Ongewenste adviezen: “Je kunt beter…”- ben jij er zo één?

Ongewenste adviezen: “Je kunt beter…”- ben jij er zo één? 1

Tijdens de zomer ontstaan er veel doelen die zich richten op afslanken. Als je dan aan de slag gaat en iemand ziet je een salade eten, dan komen de adviezen van alle kanten binnen:

“Je kunt beter koolhydraatarm eten, want dat werkt beter”

“Wist je dat een vetrijk dieet veel makkelijker vol te houden is?”, aldus gebaseerd op één leefsituatie

Ben je wat sneller overgehaald, dan zal je waarschijnlijk van alles hebben geprobeerd. Volgens jou werkt niet één dieet en je blijft in een cirkeltje ronddraaien van aankomen en afslanken.

Negeer de adviezen

Klinkt bot, maar hoe goed ze ook bedoeld zijn: negeer de adviezen zoveel mogelijk. Volg desnoods iemand die je vertrouwt en volg zijn/haar programma. Dit klink als een goedkope verkooptruc, maar zo is deze opmerking niet bedoeld – zie hieronder.
Veel mensen, die het goed bedoelen, begrijpen bepaalde belangrijke onderdelen van een gezond eetpatroon niet. Snel wordt er gedacht aan: meer fruit, meer groente en koolhydraten beperken. Is dat nu werkelijk het enige waar wij aan denken bij een gezond eetpatroon? Wat dacht je ook van de psychologie achter voeding? Waarom eet je bijvoorbeeld die snicker elke dag om 14:00 en niet wat anders? Is daar een reden voor? Zo ja, wat dan?
Zo weet iedereen dat ze fruit en groenten moeten eten, maar niemand doet het. Wat is daar dan de reden voor? Te weinig geld? Teveel ander lekker eten, waardoor je vol zit? Zeg het maar!
Daarnaast, heb jij wel eens iemand ontmoet die 5-10 jaar lang een koolhydraatarm dieet heeft volgehouden? Dat kan kloppen, want die zijn zeldzaam. Het volhouden is dus ook een belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon, want je lichaam wil structuur!

Wij denken te makkelijk over eetgedrag

Ongewenste adviezen: “Je kunt beter…”- ben jij er zo één? 2

De titel van deze kop zegt al genoeg: wij denken te makkelijk over eetgedrag! Een eetschema volgen is meer dan alleen “even volgen”, zoals eerder aangegeven. Je moet problemen nalopen in gesprekken (of online) om achter achterliggende gedachten te komen. Als jij niet weet waarom je iets doet, dan zal je het ook niet snel kunnen oplossen.
Dit voorbeeld gebruiken wij ook vaak tijdens de begeleiding: “wij hoeven jou niet uit te leggen dat broccoli een gezondere keuze is dan een broodje frikandel”. Dat weet nu wel iedereen toch?

Wij denken juist weer te moeilijk over oplossingen

Je wordt plat gegooid met oplossingen die de plank volledig misslaan met afslanken, zoals:

– Koolhydraatarm werkt het beste
– Vetrijkdieet werkt het beste (ketogeen/atkins)
– Eet zoals een oermens (Paleo)
– Gebruik deze shakes/pillen om af te vallen!

Niet één, ik herhaal: niet één, legt de nadruk op kilocalorieën en stiekem op de achtergrond toch maar 1200 kilocalorieën per dag geven. Duizenden wetenschappelijke artikelen die de energiebalans (kilocalorieën in en kilocalorieën uit) ondersteunen. Zelfs dan leggen wij de nadruk nog steeds op voedingsstoffen die NIETS te maken hebben met afslanken.
Wij denken te moeilijk over oplossingen, omdat elk dieet iets verbiedt te eten. Dat maakt het eten/drinken alleen maar lastiger. Je moet tenslotte overal aan denken.
De diëten leggen dus meer de nadruk op de gezondheid, maar hoeveel weten wij er eigenlijk van?

Gezondheid is nog onduidelijk!

Ook al geven veel goeroes aan dat je met bepaalde voedingsmiddelen meer resultaat in gezondheid kunt halen, betekent niet dat het wetenschappelijk wordt ondersteund. Het nadeel is dat het wetenschappelijke deel bijna niemand leest en interesseert – “te saai!”. Daarom lijkt het alsof er elke dag wat anders wordt gezegd over voeding bij gezondheid.
Als jij je beter voelt bij een streng dieet, dan ben je vrij om dit te blijven volgen. Blijf vooral aan deze blog denken als je na 6 – 12 maanden het strenge dieet weer opgeeft
Als je dan aan ons denkt, neem dan contact op.




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.