Afvallen tijdens de feestdagen

afvallen tijdens de feestdagen

Je leest het goed: Afvallen tijdens de feestdagen! Dat is een lastig onderwerp, omdat de decembermaanden vol zitten met allerlei lekkernijen: pepernoten, kruidnoten, gevuld speculaas, chocola, vet vlees en ga zo maar door. Hier zie je dat mensen zich extreem gaan gedragen als het gaat om eetgedrag. Wat kun je hieraan doen?

Allereerst: relaxt. Hiervoor zijn genoeg mogelijkheden om aan jezelf te werken. Laten wij beginnen met een aantal oplossingen:

Oplossing één – besparen die kilocalorieën!

afvallen tijdens de feestdagen

De makkelijkste oplossing is als volgt:

  • Ontbijt: magere kwark met fruit (200 kilocalorieën)
  • Lunch: magere kwark met fruit en handje noten (300 kilocalorieën)
  • Avondeten en avondsnack: kerstdiner van 1200-1500 kilocalorieën

Je eet je eiwitrijke producten overdag met vast voedsel, waardoor je trek iets wordt verminderd. Daardoor houd je het makkelijker vol tot het avondeten.
Door deze oplossing bespaar je de kilocalorieën overdag, zodat je ‘s avonds voldoende ruimte hebt om te genieten van je avondeten zonder extreme vermijdingsregels.

Oplossing twee – sociale vermijding!

Een oplossing die wat moeilijker is, omdat je jezelf moet opsluiten voor kerstdiners. De enige manier om eten te vermijden is om een situatie te vermijden waarin je wordt geprikkeld om te gaan eten. Alleen, wij zijn sociale dieren als mens. Deze oplossing zou je kunnen toepassen als je bijvoorbeeld in de zorg zit, waardoor je één feestdag moet werken. Ideaal dus.

Oplossing drie – wees slim: wees de organisator

Nodig mensen bij jou thuis uit, zodat jij het avondeten kunt regelen. Dan zoek je op Google naar “calorie-arme recepten” en je vindt er duizenden.
Daarnaast ben jij verantwoordelijk voor de snacks op tafel en kun jij kiezen voor een verantwoorde avondmaaltijd die voldoet aan jouw regels! Als je dan alcohol gaat schenken, heb je in ieder geval flink kilocalorieën bespaart met het eten.

Oplossing vier – beperk de vreetdagen

afvallen tijdens de feestdagen

Als heel december vol zit met feestdagen, dan kun je de dagen voor en na kerst meer letten op je totale calorie-inname. Als jij zeven dagen voor kerst al wat kilocalorieën vermindert, dan zijn de kerstdagen het probleem niet. Let erop dat je de dagen na kerst niet de restjes gaat opmaken, maar tot 31 december weer de normale draad oppakt. Hier moet je streng in zijn voor jezelf, maar vereist een hoop discipline en ook lef. Waarom lef? Geef restanten mee aan anderen of maak precies voldoende, zodat je niets hoeft weg te gooien. Eet niet uit medelijden voor het eten, het eten op:

“Zonde om weg te gooien! Ze noemen mij niet voor niets een kliko!”

 

“Dit is veel te lekker om weg te geven. Ik houd het wel even in de koelkast voor het geval als iemand nog langskomt”

Deze situaties zoveel mogelijk vermijden!

Waarom pas januari 2020 beginnen met je voornemen?

Wij helpen geregeld mensen met afvallen tijdens de feestdagen. Dit is een klein onderdeel in onze volledige begeleiding. Ben jij bereid om in jezelf tijd te investeren? Kies dan eens voor een gratis kennismakingsgesprek via de onderstaande knop!
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.