Freek: “Mijn valkuilen tijden afslanken”

Freek: "Mijn valkuilen tijden afslanken" 1

Het lijkt soms alsof ik zelf geen problemen ervaar met op gewicht blijven of wanneer ik ga afslanken. Je moet mij eerst goed leren kennen, voordat je mijn valkuilen begrijpt! Hieronder zal ik een poging doen om dit uit te leggen:

Hoe handel ik in bepaalde situaties?

Freek: "Mijn valkuilen tijden afslanken" 2

“Veel gemaakte doelen zijn helaas vaag en je weet niet waar je naartoe werkt”

Ik ben niet meer bijzonder dan jou of wie dan ook. Mijn handelingen zijn gestructureerd en mijn doelen zijn glashelder. Dit heb ik mijzelf aangeleerd, omdat ik niet van vaagheid houd en ik laat mij niet negatief “stimuleren” door anderen. Veel gemaakte doelen zijn helaas vaag en je weet niet waar je naartoe werkt. In mijn geval zijn het vaak kleine doelen:

  1. Ik wil graag binnen deze 3 maanden 2 tot 3 kilogram kwijtraken door bewust meer op te letten
  2. Ik wil graag binnen deze 3 maanden stabiel blijven in het gewicht met een marge van 1 tot 1,5 kilogram

Deze twee doelen wisselen elkaar geregeld af.

Als je mij niet persoonlijk kent, dan moet je weten dat je mij niet snel van een doel afhoudt. Een voorbeeld is wanneer ik een computerspel speel en een level 20 keer opnieuw doe om deze toch af te maken. Het doel was om het level te halen en dan te stoppen. Met afslanken ben ik ook zo, want je kunt naast mij eten wat je wil – ik eet dan niet mee. Ook al geven mensen aan: “doe niet zo ongezellig!” – ik doe niet mee. Die muur heb ik om mijzelf heen gebouwd afgelopen jaren, omdat die mensen niet met het “probleem” zitten en ik wel. Ach, zelfs muren hebben zwakke punten, dus ga ik er vanuit dat ik niet 100% alles kan weerstaan en ook fouten maak. Ik maak zelfs graag fouten en lach erom: “oh, oh, oh, Freek! Wat heb jij je weer laten gaan!”. Vervolgens ga ik dan weer door met mijn doel. Dat ben ik…

Mijn valkuilen tijdens afslanken

Het klinkt allemaal goed hierboven. Toch zijn er momenten dat het niet zo goed gaat zoals je wil. In mijn geval:

  1. Tegenvallende momenten in het bedrijf
  2. Slecht slapen (!!)
  3. Weinig bewegen

Vooral punt twee is bij mij een sterke valkuil. Ik slaap goed, maar bij mij zijn het de kleine verminderingen van slaapuren. Als je 8 uur nodig hebt, dan slaap ik bijvoorbeeld 7 uur en dat merk ik vooral halverwege de week. Mijn “verkeerde” eetmomenten vinden vaak plaats tussen woensdag en zondag (als ze gebeuren). Dat zijn flink wat dagen, omdat slaaptekort zo kan opbouwen dat je sneller een verkeerde eetkeuze rechtvaardigt. Denk aan:

  • Ik voel mij echt moe en ik heb hard gewerkt vandaag => deze maaltijd is prima!
  • Ik ben echt druk geweest => ik verdien deze snack!
  • Ik heb volgens mij echt veel bewogen vandaag => ik verdien dit product

Zo heb je er nog veel meer ronddwalen bij de meeste mensen.

Daarnaast is te weinig beweging voor mij ook een valkuil. Ik fiets bijvoorbeeld tegenwoordig wat meer naar mijn werk en haal ik normaal zo’n 10.000 stappen met werk erbij. Dat is voor mij een normale bewegingsweek met wat computerwerk. Zodra het computerwerk toeneemt, kan mijn beweging soms aflopen tot een 2.000 – 3.000 stappen in een dag van het weekend. Dat is extreem laag voor mij, maar mijn voeding past niet altijd mee aan. Stom!

Als ik zoveel verbeterpunten heb, wat redt mij dan?

Mijn reddende kant is…

Freek: "Mijn valkuilen tijden afslanken" 3

Ik ben iemand die een negatieve situatie met afslanken makkelijk van mijzelf kan afschudden. Als ik mijn gewicht niet zie dalen, ga ik nadenken over de afgelopen week. Ik accepteer dat ik onbewust wat meer eet dan ik denk en pas dan mijn eetpatroon aan en ga er weer voor. Door mijn kennis en kunde in deze onderwerpen heb ik dan na één week voor mijzelf de pijnpunten ontdekt. Dat is mijn voordeel ten opzichte van de rest en dat ik al 15 jaar op gewicht ben en mijzelf door en door ken.

“Ik verwacht niet elke week resultaat, want dat zou betekenen dat ik geen mens ben – maar een machine”

Sommige worden kwaad op zichzelf, maar dat zal ik nooit zijn met afslanken. Afslanken is meer dan de aangegeven weegschaalcijfers en het is een manier van reflecteren op je eigen handelen. Als je reflecteert kun je in mijn ogen niet iets fout doen, omdat je al gaat werken aan dat specifieke verbeterpunt. Dat is toch het enige wat je van jezelf kunt verwachten? Ik verwacht niet elke week resultaat, want dat zou betekenen dat ik geen mens ben – maar een machine.

Een tip: als je blijft geloven in een heilige werking van één bepaalde voedingsstof of dat je die moet vermijden, dan ben ik bang dat je levenslang zult stoeien met je gewicht…

Geïnteresseerd in begeleiding door professionals?

Wij kijken net wat anders tegen afslanken aan dan gebruikelijk. Wil jij eens weten wat wij voor je kunnen betekenen? Vul dan eens de onderstaande vragen in:

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.