Afvallen met medicatie

afvallen met medicatie

Afvallen met medicatie is een veelgestelde vraag tegenwoordig. Je hebt van alles geprobeerd, maar het lijkt onmogelijk om af te vallen zonder hulp van een pilletje of injectie. Veel trainers en coaches leggen de nadruk op afvallen, maar dat is gericht op de korte termijn. Wat jij nodig hebt is iets wat blijft werken! In dit verhaal nemen wij je mee in afvallen met medicatie en waarom dit zo in trek is.

Hoe val je af?

In de boeken staat dat afvallen eigenlijk heel eenvoudig is:

  1. Eet minder kilocalorieën dan je nodig hebt.

Dit heet de energiebalans. Je blijft op hetzelfde gewicht als je net zoveel kilocalorieën binnenkrijgt als je gebruikt door sport, beweging, lichamelijke vertering en andere activiteiten.

Beweeg je veel op een dag (meer dan 8.000 stappen)? Doe je af en toe aan sport? Dan is de kans groter dat je meer kilocalorieën gebruikt dan iemand die de hele dag tv kijkt.

Toch is het niet zeker dat je afvalt, omdat eten en drinken dit kunnen tegenwerken. Soms krijg je ongemerkt veel kilocalorieën binnen, vooral als je wordt afgeleid. Je eet bijvoorbeeld meer als je tv kijkt of op de computer werkt.

En denk eens aan de extra kilocalorieën van een cappuccino of een koekje hier en daar. Dat telt snel op. Daarom wordt sport en beweging niet als het belangrijkste advies gegeven om af te vallen. Het is altijd belangrijk om aan je eetgewoonten te werken!

Wil je meer weten over afvallen? Lees onze andere blog!

Afvallen met medicatie. Wat houdt dat in?

Afvallen met medicatie lijkt eenvoudig, maar dat is het niet meteen. Je hebt twee soorten medicijnen om gewicht te verliezen:

1. Ozempic voor Diabetes Mellitus Type II (suikerziekte)
2. Saxenda voor niet-diabetici

Dit zijn GLP-1 injecties die je zelf toedient. Deze medicatie zorgt ervoor dat je minder snel honger hebt en dat je misselijk wordt als je grote hoeveelheden eet of drinkt. Afvallen met injecties lijkt een perfecte oplossing. Of toch niet?

Afvallen met medicatie kan succesvol zijn. Onderzoek is positief over de resultaten van gewichtsverlies.

Het enige probleem is dat we niet weten wat de langetermijngevolgen zijn van deze medicatie. Er blijken vaker alvleesklierontstekingen voor te komen.

Ook is onzeker of het gewichtsverlies op de lange termijn behouden blijft. Deze medicatie is nog te nieuw om dat te weten.

Heb je echt dit soort medicatie nodig om af te vallen? Is het mogelijk om gewicht te verliezen zonder deze medicijnen te gebruiken?

Afvallen zonder medicatie is écht haalbaar

Zeker, afvallen zonder medicatie is mogelijk. Veel trainers en coaches benadrukken het belang van afvallen, maar dit is vaak gericht op korte termijnresultaten. Het behalen van doelen wordt gevolgd door het terugvallen in oude eetgewoontes. Waarom is gedragsverandering zo moeilijk?

Intentie en gewoontes zijn van belang

Het begint altijd met de intentie om gezonder te eten, bijvoorbeeld door dagelijks twee stuks fruit te eten. Deze intentie probeer je in te zetten door een afspraak met jezelf te maken. Na een week merk je echter dat je slechts twee dagen fruit hebt gegeten. Hoe kan het dat je je eigen belofte niet nakomt? Hier speelt de olifant en de olifantenrijder een rol.

Geef de leiding aan de olifantenrijder

De olifantenrijder vertegenwoordigt je bewuste brein, waarmee je doelbewuste keuzes maakt. Bijvoorbeeld:

  • Je wordt uitgenodigd voor een evenement omdat je dat altijd gezellig vindt.
  • Je kiest bewust om niet te gaan omdat je de volgende dag al een afspraak hebt en bang bent voor uitputting.

Alleen, wat als de olifant het overneemt? De olifant staat voor het onbewuste deel van je brein, sterker dan de olifantenrijder. De olifant kiest snel voor lekkere bladeren uit gewoonte om te overleven. Dus, bij jou zal vermoeidheid en een diepgewortelde behoefte aan gezelligheid kunnen gaan als volgt:

  • Iemand nodigt je uit voor een evenement omdat je dat gezellig vindt.
  • Je reageert direct met: “Ja, gezellig!”

Achteraf heb je spijt, omdat je moe bent en eigenlijk geen zin had. Zeg je af? Vaak zet je toch door, omdat de ander het verwacht. Je gaat naar het evenement en voelt je achteraf uitgeput.

Het onbewuste brein (olifant) is 90-95% van de dag actief, terwijl het bewuste brein (olifantenrijder) slechts 5-10% actief is. Deze verdeling is normaal en helpt om mentale energie te sparen. Echter, bij afvallen neemt het onbewuste brein soms 98-99% over, bijvoorbeeld door slecht slapen, meer stress en weinig sporten. Je lichaam wil energie besparen door te kiezen voor automatische (plezierige) gewoontes.

Hoe kun je dit aanpakken?

De oplossing is dichtbij!

Hieronder staan 9 tips om je gewoontes succesvol te veranderen:

  1. Neem de tijd om te werken aan jezelf met gewoontes in voeding en/of sport. Nieuw werk leer je ook niet in één dag.
  2. Slaap elke dag minimaal 7 uur per nacht of langer.
  3. Laat de werkdruk je niet overnemen. Je werkt om te leven en niet andersom. En dat schrijft een ambitieus iemand!
  4. Plan je ontspanning wekelijks in.
  5. De eerste acht weken geen of nauwelijks onderbrekingen van de nieuwe gewoonte(s).
  6. Gun jezelf ook plezier met sociale uitjes en voeding! Maak het bijzonder in plaats van een standaard gewoonte.
  7. Doe niets extreem, want hoe meer extreem, hoe minder lang je het volhoudt
  8. Zoek iemand uit je eigen sociale cirkel die je kan ondersteunen
  9. Haal professionele hulp erbij

Leefstijlverandering is een goed advies, maar het is ook breekbaar. Zodra er iets gebeurd in je leven, zullen nieuwe gezonde leefstijlveranderingen wegzakken. Oude gewoontes nemen het snel over, omdat dit jarenlang is toegepast. De olifant win wederom. Dat is niet erg. Herpak je en herhaal nieuwe gezonde gewoontes voor jaren om het sterker te maken!

Daarom is afvallen met medicatie populair.

Onze 9 oplossingen werken goed, maar hoeveel tijd moet je hierin steken? Dit is een plan van jaren als je het zelf uitvoert. Dat is een reden waarom afvallen met medicatie zo populair is. Het is snel en je hoeft er niet bij na te denken. Zelfs ook nog vergoed door zorgverzekeraars in sommige situaties. Toch val je met deze medicatie maar een klein deel van je gewichtsdoel af. Je moet alsnog deze bovenstaande 9 oplossingen toepassen en je eetpatroon veranderen.

Wij kunnen jou helpen met deze 9 oplossingen. Geen extreme diëten, dieetpillen of dieetshakes. Waar wacht je op? Meld je aan voor onze vrijblijvende informatie!

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.