Wat is gezonde voeding en waarom dan precies?

wat is gezonde voeding

Wat is gezonde voeding? Deze vraag krijg ik regelmatig en speelt bij veel mensen. Iedereen heeft het over ‘gezond’ eten en drinken. Tja, maar wat is dan precies gezond? Iedereen heeft er een antwoord op, maar de definitie blijft naar mijn mening altijd hetzelfde. In dit blogartikel vertel ik wat gezonde voeding is en waar je het aan herkent.

Bij goede voeding draait het om kwaliteit

In mijn ogen heeft ‘gezond’ te maken met de kwaliteit van een voedingsmiddel. De kwaliteit van een voedingsmiddel wordt bepaald door meerdere aspecten:

  • Vult een product daadwerkelijk of zit je na het eten niet vol?
  • Het product geeft gematigde energie. Je wordt niet hyperactief, maar kakt ook niet in na het eten van een product;
  • Goed voor de stoelgang. Je moet niet verstopt raken;
  • Het product bevat de nodige vitamines en mineralen.

Kwaliteitsvoeding is in elk geval niet een zak met M&M’s die je naar binnen werkt. Verderop in dit blogartikel leg ik je uit wat er wel valt onder kwaliteitsvoeding.

Goede voeding en voedzame voeding gaan hand in hand

Even terugkomend op de term ‘gezonde voeding’. Mensen praten dan over gezonde producten, maar is ‘gezond’ wel een goed woord? Ik vind ‘voedzaam’ een beter woord, omdat dit veel meer zegt dan gezond. Je moet dan denken aan producten die de volgende zaken bevatten:

Deze bovenstaande nutriënten (voedingsstoffen) zorgen ervoor dat je meer verzadigd bent. Dit vermindert de kans op overeten, wat uiteindelijk resulteert in minder mensen met overgewicht.

Daarnaast leveren meer voedzame producten ook minder pieken in de bloedsuikerspiegel op, waardoor je minder snel de neiging hebt om meer te eten. Door bijvoorbeeld suiker krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel en vervolgens daalt de bloedsuikerspiegel drastisch snel. Uiteindelijk word je vermoeid en grijp je naar meer eten. Dit hoeft GEEN suiker te zijn en mensen verlangen ook niet alleen naar suiker, maar voornamelijk naar eten. Dat is anders dan bij heroïne. Daar wil je alleen maar meer en meer van! Dit is ook de reden waarom ik vind dat suikerverslaving niet bestaat. Slechts onze smaakpapillen passen zich aan en vinden de hoeveelheden suiker niet erg. Dit wordt anders, zodra je ineens koolhydraatarm gaat eten en dan voor het eerst weer suiker aanraakt. Dan smaakt iets enorm zoet, terwijl je dat eerst niet dacht!

Gevarieerd eten heeft te maken met gedrag en gewenning

Even terugkomend op het woord ‘voedzaam’. Dit houdt in dat jouw lichaam er veel aan heeft. Het gebruikt de nutriënten als bouwstof, herstelstof, stoelgang, energie of voor andere lichamelijke processen. Suiker heeft niet per se een voedzame functie, omdat het tijdelijk energie geeft en vervolgens vermoeidheid veroorzaakt in het lichaam.

Voedzaam klinkt zo saai, maar dekt de lading

Je merkt wel dat professionals vaker het woord ‘voedzaam’ gebruiken, maar voor veel consumenten is dit een vreemd woord. Het wordt tenslotte nooit gebruikt.
In mijn eigen cursus gebruik ik het woord ‘voedzaam’ best vaak, omdat ik deze definitie beter vind (zie bovenstaand). Voedzaam staat in elk geval voor volwaardige voeding. Misschien tijd voor een verandering?

Volwaardige voeding in plaats van ‘gezonde’ voeding

Veel ‘experts’ willen grof geld verdienen aan onwetende consumenten. Zo geven die ‘experts’ maar al te graag aan dat een suikerverslaving bestaat. Helemaal als zij met producten komen die de verslaving in de hand houden. Dat zij het gevoel hebben dat het ECHT werkt.

Je komt helaas van een koude kermis thuis, maar ik vind het begrijpelijk dat consumenten dit geloven. Voeding is erg complex en er wordt helaas veel onzin verkondigd. Deze onzin maakt het niet makkelijker voor professionals die het goed bedoelen. Probeer in elk geval te letten op de voedingsstoffen en kijk naar gevarieerde voeding. Dan kom je al een heel eind.

Hulp nodig bij het eten van voedzame voeding?

Wat is gezonde voeding voor jou? Ik help jou graag bij het samenstellen van een gebalanceerd eetpatroon met gevarieerde voeding. Vul onderstaand contactformulier in of ga direct aan de slag met een personal trainer!

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.