Wat is striae en kan het kwaad?

Striae

Striae, veel mensen die fanatiek trainen hebben het. Waar veel mannen het geen enkel probleem vinden, zijn er vrouwen die zich zorgen maken. Ze weten niet of het kwaad kan, maar vooral de littekens zien ze als onaantrekkelijk. Alleen wat is striae precies en is het nou daadwerkelijk schadelijk voor je lichaam? In dit blogartikel geven wij antwoord op veelgestelde vragen over de zogenaamde groeistrepen.

Wat is striae?

Voordat we beginnen over de impact van striae, is het goed om te beginnen met de basis. Wij leggen je graag meer uit over de oorzaak van striae. Groei je in korte tijd snel door fanatieke sportschoolsessies of zit je midden in een zwangerschap? Dan is het niet gek als je striae, ook wel groeistrepen of stretch marks genoemd, op je lichaam ziet.

Striae kenmerkt zich door paarsrode aan elke lopende strepen op je huid. Striae begint vaak met jeuk, omdat de huid de snelle groei niet bij kan benen. Wie striae heeft, ziet de strepen vooral op de buik, benen, heupen en borsten. Ook komen ze bij krachtsporters voor op de armen en schouders. Deze strepen zijn de oorzaak van de plaatselijk opgerekte tweede huidlaag. De huid wordt dan in een te korte tijd opgerekt. Het onderhuidse bindweefsel bevat hierdoor kleine scheurtjes. Wie langere tijd striae heeft, ziet de rode strepen langzamerhand verkleuren naar huidkleurige strepen.

Ben jij bezig met afslanken en heb je naast striae een angst voor slap vel? Lees dan ook dit blogartikel over slap vel na het afvallen.

Moet je striae verwijderen voor je gezondheid?

Waar veel mannen striae vaak zien als een soort trofee voor het zwoegen in de sportschool, vinden vrouwen het juist afschuwelijk. Striae is misschien niet altijd even mooi, maar het kan geen kwaad. Het is dus een onschuldig huidprobleem. En het scheuren van je bindweefsel dan? Ja, dat klinkt als iets heftigs, maar dat is het totaal niet. Je merkt er niks van en het doet ook geen pijn.

Hoe voorkom je striae?

Wellicht ben je zwanger of train je fanatiek en ben je bang voor groeistrepen. Zoals eerder benoemd is striae onschuldig, maar vindt niet iedereen het een sieraad voor het lichaam. Een garantie dat je striae helemaal voorkomt geef ik je niet, maar om de kans te verkleinen kun je meerdere dingen doen:

  • Je huid goed verzorgen met crème. Je huid mag niet uitdrogen en door de crème blijft je huid soepel;
  • Scrubben is een goed middel om striae te voorkomen. Maak hier een wekelijks ritueel van. Zo stimuleer je de vernieuwing van huidcellen;
  • Breng twee keer per dag hydraterende crème aan op je huid. Lees dat hier of dit helpt. Een verzorgende olie werkt ook goed. Doe dit wanneer je onder de douche vandaan komt, want dan heeft je huid de grootste kans om stretch marks te ontwikkelen;
  • Douche niet te heet.

Twijfel je over de te gebruiken producten? Vraag dan bij een drogist om advies.

Wat helpt tegen striae?

Een behandeling om striae volledig te herstellen bestaat simpelweg niet. Als je striae hebt, vergaat de wereld niet. Na een tijdje zijn de strepen niet meer rood of paars, maar worden ze wit of parelmoer van kleur. Zo valt striae minder op. De striemen zijn eigenlijk littekens en door middel van een crème versnel je het proces iets.

Wel is het mogelijk sommige zware vormen van striemen te behandelen via plastische chirurgie. Tijdens deze behandeling neemt een professional een stuk van de huid weg. Dit kan alleen als er een huidoverschot is. Een buikwandcorrectie, een armlift of een borstlift behoren dan tot de mogelijkheden.

Heb je geen huidoverschot, maar zie je aanbieders op internet die beweren striae volledig te herstellen? Trap hier niet in, want dat werkt simpelweg niet. Beginnende striae verminderen is dan de enige optie.

Op een gezonde manier sporten en afvallen

Ben je op dit moment onzeker over je lichaam? Train je op dit moment hard en wil je op een juiste manier sporten om blessures te voorkomen? Of zit je midden in een zwangerschap en wil je weten hoe je op een verantwoorde manier toch kunt bewegen? Neem dan direct contact met ons op via 06488 40 976 of vul snel onderstaand contactformulier in.

Contactformulier

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.