Is elke calorie hetzelfde?

calorie

“Een calorie is een calorie?”, vroeg de klant aan ons. Hij is niet de enige die met deze vraag zit. Dagelijks zijn er tienduizenden discussies op social media over dat niet elke calorie hetzelfde is. Discussiëren mag, maar volgens Wikipedia is er gewoon een definitie voor een calorie. Hoe zit het nu echt? Wij onderzochten het en hebben het antwoord!

Wat is nou een calorie?

‘Eén calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water 1 graad Celsius te verwarmen’, valt te lezen op de website van Wikipedia.

Men spreekt vaak niet over een calorie, omdat dit een te kleine waarde is. Daarom gebruiken wij in Nederland de eenheid ‘kilocalorieën’. Dat is een vergrote eenheid van ‘calorie’. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen kilometer en meter.

Waaruit bestaan calorieën in voeding?

Een calorie vind je in onze voeding terug, namelijk in: eiwitten, vetten en koolhydraten. Het maakt niet uit of je honderd gram koolhydraten uit suiker of volkorenbrood haalt. Veel mensen twijfelen aan deze redenering, maar hier is verder geen discussie over. Die definitie van (kilo)calorieën staat nou eenmaal vast.

Iedere substraat heeft weer zijn eigen aantal kilocalorieën per gram:

  • Een gram koolhydraat levert vier kilocalorieën op;
  • Elk gram vet is negen kilocalorieën;
  • Benieuwd naar eiwit calorieën? Een gram eiwit levert vier kilocalorieën op.

Weten welk voedingspatroon het beste bij jouw doelen past? Neem nu contact op met onze specialist!

Waarom zegt men dat ‘een calorie geen calorie is’?

In het eerdere voorbeeld noemden wij suiker en volkorenbrood. De calorieën zijn hetzelfde, maar niet de vitaminen en mineralen die erin zitten. Dat zijn echter andere argumenten dan het onderwerp ‘calorieën’. Hieronder leggen wij uit dat het twee verschillende onderwerpen zijn…

Energetische zaken en niet-energetische zaken

Een moeilijk onderscheid volgt nu, maar het levert duidelijkheid op in deze bovenstaande discussie. Wanneer je het hebt over (kilo)calorieën, dan praat je bij voeding over ‘energetische’ zaken. Alleen, als je het hebt over vitaminen/mineralen, vezels, het soort koolhydraat, enzovoort dan praat je over ‘niet-energetische’ zaken in voeding.

Hieronder leggen we de termen nogmaals uitgebreid uit:

  • In het woord ‘energetisch’ zit het woord ‘energie’. De ‘energie’ in voeding drukt men uit in kilocalorieën, waardoor kilocalorieën ook met energetische zaken te maken hebben;
  • Alles wat NIETover kilocalorieën gaat, zijn ‘niet-energetische’ zaken.

Wat zijn calorieën dan? Als een persoon aangeeft dat een ‘calorie geen calorie is’, dan zegt hij of zij dat groenten en fruit meer vitaminen en mineralen bevatten. Ja, dat klopt! Dat heeft alleen niets met kilocalorieën te maken, zoals je net las! Dit zijn namelijk niet-energetische onderdelen van voeding.

Maar fruit en groenten zijn toch echt beter dan pizza?

Het gaat bij bijvoorbeeld afvallen om de calorieën, maar niemand adviseert je om dagelijks pizza te eten. Ook al past dit misschien in je calorieënlimiet. Dat heeft niet veel te maken met de bovenstaande discussie. Wij geven je graag een voorbeeld.

900 kilocalorieën uit een pizza is hetzelfde als 900 kilocalorieën uit fruit (energetische onderdelen uit voeding). Een pizza bevat alleen meer zout, meer vet en veel witte meel (niet-energetische onderdelen uit voeding)

Als je wil afslanken, dan is het belangrijk om de energetische onderdelen van voeding in de gaten te houden. Je valt dus af als je pizza eet en je minder kilocalorieën eet dan dat je gebruikt aan kilocalorieën. Dat wil niet zeggen dat je je gezonder voelt als je de hele dag pizza eet. Daarom adviseert niemand je elke dag pizza te eten, omdat dat advies meer over niet-energetische onderdelen van voeding gaat.

Hopelijk is dit verhaal duidelijk genoeg, omdat dit onderscheid moeilijk is om nog eenvoudiger te omschrijven.

Ontdek nu de kracht van Body2Coach

Wil jij weten je een gezonde(re) levensstijl creëert? Bel dan direct naar 06 – 488 40 976 of vul onderstaand contactformulier in.

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.