactformulier in.

 • Mijn gegevens:

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Comments (1)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.