8 beeldspraken voor afslanken

8 beeldspraken voor afslanken 1

Afslanken lijkt een lastige klus, omdat je veel kunt vinden op het Internet over dit onderwerp. Dit is een blog die je niet eerder hebt gezien, maar je wel verder gaat helpen met het begrijpen van jouw afslanktraject! Mocht je een professional zijn, dan kun je deze ook gebruiken bij jouw cliënten!

1. Schatting van je portemonnee-inhoud!

8 beeldspraken voor afslanken 2

Deze beeldspraak is een bekende, omdat veel professionals ermee werken. Je benodigde kilocalorieën per dag kun je zien als een portemonnee met geld. Zodra je 1900 kilocalorieën mag op een dag, dan heb je €1900,- te besteden. Wanneer je meer opmaakt dan je hebt, dan kom je in het rood te staan. Het “in rood staan” staat voor aankomen in lichaamsgewicht. Houd je wat geld over? Dan val je af!
Een extra toevoeging die niet vaak wordt gemaakt: hier is nog leuk om bij te vertellen is dat jouw portemonnee met geld NOOIT 100% klopt. Je schat altijd je inhoud van je portemonnee. Dat betekent dat je niet 100% moet uitgaan van €1900,- of 1900 kilocalorieën, maar dat je beter kunt uitgaan van €1700,- of 1700 kilocalorieën. Dan weet je dat je altijd goed zit met je afslankdoel. Je krijgt helaas pas aan het einde van de week een rapport van je afschrijvingen en wat je overhoudt!

Weten wat je gebruikt aan kilocalorieën is helaas geen precieze berekening, zoals veel denken.

2. Bouwen, bouwen, bouwen!

8 beeldspraken voor afslanken 3Dit is een simpele, omdat veel mensen zich afvragen waarom eiwitten zo belangrijk zijn voor spierherstel. Je lichaam heeft allemaal eiwitten die hard moeten werken voor het spierherstel. Het spierherstel is nodig, zodra jij hebt gesport. In jouw spieren ontstaan er kleine scheurtjes die gerepareerd moeten worden door bijvoorbeeld eiwitten.

Zo kun jij de eiwitten (die repareren) zien als een menselijke bouwer. Deze menselijke bouwers ontvangen salaris voor hun werkzaamheden, ongeacht hoe hard ze werken. Zodra de menselijke bouwers zich minimaal inzetten krijgen zij hun salaris en kunnen zij zichzelf voorzien met eten, drinken en onderdak. Deze bouwers moeten hard werken, zodra er een scheur ontstaat in één van jouw bouwwerken (jouw lichaam). Dat moet zo snel mogelijk worden hersteld! Het nadeel is dat de bouwers geen zin hebben om hard te werken voor een minimaal salaris en bovendien heeft je lichaam meer bouwers en materialen nodig. Dezelfde bouwers gaan in hetzelfde tempo aan het werk en nemen flink de tijd om de scheur te repareren. Dat resulteert in langere spierpijn en een minder goed (spier)herstel.
Nu wil jij als eigenaar van het gebouw (je lichaam) de scheur (spier) voortaan sneller gerepareerd hebben en het liefst verbeterd hebben om het in de toekomst te voorkomen. Daar komen dan zogenaamd je extra eiwitten van pas. Deze extra eiwitten staan gelijk aan de extra bouwers en extra materialen om de scheur sneller te repareren. Nemen die eiwitten dus!

3. Geen touw aan vast te knopen!

8 beeldspraken voor afslanken 4

Een gave beeldspraak is over een hoge eiwitinname en het gebruik van kilocalorieën per dag. Wij geven namelijk regelmatig in onze blogs aan dat een hogere eiwitinname leidt tot een wat hoger energiegebruik (lees: kilocalorieën). Een extra gebruik van 100 – 150 kilocalorieën per dag als je minimaal 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag haalt. Hoe kun je dit makkelijker uitleggen?

Je kunt eiwitten zien als een hele moeilijke voedingsstof. De echte afbeeldingen van eiwitten kunnen 3D zijn en lijken een soort lange touw die half in de knoop zit (zie bovenstaand plaatje). In ons geval is het zo dat wanneer de knoop goed in het touw vastzit, je langer bezig bent met het eruit halen. Zo kun je eiwit in jouw lichaam ook zien. Hoe moeilijker het eiwit/de knoop in elkaar steekt, hoe moeilijker het is om verteerd te worden en te worden gebruikt voor de juiste plekken in je lichaam. Hoe moeilijker, hoe meer energie je lichaam erin moet stoppen om het voor elkaar te krijgen.

4. Rood staan is niet verstandig

Nu volgen twee beeldspraken die in het echt veel voorkomen: “het is nu toch al verpest, dus ik ga nu lekker dooreten!”. Hier schrijven wij vaker over, maar het gebeurt steeds meer. Daarom is het leuk om te weten dat hier ook twee beeldspraken voor zijn. Dit is de eerste:

Als je altijd een positief saldo op je bank hebt, dan is het moeilijker te begrijpen hoe het voelt om rood op je bank te staan. Toch een voorbeeld wat zou kunnen helpen met de uitleg: het rood staan levert negatieve rente op en je betaalt de bank een (boete)bedrag. Een situatie die je liever vermijdt! Stel je voor dat je €100,- in het rood staat. Ga je dan ook duizenden euro’s uitgeven, omdat het €100,- rood staan ineens alles heeft verpest? De meeste verstandige mensen zullen dan zeggen: “nee, ik geef even niets meer uit”. Zo kun je dit voorbeeld ook in combinatie gebruiken bij de beeldspraak nummer één (portemonnee en kilocalorieën). Als je rood staat, betekent dat je al aankomt in gewicht. Ondanks dat ga je toch door met uitgeven, terwijl je portemonnee leeg is. Dat lijkt niet zo verstandig!

Hieronder nog een voorbeeld voor dezelfde situatie die wat makkelijker is:

5. Kras op de auto – auto weg?

Wanneer jij een kras op je auto of fiets krijgt, wat doe je dan? Gooi je dan ook meteen je hele auto/fiets in een diep dal of zorg je ervoor dat je het voortaan voorkomt (of repareert)? Nee, hé? Wat is dan de reden dat je dit wel doet met afslanken? Vreemde gedachte als je er zo over nadenkt, hé?

6. Vasthouden van een touw met vasthouden van gezond gedrag

Het vasthouden van bepaalde goede gewoontes is belangrijk om gezond te leven. Iedereen heeft het doel om gezond oud te worden, maar niet iedereen houdt het vol. Je kunt vasthouden van gezond gedrag ook zien als iemand die een dik touw vasthoudt met daaraan een persoon. Die persoon aan het touw is dan jouw gezond gedrag en jij bent diegene die het touw vasthoudt. Als jij de teugels af en toe stukken laat vieren, dan zul je zien dat het gezonde gedrag op en neer beweegt. Die persoon aan het touw zal wel kotsmisselijk worden als dat heel vaak achter elkaar gebeurt. Als je de teugels helemaal laat gaan, dan valt die persoon aan het touw te pletter. Is dat verstandig en eerlijk naar jezelf toe? Blijf het touw zoveel mogelijk vasthouden en laat de teugels een kleine beetje vieren en dan beheerst (werk in kleinere porties). Dan merkt de persoon aan het touw nauwelijks dat je het laat vieren. Of te wel: af en toe wat lekkers is niet erg, maar eet jezelf niet meteen vol met tien snacks.

7. Je lichaam zit vol scharen en stofzuigers!

8 beeldspraken voor afslanken 5

Eten komt je lichaam binnen en vervolgens gebeurt er een heleboel. Alles wordt kleiner gemaakt en wordt opgenomen in het lichaam. Dit is een makkelijke voor beeldspraak!

Stel je voor je hebt een parelketting die je inslikt. Elke keer maakt het lichaam de parelketting iets kleiner door de juiste schaar in te zetten. Het lichaam kiest vervolgens een stofzuiger die precies goed is voor het opzuigen van die los geknipte parel(s) met touw eraan. Zo kun jij de parelketting zien als voedingsstof dat binnenkomt, de parel zelf als kleiner voedingsstof, de scharen zijn dan jouw enzymen en de stofzuiger de cellen die de voedingsstoffen opnemen. Voor elke verschillende parel is er een verschillende stofzuiger of opzetstuk nodig.

Zo is bijvoorbeeld voor koolhydraten een stofzuiger nodig met een opzetstuk (insuline – hormoon). Deze stofzuiger zorgt ervoor dat de parel (en touwtje) in de stofzak (opslag) terecht komt. De stofzak is dan jouw lever of spier in dit geval. Het nadeel van parels in de stofzak, dat het steeds meer gevuld wordt. De stofzak wordt steeds boller en boller. Dat boller worden kun je zien als vochttoename bij koolhydraat-inname. Een keer moet dat boller worden ophouden. Daarom wordt de stofzak geleegd en kun je opnieuw de stofzak vullen met parels. Het leegmaken van de stofzak kun je zien als het moment dat je die koolhydraten gaat gebruiken bij het sporten. Tijd om weer aan te vullen! 🙂

8. Even stoom afblazen hoor!

8 beeldspraken voor afslanken 6

Niet alles heeft alleen met eten/drinken te maken als het gaat om afslanken. Zo zijn er meerdere onderdelen die te maken hebben met afslanken. Denk hierbij aan beweging, waardoor je meer kilocalorieën per dag gebruikt. Beweging kan indirect jouw grootste vriend worden. Even een beeldspraakvoorbeeld:

Stel je voor dat je een stoompan bent. De hele dag zit het deksel potdicht en je stoom kan niet weg. Het deksel krijgt heel veel druk door al dat stoom. Het deksel kun je zien als jouw hersenen/gevoel/hoofd, de stoom als de inkomende (stress)prikkels en de pan als jouw lichaam. Hoe ga je die druk eraf halen? Daar komt beweging kijken. Beweging is een soort menselijke hand met ovenwant die het deksel even optilt en het stoom laat verdwijnen. Een ontspanningsmoment volgt! Bij het loslaten van stoom zie je toevallig ook dat er kilocalorieën meevliegen. De meevliegende kilocalorieën in het stoom zijn alleen niet je hoofddoel bij beweging. Verder wel een win-win situatie!

Of te wel: je beweegt voor je gezondheid/ontspanning en meer kilocalorieën gebruiken is een mooie bijkomstigheid!

Wil jij ook een makkelijkere uitleg tijdens de begeleiding?

Dan helpen wij je graag verder met onze specialistische begeleiding op het gebied van afslanken! Neem vrijblijvend contact op via de onderstaande knop!

GRATIS KENNISMAKENGeef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.