Kun je slap vel voorkomen na afslanken?

Slap vel voorkomen

Stel je voor dat je door een maagoperatie of een verbeterd eetpatroon afvalt. Je verliest steeds meer gewicht en je huid begint te hangen. Is dit overtollige huid ook weg te halen zonder operatie?

Wat is slap vel?

slap vel weghalen

Wanneer je gewicht verliest, verlies je vet. Normaal bestaat huid ook deels uit onderhuids vet. Dit wordt ook wel subcutaan vet genoemd. Onderhuids vet wordt minder, waardoor huid minder stevig wordt. Je huid begint slap te worden en in veel gevallen zie je ook striae. Striae zijn littekens op de huid, omdat de huid flink werd uitgerekt door het hogere gewicht.

Kun je slap vel voorkomen?

Elk huidtype is anders. Niet iedereen krijgt bijvoorbeeld striae. Daarom is het per situatie anders, maar slap vel is anders niet te voorkomen. Langzaam afvallen werkt niet om de huid te laten wennen aan minder gewicht.

Heb je geen striae? Dan moet je vooral blij zijn! Dit kan betekenen dat je geen last hebt van slap vel. Wel is zo: hoe hoger het gewicht, hoe hoger de kans op slap vel.

Als je last hebt van slap vel - wat kun je eraan doen?

Zalfjes gebruiken

Veel mensen gaan zalfjes gebruiken om de huid flexibel te houden. Dat werkt niet om slap vel tegen te gaan. De huid mist elasticiteit en dit bereik je niet met zalfjes.

Voeding als medicijn?
Met de juiste voeding kun je de huid iets gezonder houden, maar dit zal geen slap vel tegenhouden door overgewicht. Zelfs niet als je collageen eiwit binnenkrijgt. Collageen is het stofje in de bovenste laag van de huid dat zorgt voor elasticiteit.

Trainen om de huid strakker te krijgen

Trainen is geen oplossing voor slap vel. Spieren worden sterker en strakker, maar het strakker worden van de huid gebeurt in minimale hoeveelheid. Niet de hoeveelheid dat veel afslankers nodig hebben.

Wat werkt wel voor slap vel?

“De enige oplossing voor slap vel is operatief verwijderen”

De enige oplossing voor slap vel is operatief verwijderen. Dat is een boodschap die niet veel willen horen, maar wel eerlijk is. Het nadeel is dat operaties duur zijn. Een gynaecomastie (borstvorming) bij mannen kost €3.000 – €4.000 en een buikwandcorrectie van €7.000 tot €10.000. Dat zijn flinke bedragen die je moet betalen.

Bij alle esthetische (uiterlijk) operaties moet je voldoen aan strenge regels om het bedrag vergoed te krijgen vanuit de verzekering. Denk aan dat je moet voldoen een Tanner stadium met gynaecomastie. Deze beoordeling wordt voor vrouwen gebruikt om de borstgrootte aan te geven. Vanaf stadium IV wordt het bedrag vergoed bij mannen. Even voor de duidelijkheid: dat is ongeveer cup B.
Wil je een buikwandcorrectie? Dan moet je voldoen aan de regel: 1/3 van je been moet bedekt worden door huid van de buik.

Laat deze boodschap je niet tegenhouden om je leefstijl volledig om te gooien. Een gezondere leefstijl is de eerste stap die je moet nemen.

Laat je eerlijk helpen

In de gezondheidsbranche wordt veel verdiend aan obesitas en de nasleep, zoals slap vel. Laat je eerlijk helpen met overgewicht of obesitas door onze specialisten en ervaringsdeskundigen bij Body2Coach.

Vraag gerust een gratis kennismakingsgesprek aan!

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.