Aankomen: “ik kan niet zwaarder worden”

Aankomen: “ik kan niet zwaarder worden” 1

Een veel voorkomend zinnetje die je krijgt te horen als je geregeld mensen helpt om aan te komen in lichaamsgewicht. Body2Coach richt zich op alles wat te maken heeft met aankomen en afvallen (wij noemen het meer: lichaamscompositie), maar legt soms de nadruk meer op het afvallen. Het probleem van overgewicht is namelijk veel meer aanwezig!

Ook voor jou geldt: de energiebalans

Aankomen: “ik kan niet zwaarder worden” 2

Hoe zeldzaam of fantastisch jij jezelf vindt, de energiebalans geldt ook voor jou. Om even in herhaling te vallen:

Gelijk blijven in gewicht = kilocalorieën in (voeding) GELIJK aan kilocalorieën uit (beweging, lichaam)

Het is voor de hand liggend dat je jezelf vergelijkt met iemand die het tegenovergestelde heeft, namelijk:  zwaar overgewicht. De persoon met overgewicht is jaloers op jou en jij bent jaloers op diegene, omdat jullie beiden iets hebben wat per persoon anders is. Vreemd toch?

Jaloers op elkaar zijn?

Een persoon die moeite heeft met aankomen kan net zo onzeker zijn als iemand die veel gewicht wil kwijtraken. Bij mannen is er een schoonheidsbeeld dat je iets gespierd moet zijn en dan is een armomtrek van 20 cm niet echt passend. Althans, dat zegt de maatschappij!
Tip: geef niet om de rest, maar richt je op jezelf. Onnodig om jaloers op elkaar te zijn.

Te netjes eten

Wat wel opvalt is dat je van jezelf al een lichaam hebt die keurig aangeeft wanneer het vol zit. Dat is helemaal prima, maar kan ook tegen je werken. Waarom? Wanneer jij iets vetter eet, dan zit je snel vol. Dit, terwijl een persoon met overgewicht veel meer en sneller eet. Jij voelt het de volgende dag nog in je maag zitten, terwijl de persoon met overgewicht alweer denkt aan zijn volgende maaltijd.
Probeer niet teveel te richten op alle keurige richtlijnen, zoals: vermijd teveel vet, vermijd alle suikers zoveel mogelijk, eet een vaste maaltijd (stevige structuur), enzovoort. Laat dit een beetje varen, omdat je namelijk juist meer vet moet eten/drinken. De vetten leveren meer kilocalorieën per gram!
Dus boterhammen met kipfilet is te caloriearm voor jou en smeer er liever een dun laagje mayonaise bij. Dan heb je meteen 50 kilocalorieën per boterham meer!

Wat nu met vloeibare maaltijden?

Aankomen: “ik kan niet zwaarder worden” 3

Als jij denkt dat een vloeibare maaltijd van 200-300 kilocalorieën al veel is, dan mag je nog flink aan de bak! Je kunt zelf shakes maken die 500 – 800 kilocalorieën bevatten. Wat een belangrijke tip is: houd de shake zo vloeibaar mogelijk! Gebruik dan meer water of melk voor een shake!

Shake 1
100 gram havermout (in de blender)
500 ml magere melk
1 middel banaan
1 handje vol amandelenTotaal: 813 kilocalorieën, 37 gr. eiwit, 114 gram koolhydraten en 22 gram vetten
shake 2 (met eiwitpoeder)
1 schep whey proteine
500 ml magere melk
1 banaan
50 gr havermout
1 eetlepel lijnzaad
Totaal: 661 kilocalorieën, 53 gr. eiwit, 84 gr. koolhydraten en 11 gram vet

Deze varianten vind je hier, want als je zoekt op “Zelf weight gainer maken”… vind je heel veel recepten.
Als deze bovenstaande recepten wat dikker zijn, dan kun je water toevoegen om het minder stevig te maken! Dan blijf je minder lang gevuld.
Vergeet daarnaast niet dat je ook kunt opbouwen door de shake eerst door de helft te doen (shake 1). Dan kun je wennen aan de hoeveelheid en bouw je langzaam uit naar meer.

“Jij kunt echt veel eten en niet aankomen!”

Deze opmerking klopt niet helemaal en weet je waarom niet? Een voorbeeld:

  • Jij gaat uit eten met een groep
  • In die groep zitten verschillende personen met verschillende lichaamsgewichten
  • De persoon die wat te zwaar is geeft aan dat jij kan eten wat je wil en nog niet zwaarder wordt (opmerking er meestal achteraan: “ik zou dat ook wel willen!”)
  • Toevallig op die avond eet je veel kilocalorieën, omdat je die dag net 1000 kilocalorieën had gehad en het lekker is!

Niemand van de groep weet wat jij precies de hele dag hebt gegeten, maar gaan uit van het moment tijdens uit eten. Als jij als slank persoon 2800 kilocalorieën nodig hebt om gelijk te blijven met je lichaamsgewicht, dan is 1000 kilocalorieën overdag niet veel. Je komt met uit eten dan net op 1000-1200 kilocalorieën en eindigt op 2000 tot 2500 kilcalorieën aan het einde van de dag. Dit betekent dat je voor de groep overkomt als een veelvraat, maar eigenlijk onbewust strategisch eet/drinkt.  

Houd structuur vast in je eetpatroon!

Veel slanke personen willen op gevoel gaan eten, maar daarmee kom je niet aan. Je moet elke dag een overschot aan kilocalorieën eten en dat gaat juist tegen je gevoel in! Je lichaam zegt “HO!”, maar daar moet jij niet altijd gehoor aan geven. Dat is het lastige van aankomen EN afvallen: de één heeft honger en de andere zit stampvol.
Daarnaast, was het gevoel niet datgene welke jou tegenhield om aan te komen? Anders zou je niet nu tips en trucs lezen om aan te komen? Tijd voor verandering!

Laatste belangrijkste tip:
Houd je structuur vast met krachttraining. Niet één week drie keer fitnessen en dan de andere week maar één keer. Blijf liever een lange tijd je structuur van drie keer per week vasthouden!

Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wil jij begeleiding krijgen van professionals? Neem dan contact op via de onderstaande knop!




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.