Hoe goed ken jij jezelf met afslanken?

Hoe goed ken jij jezelf met afslanken? 1

“Hoe goed ken jij jezelf met afslanken?”…. De meeste weten het antwoord hierop: “Heel goed, Freek!”. Dat antwoord wordt meestal gekoppeld aan het feit dat ze veel diëten hebben geprobeerd, maar dat betekent nog niet dat je jezelf goed kent met afslanken. Je hebt alleen eetschema’s gevolgd, maar wat heb jij nu geleerd over jezelf en afslanken? Ontdek hier juist de punten die belangrijk zijn om jezelf te leren kennen met afslanken:

1. Je bent kritisch naar jezelf en de omgeving

Zelfstandig afslanken

Mocht je zelfstandig afslanken, dan is kritisch zijn een lastig punt. Je leest veel op het Internet en je kunt moeilijk feiten van fabels onderscheiden. Wat is nu de waarheid als je wil gaan afslanken? Ketogeen? Koolhydraatarm? Caloriebeperkend dieet? Paleo-dieet? Atkins dieet? WAT?!
Om kritisch te kunnen zijn op jezelf is het weten wat de grootste overeenkomst is tussen de diëten: je beperkt kilocalorieën en daarom val je af. Zolang je dat doet, is alles prima.

Kritisch zijn kun je door jezelf te wapenen tegen ongeloofwaardige verhalen, zoals: detox, shakes en pilletjes. Als dit soort producten werkten, waarom is dan het probleem van overgewicht nog niet opgelost? Deze leveranciers van dit soort producten verdienen heel veel geld. Zo’n 99,9% van de leverenciers weet niet eens wat de wetenschappelijke achtergrond is achter hun eigen producten. Dat maakt het gevaarlijk voor jouw portemonnee en gezondheid. Ze gokken dus met jouw gezondheid.

Daarnaast is kritisch zijn op je eigen handelen van belang! Wat heb je afgelopen week gedaan en wat is het resultaat? Viel het resultaat tegen? Wat zou je deze aankomende week anders doen? Wees kritisch naar de eetmomenten die je hebt gehad, zoals: uit eten, uit lunchen, wezen stappen met vrienden/vriendinnen, enzovoorts. Kun je dan aankomen als je één dag losgaat en de rest niet? Over het algemeen niet als je 500-750 kilocalorieën extra neemt. Helaas kunnen mensen tegenwoordig makkelijk 1500-2000 kilocalorieën op één dag weg eten en drinken. De meeste kiezen dan twee weekenddagen om helemaal los te gaan en dan kun je zo vijf dagen wegstrepen waar je goed je best hebt gedaan. Ja, zo oneerlijk werkt de formule van afslanken.

Afslanken met professional

Een aantal krijgen ook professionele ondersteuning, maar denken dat een professional alles voor ze oplost. Dat is ver van de waarheid, want een (professionele) coach weet je te gidsen en de juiste vragen te stellen. Coaching is zeer onderschat, want niet iedereen snapt de toegevoegde waarde van coaching totdat ze het hebben gehad. Veel zien als coaching alsof ze bij een psycholoog zitten en ja een psycholoog kan ook een adviserende of coachende rol hebben. Tja, eetgedrag is veelal psychologisch!

Zelfs tegen professionals mag je kritisch zijn, want niet iedere trainer of coach is ook gewend om met voedingsvraagstukken aan de slag te gaan. Toch blijf je kritisch naar je eigen handelen en kijk je samen met een professional naar jouw knelpunten. Let erop dat een professional veel dezelfde situaties tegenkomt en je daardoor veel sneller je knelpunten kunt vinden.

Wij kijken met Body2Coach bijvoorbeeld heel erg naar de “waarom”-vraag en maken een dagmenu. Een dagmenu waarin je zelf leert variëren. Grondig bezig gaan met je voeding is van belang om het te begrijpen wat er gebeurt.

2. Je maakt fouten en leert ervan

Hoe goed ken jij jezelf met afslanken? 2

Een perfectionist zijn met afslanken is lastig. Je wil alles goed doen en het liefst zonder fouten, maar afslanken is durven fouten maken. Zonder fouten leer je niet wat je moet doen om de situatie om te keren. Een voorbeeld is wanneer je een dagmenu krijgt en alles tot het puntje volgt, maar niet de 1 kilogram per week verliest. Een perfectionist wordt gek en verwacht een verklaring waarom het niet is gelukt. Het liefst door de professional die hem/haar helpt.

Als bijvoorbeeld een professional alles heeft uitgerekend en geschat, dan hoop je meteen veel resultaten te zien. Vervelend als dat niet zo blijkt te zijn! Alleen, dat komt dan vooral door de verwachtingen die je hebt bij het afslanken. Het is geen taak/schema wat je herhaalt en dat daarmee alles in orde is, maar het is vooral zelfreflectie in combinatie met een (eet)plan. Met zelfreflectie wordt bedoeld dat je kritisch kijkt naar je eetpatroon en oplost waar nodig (zie punt 1). Daarom is het maken van fouten zo belangrijk, zodat je weet waar je aan kunt werken.

Als wij jou nog niet persoonlijk kennen: wedden dat jij ook bepaalde verwachtingen hebt voor jezelf bij het afslanken? 

3. Je weet hoe je reageert als je positieve of negatieve resultaten hebt met wegen

Elke weging geeft een bepaald gevoel:

1) Gevoel van controle
2) Gevoel van negativiteit bij negatieve resultaten
3) Gevoel van blijdschap bij positieve resultaten

Jij herkent één van deze gevoelens vast wel bij het wegen. Je weegt dagelijks voor bijvoorbeeld controle of je weegt wekelijks waarbij een positief of negatief ontstaat. Mocht je je herkennen in één van de punten, dan is dit stuk wat voor jou!

Gevoel bij een weging kan alle kanten op: teleurstelling/verdriet/boosheid of blijdschap. Wanneer de weegschaal jouw gemoedstoestand bepaalt over de rest van de dag, dan is er slechts één advies mogelijk: tijdelijk weg met die weegschaal. Alle controlfreaks zullen wel geschokt reageren: “Wegdoen?! WAT?!” en “Wat dan als ik heel veel aankom in een week?”. Ergens houd je dan alsnog een controlepunt, want je kunt de spiegel gebruiken voor zichtbare resultaten. Zie je elke gram of kilo dalen? Nee, dat niet. Die controle moet je ook niet willen hebben over je lichaamsgewicht. Het lichaamsgewicht stijgt en daalt elke dag, waardoor het gemiddelde gewicht uiteindelijk daalt of stijgt. Dat is de reden waarom je niet de dagelijkse metingen met elkaar kunt vergelijken. Je meet normaal dagelijks je gewicht om emotionele eetbuien te herkennen, dus het kan wel.

Wat vind je er zelf van dat de weegschaal jouw hele leven beïnvloedt? Hoe sterk is die emotie als je negatieve resultaten haalt of je niet je verwachtingen kunt bijhouden? Lijkt ons heel vermoeiend…

4. Je weet hoe je reageert als mensen kritiek leveren op je etenswijze

Lekker uit eten! Je begint aan je hoofdgerecht, nadat je het voorgerecht op hebt. De eerste persoon in je omgeving geeft al aan: “mag je dat wel van je dieet?”. Of wat onze cliënten wel eens als geintje krijgen te horen: “mag dat wel van Freek?”. Dit zijn opmerkingen die iedere afslanker krijgt te horen en daarom moet je een muur leren bouwen tegen bepaalde sarcastische opmerkingen. Als je zelf erom kunt lachen, dan is dat belangrijk en gezond. Merk je dat je het jezelf meer aantrekt? Een eerste optie: leg dan gerust uit dat je het niet fijn vindt dat iemand er steeds wat van vindt wat je doet. Wees eerlijk naar mensen, want anders blijven de opmerkingen komen.

De tweede optie is om een muur om jezelf te bouwen naar dit soort opmerkingen. Dan negeer je de opmerkingen zoveel mogelijk of je zoekt voor jezelf een sterke opmerking terug. Dat werkt direct, omdat mensen dat niet altijd even fijn vinden.

Niemand weet wanneer je wat eet en hoeveel. Als je dan een voedingsmiddel eet/drinkt die wat vreemd is in een dieet (chocola, chips, patat, enzovoorts), dan maken mensen er opmerkingen over. Geloof ons, dat is bijna een traditie tegenwoordig.

Andere kant van de medaille: doe het dan ook niet bij anderen. Denk aan extreem slanke mensen en die als doel hebben: aankomen. Als jij dan aangeeft dat ze alles kunnen eten en geluk hebben, dan doe je precies hetzelfde wat je van andere mensen niet fijn vindt.

5. Je weet in welke situaties je het meeste eet/drinkt

Hoe goed ken jij jezelf met afslanken? 3

Veel weten dat uit eten en uit lunchen veel kilocalorieën opleveren, maar niet precies hoeveel. De schattingen van onze cliënten lopen uit van 500 tot 1500 kilocalorieën per etentje. Als je nooit eens hebt proberen te schatten via een voedingsapp of op papier, dan onderschat je jouw etenswijze tijdens uit eten. Veel kiezen voor een voorgerecht en hoofdgerecht. Dit levert alleen al minimaal 1000 kilocalorieën op zonder drinken.

Het herkennen van vreetfestijnen van jezelf is belangrijk! Hier moet je ook kritisch zijn en niet denken: “oh, het was gezond – dus oké!”. Dat iets gezond is, wil niet zeggen dat de kilocalorieën laag zijn. Denk hier aan: gerookte makreel, gebakken zalm, avocado, olierijke gerechten, enzovoorts.

Weet je niet zeker waar het aan ligt? Schrap dan eens uit eten uit je wekelijkse agenda voor een maand en kijk eens hoe dat gaat met je gewicht. Is uit eten toch het probleem? Werk dan aan de kilocalorieën op dat moment, zoals: drink cola zero, zwarte koffie in plaats van cappuccino en kies alleen een hoofdgerecht. All-in eten? Kies dan voor een klein bord en hoe vaak je opschept.

Geen plan, is sowieso falen met afslanken (tijdens uit eten).

6. Je kunt je verwachtingen bijstellen wanneer nodig

Als laatste is een verwachting maken van afslanken het eerste wat wij doen met onze cliënten. Je bent niet de enige die standaard één tot anderhalf kilogram per week wil verliezen. Iedereen wil het liefst gisteren hun streefgewicht hebben bereikt. Zo werkt het alleen niet en de branche geeft helaas wel die verwachtingen. Wees hier ook kritisch naar jezelf. Wat heb je eerder gemiddeld gehaald aan wekelijkse resultaten? Ging je uit van één kilogram per week, maar viel je 0,5-0,6 kilogram af per week? Kies dan voor hetzelfde wekelijkse gemiddelde en ga je vooral richten op je eetgedrag. Wees weer kritisch naar je eetmomenten en dan kun je altijd je eigen verwachtingen overtreffen.

Verwachtingen niet halen kunnen demotiverend werken voor je gevoel. Kies voor jezelf en stel je verwachtingen bij met afslanken!

Klinkt interessant – help mij!

Wij zijn gespecialiseerd in eetgedrag bij afslanken. Even net een stapje verder dan je gewend bent van het afslanken. Wil je eens weten wat het kost als wij je gaan begeleiden? Vul dan de onderstaande vragen in!

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.