Afvallen: het moet geen paniek opleveren

Afvallen: het moet geen paniek opleveren 1

Afvallen hoeft helemaal niet zoveel stress en paniek op te leveren, zoals het nu voor iedereen doet. Elke keer met de Body2Reset cursus ontdek je dat mensen allerlei diëten hebben geprobeerd uit wanhoop. Herken jij je in één van de volgende reacties?

 • “Ik heb alle diëten geprobeerd die er bestaan!”
 • “Ik hoef maar naar eten te kijken en ik kom aan…”
 • “Ik mag toch geen chocola of koekjes eten?”
 • “Ik snoep nooit, maar val niet af! Hoe kan dat toch?”
 • “Mijn overgang zorgt ervoor dat ik zwaarder word”
 • “Ik weet niet meer wie ik moet geloven!”

 

In het begin van de Body2Reset cursus zie je cursisten verbaasd kijken naar de presentatie van week één. Daarin staat dat je de calorie-inname (kcal) wat beter in de gaten moet houden en dat je jouw eigen beweging (kilocalorieën) niet teveel overschat. Veel snappen de presentaties in het begin niet, omdat zij gewend zijn om streng te diëten: “dit mag je niet, dat mag je niet, eet paleo, eet koolhydraatarm, enzovoort”. Als je dan als professional vertelt dat dit allemaal niets te maken heeft met afvallen, dan barst de bom! Vele vragen volgen als een golf over je heen…
De keuzes voor deze strenge diëten zijn wanhoopspogingen om af te vallen, omdat je echt niet meer weet wat je moet doen om slanker te worden en te blijven. Deze verwarring wordt veroorzaakt door de voedingsbranche zelf! De één zegt dit en de andere zegt dat…
In de boeken van fysiologie komt altijd één bewezen punt terug: de energiebalans à kilocalorieën in en uit. Vertrouw hierin en je zult al grotendeels slagen.

Let op: de calorie-inname wordt door veel elementen beïnvloed. Bedrijven, marketing, je vrienden/familie, emoties, enzovoort.

Wat is het verschil tussen afslanken en gezondheid met voeding?

Afvallen is niet meer dan dat je minder eet/drinkt dan dat je gebruikt aan kilocalorieën. Deze kilocalorieën worden ook wel “energie” genoemd. Wanneer je het over kilocalorieën of energie hebt, dan praten wij over energetische elementen van voeding.
Als je over vitaminen, mineralen, vezels, enzovoort hebt, dan praten wij over niet-energetische elementen van voeding. Je praat dan over zaken die niets te maken hebben met de kilocalorieën in of uit. Wanneer je dan vezels eet om je verstopping in de darmen te verminderen, zal je niet daardoor ineens blijvend afvallen.
Dankzij deze bovenstaande scheiding snap je dat afval-elementen en gezondheidselementen van voeding allebei iets anders betekenen.
Let op: beide elementen hebben wel invloed op elkaar, maar moeten wel van elkaar worden gescheiden bij doelen die gaan om voeding!

Tip: als je iemand tegenkomt en tegen je zegt dat je paleo of koolhydraatarm moet gaan eten om af te vallen, dan wijs je diegene maar naar het verschil tussen afval-elementen en gezondheidselementen.

De ZEN fase…?

Afvallen: het moet geen paniek opleveren 2

Afvallen kost nu nog heel veel mentale energie. Als je mentale energie opgaat aan voedingskeuzes, dan wordt werk, sociale verplichtingen en andere bezigheden veel moeilijker! Je hebt dan vaak minder zin om wat te ondernemen. Moet afvallen je hele leven beïnvloeden? Nooit!
Wanneer de Body2Reset cursus een tijd bezig is, zie je mensen veranderen van paniekgevoelens naar een rustiger  en gecontroleerd leven: de ZEN fase. De naam van “ZEN” komt niet uit een boek, maar is een eigen gekozen benaming voor de rustgevende fase. Tijdens deze fase zie je de cursisten van Body2Reset hun voedingskeuzes en (negatieve) gevolgen accepteren. Als jij weet waardoor je aankomt of afvalt, dan is er geen paniek meer: pure controle! Een soort rust ontstaat er, waardoor bezig gaan met voeding niet meer zoveel mentale energie kost. Meer tijd voor jezelf!
Als je de cursisten of cliënten van Body2Coach vraagt hoe zij zijn verandert, krijg je het volgende te horen:

 • “Eerder had je het idee dat je niet mocht leven, omdat alles werd verboden”
 • “Veel diëten richten zich vaak op de gezondheidselementen, terwijl jij dus uitlegt dat de kilocalorieën de belangrijkste rol spelen”
 • “Ik heb de controle terug over mijn leven als het gaat om voeding en dat maakt mij ontzettend gelukkig!”
 • “Ik keek eerder altijd naar anderen en nu meer naar mijzelf. Vergelijkingen maken met andere mensen demotiveerde mij…”
 • “Ik ga uit eten, bestel bij thuisbezorgd en geniet van het leven. Zelfs dan val ik nog af! Ben echt blij dat je mij uit mijn paniekgevoelens hebt gehaald.”

 

Let op: het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn, maar zorg ervoor dat je niet in hypes gaat geloven. Als de basis (fysiologie) niet goed is, dan zal je altijd verliezen met diëten.

Belangrijkste punten uit het verhaal

 • Door teveel diëten en afvallen ontstaat er paniek en heb je geen controle
 • Mensen weten niet meer wat zij moeten doen als het gaat om voedingskeuzes
 • Afvallen gaat om kilocalorieën in en uit, terwijl gezondheidselementen gaan om vitaminen, mineralen, vezels, enzovoort
 • Vermijd mensen die aangeven dat een dieet beter werkt dan de andere
 • De “ZEN” fase (rustgevende fase) zorgt voor veel ontspanning en rust in de keuze van voedingsmiddelen
 • Als je de oorzaak weet van afvallen of aankomen, dan zal je anders kijken naar het leven en voeding
 • Voorkom dat je gaat geloven in voedingshypes en zorg dat je de basis goed houdt

 

Dus, geen paniek en leef ook naast je afvaldoelstelling!
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.