Een koekje hoort bij de koffie… of toch niet?

Een koekje hoort bij de koffie... of toch niet? 1

Je komt net uit je bed om je klaar te maken voor werk. Op je telefoon zie je een rood eentje bij de app van Whatsapp. Je klikt op het rode eentje en je ziet dat een hele goede vriend(in) wil langskomen na het avondeten. Het klinkt als muziek in de oren om elkaar weer te spreken na een tijdje. Vervolgens ga je naar werk en ga je na je werk naar de supermarkt om lekkere koekjes te halen voor bij de koffie of thee. Het is namelijk “gezellig” om iets bij de koffie te geven. Waarom is dat eigenlijk?

Eten = gezelligheid?

Veel van onze cliënten koppelen gezelligheid aan eten, omdat dit al jaren een gebruik is in onze cultuur. Als een gast kwam, dan ontstond er een flink banket waar van gegeten werd (meer luxe) of at je mee met een gezin tijdens het avondeten. Je wil dat je gast zichzelf zo goed mogelijk voelt en daar hoort eten voor veel mensen bij. Wat nu als je het meeste eten vervangt voor een activiteit of goed gesprek? Je hoort geregeld dat mensen het gezellig hebben gehad, ondanks ze niets hebben gegeten. Is dan eten wel het belangrijkste bij een sociale afspraak? Stel je voor als je het eten niet weghaalt bij je afspraak, maar kunt vervangen voor betere opties?

De snack vervangen….. voor?

Oké, je bent overtuigd dat een snack hoort bij gastvrijheid. Wat wordt dan een goede vervanger om toch wat te kunnen aanbieden en in welke wijze?

  • Snackgroenten met yoghurt-dip
  • Lichte biscuit en per persoon één (ik hoor je al denken: “maar eentje?!”)
  • Fruit in een schaal met een vorkje voor iedere gast

Deze vervangers zijn allemaal snacks die je kunt meenemen naar je afspraak. Als je met calorie-arme snacks werkt, dan scheelt het jou veel kilocalorieën per sociale afspraak.

Wil je wat strenger zijn voor jezelf? Dan is de volgende oplossing wat voor jou…

Wees niet terughoudend om te veranderen

Als je altijd een koekje bij de koffie hebt, dan is het niet ongastvrij richting je gast om een keer het koekje weg te laten. Dat je een kop koffie geeft is al gastvrij en dat wordt gewaardeerd door iedere gast. Je zult zien dat de meeste het ook fijn vinden als je niets hebt op je tafel. De meeste mensen verleiden zichzelf en anderen om zich heen, terwijl het niet altijd gewenst is. Je helpt jezelf, maar ook je gast.

Het probleem is dat mensen ook eten uit verveling of vanwege de smaak van het product.

Eten uit trek is uit de mode

Een nadeel van calorierijke koeken bij de koffie is dat de gast het soms opeet uit beleefdheid. Het is namelijk speciaal gekocht voor dit sociale uitje en sommige mensen voelen zich schuldig als ze “nee” zeggen. Dit veroorzaakt een ongewenst eetmoment bij je gast, terwijl jij als gastvrouw/-heer juist uit beleefdheid iets wil aanbieden. Zie jij de oplossing al? Nogmaals: koop gewoon niets en geef iemand een goed kop koffie of thee. Oh ja, misschien ook leuk als quote:

Mensen hebben eerder meer goede gesprekken per dag nodig, dan nog meer snacks die ze toch al de hele dag worden aangeboden.”

Een koekje hoort bij de koffie... of toch niet? 2

Wil jij hulp dit soort situaties?

Wij zijn dagelijks veelal bezig met dit soort situaties voor cliënten. Hoe kun je vaste eetgewoontes eruit halen door deze te vervangen voor andere gezonde gewoontes. Wil jij hierbij worden geholpen? Dan kun jij een gratis afspraak inplannen via de onderstaande knop

 




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.