Afvallen lukt niet? Leer direct hoe je WEL afvalt!

afvallen lukt niet

Herken je dat? Dat je alles al hebt geprobeerd, maar afvallen lukt niet? Steeds weer val je terug in oude patronen. Dieet hier, dieet daar… De kilo’s verdwijnen niet of verschijnen na een korte tijd weer op de weegschaal. Het jojo-effect blijkt altijd enorm vervelend te zijn voor mensen die een week of twee een terugval hebben. Zelf ben ik met vallen en opstaan tientallen kilo’s kwijtgeraakt. In dit blogartikel vertel ik je daarom hoe een terugval ontstaat en hoe ook jij op een gezonde manier afvalt.

Hoe ontstaat een terugval bij afvallen?

Een terugval ontstaat soms door het aanleren van eenzijdige patronen, waardoor je bepaalde gezonde producten zat raakt: Alweer die kwark?’ of ‘Kipfilet met rijst? Alweer?’ Dit soort eentonige patronen geeft men een bepaald soort gevoel dat zij NOOIT meer wat anders mogen eten, want dan komen ze aan. Dat is niet het geval, maar daarvoor moet je de basis leren. Afvallen lukt niet? Als je niets begrijpt van de basis wat betreft voedingsleer, dan moet je het ook niet zelf proberen om af te vallen. Dat pakt zelden goed uit. Een jojo-effect bij het afvallen moet je in elk geval serieus nemen. Het is een probleem dat bij veel mensen die willen afvallen voor komt.

Moeite met afvallen? Dat kan anders

moeite met afvallen

Misschien heb jij moeite met afvallen of afvallen lukt simpelweg niet. Leer dan je eigen patronen kennen. Vanaf dag één ben ik begonnen met het leren van de basis om bepaalde oorzaken en gevolgen te begrijpen. Deed ik dat niet, dan volgde ik elke dag een ander dieet. Elk dieet claimt de oplossing voor overgewicht te hebben en elk dieet is effectief. Wat zegt effectief nu echt? Alle diëten laten je inderdaad gewicht kwijtraken (dus effectief), maar ben je daadwerkelijk bezig met het veranderen van gedrag? Nee.

Ook ik trapte er in het begin in. Ik liep al op jonge leeftijd bij een diëtist en gebruikte ook andere hulpmiddelen. Op een gegeven moment was ik echt helemaal klaar met symptoombestrijding. Ik wilde een aanpak om mijn hele gedrag aan te pakken en niet alleen het overgewicht. Dit gedrag zorgde wel voor een daling van mijn gewicht en vetmassa.

Er stond een tijd terug een artikel in de Telegraaf dat crashdiëten effectief zijn en dat klopt zeker. Het werkt namelijk om gewicht kwijt te raken. Is het echter verstandig om erop te hopen dat daardoor je gedrag in een paar weken wijzigt? Dat lijkt mij praktisch onmogelijk.

Afvallen lukt niet, wat kan ik nu doen?

Ik heb een duidelijk advies. Leer de basis! Het is zo makkelijk als je erover nadenkt, maar tegelijkertijd moet je ook bepaalde aspecten begrijpen. Zo heb ik de groep van onze programma’s nu al een hoop uitgelegd over hoe bepaalde gevolgen ontstaan. Ik merkte dat er een soort kritische houding ontstaat bij de groep en dat moet je hebben. Je moet kritisch zijn bij de keuze van voedingsmiddelen om voedzamer te eten/drinken. Met voedzaam bedoel ik in dit geval gezonder.

Oké, je kunt nu de volgende dingen doen:

  • Als afvallen niet lukt, vraag je een trainer om jou met je voeding en training te helpen;
  • Je doet alles zelfstandig en struint het internet af voor ‘betrouwbare’ informatie. Wie weet lukt het je in 2 jaar wel om wat kilo’s kwijt te raken op een goede wijze…;
  • Je geeft geen hol om je gezondheid en leeft zoals je wilt leven! 🙂

De keuze lijkt mij simpel…

Niet kunnen afvallen is grotendeels een mentaal spelletje

Natuurlijk denken mensen dat ik nu die hard zit te verkopen en deels is dat ook zo. Alleen mensen begrijpen bepaalde aspecten van gezondheid niet, waardoor je soms iets uitgebreid moet uitleggen. Zo kiezen veel mensen voor zelfstandigheid en denken zij alles zelf te kunnen. Zonder basiskennis is afvallen zo enorm lastig, omdat het 90% mentaal is (deels kennis, doorzettingsvermogen en wilskracht). Als je geen hulp krijgt, heb je een enorm grote kans dat je de doelstelling niet haalt.

Ik val niet meer af, maar eet groente en fruit. Wat nu?

“Freek, ik eet al geen koekjes en snoepgoed. Daarnaast eet ik mijn groente en fruit, dus ik let al erg veel op mijn voeding. Dus het zal wel bij mij extra lastig gaan!” Deze opmerking is echt typerend voor de onwetendheid van mensen met betrekking tot afvallen. Als jij netjes jouw stukjes fruit of groenten eet, wil dat niets zeggen over of je afvalt of aankomt in gewicht. Je vitaminen en mineralen (micronutriënten) zijn een prioriteit om alles in je lichaam te laten verlopen zoals het hoort. Deze micronutriënten heb je namelijk nodig voor extreem veel lichaamsprocessen!

Nog niet kunnen afvallen? BODY2COACH helpt jou!

Niet snoepen is al goed, maar ik nuanceer dat voornamelijk. Het is NIET verboden om af en toe iets te snoepen, omdat suiker je niet per se dik maakt. Dat doen hele zakken snoep wel.

Dus ik leer je om te nuanceren, maar tegelijkertijd kritisch te worden. Vet toch?

Neem direct contact met mij op en samen gaan we werken aan jou doelen! Bel direct naar 06 – 488 40 976 of vul onderstaand contactformulier in.

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Comments (1)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.