Slecht eten is een gevolg van….

Slecht eten is een gevolg van.... 1

In een gesprek met een cliënt kwam naar boven dat zij regelmatig kiest voor ongezond en calorierijk eten. Ze wil het niet kiezen, maar toch doet zij het steeds. In dit soort gevallen kunnen er een aantal randzaken niet goed zijn. Lees je mee?

Welke randzaken spelen mee bij je eetkeuzes?

Een aantal randzaken kun je onderscheiden bij afslanken en je eetkeuzes:

  • Je gunt jezelf geen tijd om veranderingen te bedenken en toe te passen
  • Je bent met meerdere onderdelen tegelijkertijd bezig (afslanken, nieuwe studie, nieuw werk en veel uitjes met vrienden)
  • Je slaapt elke nacht maar 4 uur

Onze intakeformulieren vragen meestal naar deze drie randzaken en in de meeste gevallen zie je een combinatie van meerdere onderdelen. Hieronder wat voorbeelden:

  1. Iemand ervaart veel stress op het werk
  2. Je gaat piekeren in de avond en je zit vaker op de telefoon voor afleiding
  3. Je blijft langer (ongewenst) op en slaapt laat
  4. Je wordt niet uitgerust wakker
  5. Je denkt de hele dag aan jouw bed of lekkere snacks

Een cirkel die veel terugkomt bij honderden cliënten van ons. Je kunt er toch wat aan gaan doen, maar wat?!

Enkele oplossingen die jou verder gaan helpen!

Slecht eten is een gevolg van.... 2

Bij voorbaat geven wij altijd aan dat een oplossing niet makkelijk is. De meeste randzaken zijn met elkaar verstrengeld en los je niet op in één dag. Daarom is het belangrijk dat je oplossingen toepast die bij je passen en dat je jouw omgeving erbij betrekt. Dan wordt het tijd voor wat oplossingen:

  1. Ga eerder slapen, maar vertel je partner ook waarom je dat doet.
  2. Vermijd teveel taken in één dag, omdat je bang bent dat je jezelf gaat vervelen. Een overstroming aan taken per dag maakt je ongeschikt voor afslankdoelen.
  3. Vermijd werkmail in de avond, aangezien niet alle mails leuk hoeven te zijn. Een (negatieve) mail kan invloed hebben op jou als persoon, waardoor je wakker blijft.
  4. Vermijd je telefoon en televisie een uur voor het slapengaan, zodat blauw licht of de inhoud je niet wakker houdt.
  5. Bij piekeren: schrijf de onderdelen op die nog gedaan moeten worden. Zo houdt je rust in je hoofd, omdat je weet dat het ergens staat genoteerd.
  6. Koop geen snacks voor in huis en maak desnoods een “snackdag” per week. Helemaal verbieden is onnodig en zul je niet levenslang volhouden.

Zoals je ziet kun je best wat oplossingen toepassen, maar vinden wij het vreemd om ineens eerder naar bed te gaan. Je bent bijvoorbeeld 21:00 thuis en je moet alweer 22:00 slapen, omdat je wekker weer vroeg gaat voor werk of kinderen. In dit soort situaties is het durven te praten met je werkgever (of jezelf als ondernemer). Het is voor niemand goed om zulke lange dagen te maken en de volgende ochtend weer vroeg op te moeten. In overleg is een hoop mogelijk.

Een quote die Freek Verbeet vaak gebruikt:

“Als je niet bereidt bent te praten over je ongewenste situaties, dan zal niemand je ook ondersteunen in de verandering” – Freek Verbeet

Geïnteresseerd in professionele begeleiding?

Je hebt alles toegepast, maar je weet niet zeker hoe je dit soort lastige onderwerpen kunt aanpakken? Maak dan eens een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek via de onderstaande knop!




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.