Eten uit blik en/of vers eten: wat is waar?

Eten uit blik en/of vers eten: wat is waar? 1

Je komt thuis en wil graag iets makkelijks maken, maar komt er snel achter dat je toch wat groenten moet gaan snijden en het vlees moet kruiden. Daar heb je eigenlijk helemaal geen zin in na een lange dag werken. Je denkt ineens aan voorgesneden groenten of ander eten uit blik. Wat is nu beter als je kijkt naar de voedingswaarden van deze producten? Laten wij eens deze producten van dichtbij bekijken

Eten uit blik of pot (groenten)

eten uit blik

Wanneer je kijkt naar groenten uit blik of pot, dan worden deze groenten meteen ingeblikt/in de pot gedaan na licht gekookt/bereid te zijn. Door het blik of pot worden de groenten extra goed geconserveerd, zoals ze dat noemen. Of te wel: goed bewaard. Hierdoor worden vitaminen en mineralen goed bewaard en is er niets mee aan de hand [2].
Het Voedingscentrum geeft zelf aan dat groenten uit blik of pot een goede bron van vitaminen en mineralen zijn, maar wel zolang ze niet met suiker en zout zijn aangevuld [1]. Hiervoor adviseren wij meestal de HAK-varianten in pot, waar veel minder zout in zit.

Hieronder wat voorbeelden bij voedsel uit blik die ontstaan bij het inblikken [3]:

IJzer en koper in blikgroenten en -fruit

Een uitzondering met ijzer die toenam in blikvarianten. Dat komt door de hoeveelheid ijzer in het blik. Alleen, de hoeveelheid koper neemt af door de reactie met tin in het blik [3]. Dit geeft aan dat blikvoedsel helemaal niet slecht is, omdat koper in kleine mate nodig is in het lichaam en je meestal voldoende binnenkrijgt. De toename van ijzer in blikvoedsel is niet verkeerd, omdat de vleesconsumptie achteruit gaat.

Vezels en geblikt voedsel

Het blijkt dat geblikt voedsel in vezels afneemt, alleen (!!) wanneer het voedsel fysiek uit elkaar is gehaald en bereid is [3]. Denk hierbij aan groenten waarbij het buitenste deel eraf is gehaald, maar dan komt het niet door het blik zelf.

Blikvoedsel minder goed dan vers eten?

Nee, blikfruit en/of -groenten zijn bijna gelijk aan vers voedsel. De afname van vitaminen en mineralen is minimaal! Hierdoor is het niet minder goed dan vers voedsel.
Zie hieronder een quote van Radar over deze kwestie [4]:

Nee, maar let op! Groenten uit blik, pot en diepvries zijn heel snel na de oogst verwerkt. Daardoor doen ze wat betreft vezels, vitaminen en mineralen nauwelijks onder voor verse groenten. Om de voedingstoffen te behouden, is het belangrijk dat je blik- en potgroenten op een goede manier klaarmaakt, namelijk door ze kort op te warmen in hun eigen vocht. Groenten uit blik of pot zijn wel veel zouter dan verse groente: meer dan 0,3 milligram zout per 100 gram. Soms is er zelfs suiker toegevoegd, lees dus goed het etiket

Waarom zou je kiezen voor vers?

eten uit blik

De smaak van vers voedsel is over het algemeen beter. Een smaak van een maaltijd of gerecht is ook belangrijk, waardoor vers voedsel wordt aangeraden. De textuur van vers groenten is ook beter dan pot- of blikgroenten.
Tenslotte heeft vers voedsel meer vitamine C, welke wordt aangetast door het snijden van de groenten. Hoe langer de groenten zijn gesneden, hoe meer vitamine C verlies er is. Denk hierbij aan voorverpakte en voorgesneden groenten.

Wanneer kies je voor blikvoedsel?

Dit kan voorkomen als jouw budget voor de boodschappen niet hoog is of wanneer je weinig tijd kwijt wil aan een avondmaaltijd. Het kan iedereen overkomen dat een dag te weinig tijd heeft, maar zo eet je wel je groenten en dan als eten uit blik. Ideaal toch?

Wil je ondersteuning met je afslank- of gezondheidsdoel?

Een gratis kennismakingsgesprek is zo gepland, dus waar wacht je nog op?! Klik dan op de onderstaande knop.

Referenties

  1. Voedingscentrum (n.b.) artikel”Is verse groente gezonder dan groente uit pot of blik?” artikel geraadpleegd op 25-11-2019 via:
    • https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-verse-groente-gezonder-dan-groente-uit-pot-of-blik-.aspx
  2. Rickman, J.C., Barret, D.M. & Bruhn, C.M. (2007) Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture
  3. Rickman, J.C., Barret, D.M. & Bruhn, C.M. (2007) Nutritional comparison of fresh, frozen, and canned fruits and vegetables II. Vitamin A and carotenoids, vitamin E, minerals and fiber. Journal of the Science of Food and Agriculture
  4. Radar.nl (2015) artikel “Vragen en antwoorden over groenten” geraadpleegd op 27-11-2019 via:
    • https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/radar-vragen-en-antwoorden-over-groenten/



Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.