Afslanken: wanneer ben jij tevreden met jezelf?

Afslanken: wanneer ben jij tevreden met jezelf? 1

Elke keer als wij cliënten binnenkrijgen in de studio, dan wil iemand “X” hoeveelheid kilogram afslanken. Dit verschilt van vijf kilogram tot tachtig kilogram, maar bij iedereen geldt altijd één vraag:

  • “Wanneer ben jij tevreden als je kijkt naar wekelijkse resultaten?”

Vervolgens krijg je een antwoord dat één kilogram per week wel minimaal is. Dit is een lat die zo hoog is gelegd, dat diegene bij voorbaat al verloren heeft.

Je benadering van afslanken is niet gezond

Elke week probeer je één kilogram te verliezen en het liefst niet minder. Je verwacht met wat inzet al flinke resultaten. Alsof je door 10 uur te werken per week, je betaald krijgt voor een 40 uur werkweek. Zo werkt het helaas niet.
Daarnaast wil je perse één kilogram verliezen per week, want anders heb je niet goed je best gedaan. Wat is de reden dat je zo denkt? Heeft iemand een tijdslimiet op jouw afslankdoel gezet? Win je een loterij, waardoor je haast hebt? Werkt deze benadering wel als je kijkt naar motivatievormen?

Externe regulatie: wat is dat?

In een theoretisch model wordt externe regulatie benoemd en hoe dit motivatie beïnvloedt. Dit betekent dat je vanuit buitenaf een stimulans krijgt om je motivatie te verhogen. Als iemand jou €50,- geeft om vier kilogram te verliezen in drie weken, dan is dat externe regulatie. Een term die ook terugkomt bij het wegen. Je wil een beloning voor het werk die je levert, namelijk: afvallen. Als je niet tevreden bent met je weegresultaat, dan zakt je motivatie. Zo werkt de externe regulatie ook, omdat het voor de korte periode goed kan werken. Als je voor de langere periode (lees: vasthouden van gezond gedrag) wil werken aan jezelf, dan moet je echt een andere reden vinden om te werken aan jezelf en je gezondheid. Stel jezelf een paar vragen:

  • Wat is je grootste motivatiepunt om mee te werken?
  • Wat brengt het einddoel je?

Bij externe regulatie is zelfstandigheid laag, terwijl dit belangrijk is om gezond gedrag vol te houden.

Zelfstandigheid is een deel van de oplossing

Je hebt een hoop cliënten die willen het liefst niet nadenken over hun situatie en hopen dat een vakman/-vrouw dit “probleem” voor hen oplost. Door deze gedachtegang zie je veel angstaanjagende patronen ontstaan:

  • Weekmenu
  • Één keer per vier weken een gewichtsmeting

Als je dan niet scoort bij de meting, dan wordt vervolgens het eetpatroon nagelopen. Hieruit concluderen jullie beiden (lees: vakman/-vrouw en jij) dat het stukje taart en vier biertjes niet verstandig waren. Vervolgens om het gesprek af te sluiten: “volgende keer beter he!? Blijf letten op de kleine beetjes!”.
Deze bovenstaande situaties zijn een dooddoener voor het ontwikkelen van zelfstandigheid. Hoe meer zelfstandig je wordt, hoe beter dit is voor het vasthouden van gezond gedrag. Als je dan tegen een probleem aanloopt, dan heb je al een plan klaar om het op te lossen. Hoe zou dat denk je voelen als je al een oplossing hebt voor elk probleem? Dat werkt ontspannend. Deze aanpak gebeurt ook misschien bij je op werk. Een vakman/-vrouw wordt ingehuurd, omdat hij/zij de oplossing heeft voor het probleem die jullie daar hebben op het werk. Als je dan als vakman/-vrouw wat extra problemen oplost op de werkvloer, dan zal die klant bij je blijven. Je kunt dan vertrouwen op de deskundigheid van die vakman/-vrouw om dat specifieke probleem op te lossen. Die vakman/-vrouw is dus zelfstandig naar elk probleem in zijn werkgebied. Dat geeft de vakman/-vrouw zelfvertrouwen in de volgende klus.

Wat zijn goede motivatie-elementen?

Hieronder een aantal voorbeelden die in een betere richting zitten:

  • “Ik wil mijzelf ontwikkelen als persoon als het gaat om gezonder leven. Hierbij wil ik regelmatig sporten & bewegen, minder kilocalorieën eten, alles kunnen eten en in porties.”
  • “Ik val niet af, omdat iemand anders het zegt. Ik wil aan mijzelf werken, zodat ik zelfstandig een besluit kan nemen of ik wil afslanken of niet.”
  • “Ik wil uit deze gespannen sfeer komen, waarin ik moet kiezen tussen voedingsmiddelen en overal een schuldgevoel bij krijg als ik het eet. Mijn eetgewoontes worden daardoor heel slecht of juist goed.”

Je ziet dat de meeste voorbeelden over de persoon zelf gaat. Als je een gezond eetpatroon wil vasthouden, dan moet je weten hoe je als persoon bent. Hiermee wordt bedoeld: ken je valkuilen, blokkades, eetgewoontes, enzovoort.

Stap dus uit die cirkel!

Afslanken: wanneer ben jij tevreden met jezelf? 2

Nu je weet dat persoonlijke ontwikkeling belangrijk is, is het tijd om uit je vertrouwde cirkel te komen. Deze cirkel vind je bij iedereen:

  1. Ik wil afvallen
  2. Ik kies de “perfecte” voedingsmiddelen
  3. Ik verwacht altijd resultaat

Als je nooit uit deze cirkel stapt, dan zal je je hele leven veel energie moeten geven om af te slanken. Elke keer haal je je resultaat niet en word je startgewicht bij elk dieet hoger dan ooit.

Tijd om wakker te worden! Plan een gratis kennismakingsgesprek in!

 




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.