fbpx

Wat is “gezonde” voeding nu eigenlijk?

Iedereen heeft het over “gezond” eten/drinken, maar wat is gezonde voeding nu eigenlijk? Het lijkt alsof iedereen daar een ander antwoord op heeft, maar de definitie blijft naar mijn mening altijd hetzelfde.

Kwaliteit & voeding

vezelrijke voeding

De kwaliteit van een voedingsmiddel wordt bepaald door meerdere aspecten, zoals: verzadiging, gematigd energie geven, goed voor de stoelgang, vitaminen & mineralen, et cetera. Dus kwaliteitsvoeding is niet een M&M zak die je naar binnen werkt.
Verderop zal ik uitleggen wat valt onder deze categorie.

Voedzaamheid

Veel mensen hebben het over gezonde producten, maar is “gezond” wel een goed woord? Ik vind “voedzaam” een beter woord, omdat dit veel meer zegt dan gezond. Je moet dan denken aan producten met het volgende:

[list type=”check”]

  • Hoog aantal vezels
  • Middelmatig tot hoog aantal proteïne
  • Complexe koolhydraten (zetmeel)
  • Gematigd vetten 

[/list]

Deze bovenstaande nutriënten (voedingsstoffen) zorgen ervoor dat je meer verzadigd bent. Dit vermindert de kans op overeten, wat uiteindelijk resulteert in minder mensen met overgewicht. 
Daarnaast leveren meer voedzame producten ook minder pieken in de bloedsuikerspiegel, waardoor je minder geneigd bent om nog meer te eten. Door bijvoorbeeld suiker krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel en vervolgens daalt dit bloedsuikerspiegel drastisch snel. Uiteindelijk word je vermoeid en heb je de neiging om meer te eten wat energie geeft. Dit hoeft GEEN suiker te zijn en mensen verlangen ook niet alleen naar suiker, maar voornamelijk: eten. Dat is anders dan bij “heroïne”. Daar wil je alleen maar meer en meer van! Dit is ook de reden waarom ik vind dat suikerverslaving niet bestaat. Slechts onze smaakpapillen passen zich aan en vinden de hoeveelheden suiker niet erg. Dit wordt anders, zodra je ineens koolhydraatarm gaat eten en dan voor het eerst weer suiker aanraakt. Dan smaakt iets enorm zoet, terwijl je dat eerst niet dacht!
Alles heeft te maken met gedrag en gewenning.
Even terugkomend op het woord “voedzaam”… het betekent dat jouw lichaam er veel aan heeft en niet negatief beïnvloedt. Het gebruikt de nutriënten als bouwstof, herstelstof, stoelgang, energie of voor andere lichamelijke processen. Suiker heeft niet perse een voedzame functie, omdat het tijdelijk energie geeft en vervolgens vermoeidheid ontwikkelt in het lichaam.

suikers

Voedzaam klinkt zo… saai?

Je merkt wel dat professionals vaker het woord “voedzaam” gebruiken, maar voor veel consumenten is dit een vreemd woord. Het wordt tenslotte nooit gebruikt. 
In mijn eigen cursus gebruik ik het woord “voedzaam” best vaak, omdat ik deze definitie beter vind (zie bovenstaand). Misschien tijd voor een verandering?

Wat houdt die verandering tegen?

voedingssupplementen_fabrikanten

Veel “experts” willen grof geld verdienen aan onwetende consumenten. Zo geven die “experts” maar al te graag aan dat een suikerverslaving bestaat. Helemaal als zij met producten komen die de verslaving in de hand kunnen houden. Dat zij het gevoel hebben dat het ECHT werkt.
Je komt helaas van een koude kermis thuis, maar ik vind het begrijpelijk dat consumenten erin trappen. Voeding is erg complex en er wordt teveel onzin geluld. Deze onzin maakt het niet makkelijker voor professionals die het goed bedoelen.

 
Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.