[#5: Geleefd met zwaarlijvigheid!]

Uit de vorige interviews werd duidelijk dat niet iedere geïnterviewde zich verbonden voelde met de term “obesitas”. Hierop hebben wij meerdere cliënten gevraagd wat het eerste in hen opkwam als zij dachten aan “obesitas”. Zij reageerden als volgt:

Iemand die heel erg rond is en veel te veel gewicht heeft
Mensen die je ziet op obese en die niet uit bed kunnen

Hieruit werd duidelijk dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen obesitas en morbide obesitas. Het hebben van morbide obesitas is erg gevaarlijk voor de gezondheid en zijn de mensen met een BMI van 40 en hoger. Door deze gedachten hebben wij ervoor gekozen om “Ex-obees aan het woord” te vervangen voor “Geleefd met zwaarlijvigheid“.

Wij willen natuurlijk iedereen bedanken voor hun feedback over de titel!


Hieronder het verhaal van #5: Geleefd met zwaarlijvigheid! Maak kennis met Jacqueline en haar verhaal:

Wie ben je, wat is je favoriete hobby en wat is je leeftijd?

Mijn naam is Jacqueline en ik ben 46 jaar. Mijn hobby’s zijn handwerken en zingen.

Wat is volgens jou de reden waarom je zwaarder in lichaamsgewicht was?

Ik ben mijn hele leven al aan de zware kant geweest. Het bleek dat ik koolhydraat-intolerant was. Maar helaas viel ik  niet af op een koolhydraat-arm dieet. Ongeveer tien jaar geleden is schildklierkanker bij mij vast gesteld. Daaraan ben ik geopereerd, waarna ik nóg zwaarder werd.

Body2Coach: om elk verhaal wel feitelijk juist te maken of voor een compliment zal in het rood een toevoeging worden gedaan. In het geval van Jacqueline is het lastig om te bepalen dat glucose-intolerantie de reden is dat zij te zwaar werd. Dat is namelijk een gezondheidselement van voeding welke niet snel een invloed heeft op de vetopslag welke gebeurt door energie in en energie uit (kilocalorieën). Wel ontzettend gaaf dat zij zoveel resultaat heeft gehaald en vervelend dat zij te maken heeft (gehad) met kanker. Wij wensen haar sowieso veel sterkte met de nasleep!

Welke slechte eet-/drinkgewoontes had je voornamelijk?

Ik at te weinig.

Body2Coach: dit is een aangenomen feit door de mens zelf is gemaakt en niet door de wetenschap. In het geval van het syndroom van Cushing zie je wel ineens vetopslag bij bepaalde lichaamsdelen, zoals: wangen, buik, enzovoort. Te weinig eten gaat gepaard met minder “thermogenese” uit voeding. Dat betekent dat je minder kilocalorieën gebruikt bij het verteren en dit ook een invloed heeft op het aankomen of afvallen.
Wat vaak ontstaat is dat mensen veel minder bewegen dan zij denken en meer onbewust eten. Zelfs trainers en coaches die er altijd mee bezig zijn, hebben dit. In onze studio wordt deze opmerking ook vaak gemaakt, maar is dit goed te verklaren.

Wat is voor jou de reden dat je ineens bent gaan afvallen? Wat dacht je dat het je zou brengen?

Ik ben gaan afvallen toen ik aan paaldansen ging doen. Al mijn hele leven sport ik, maar deed alleen aan dansante vormen van sport, denk aan aerobics, steps en streetdance. Doordat ik nu spieren ging kweken, ging ik afvallen. En ik kreeg spierballen!

Het afvallen heeft me minder gebracht dan ik dacht, met name omdat ik in mijn hoofd nog steeds een ander figuur heb dan ik in werkelijkheid heb. Ik kijk ook altijd nog naar kleding in de verkeerde maat bijvoorbeeld. Maar ik heb wel meer zelfvertrouwen gekregen, wat zich onder andere uit in mijn kledingkeuze.

Body2Coach: prachtige verandering en staat in lijn met de gedachtegang dat afslanken voor het uiterlijk niet een langdurig effect heeft op ons positieve gevoel. Je bent na drie maanden aan je nieuwe lijf gewend!

Wat heb jij gedaan om de slechte eetgewoontes aan te pakken? Vooral op mentaal vlak?

Volgens mij had ik niet echt slechte eetgewoontes. Maar ik ben vaker per dag kleinere porties gaan eten. Zeg elke twee uur een halve boterham met kaas, of een cracker met smeerkaas (en augurk of radijs voor de afwisseling).

Body2Coach: dit is een lastig moment, omdat wij uit deze positie geen uitspraak kunnen doen over iemand zijn/haar eetgewoontes. Als iemand “volgens mij” gebruikt, dan bestaat er toch degelijk een twijfeling. Een twijfeling is alleen maar menselijk en zeker niet vreemd bij het afslanken en herkennen van eetgewoontes. Haar veranderingen zijn top natuurlijk!

Welke tegenslagen heb jij meegemaakt? Wat deed je eraan?

Uiteraard heb ik momenten gekend dat ik niet afviel. Maar toch blijven doorzetten. Als het ware een nieuwe levensstijl aangeleerd, en dat blijven volhouden.

Wat vond de (sociale) omgeving van je obesitas-situatie en hoe reageerden zij erop?

Mensen vonden mij volgens mij wel oké zoals ik was. Mijn innerlijk is immers niet anders geworden! Ik denk meer dat het aan mijzelf lag hoe ik dacht dat anderen over mij dachten. Denk aan: een taartje of een snackje eten op een verjaardag zou ik nooit doen, omdat ik dan zou denken dat een ander daar dan weer zijn of haar ideeën bij zou hebben (zie je wel dat die dik is, ze eet ALTIJD taart). Ik was wel altijd aan het sporten en merkte dat sommige mensen daar wel respect voor hadden, want als je dik bent hoor je blijkbaar niet lenig te zijn?

Body2Coach: hier snijdt Jacqueline een goed punt aan. Veel vooroordelen zijn er over overgewicht en de lichamelijke conditie!

Wat kan jij meegeven aan mensen om vol te blijven houden? (denk hierbij aan apps, mentale gedachtes, keuzes, enzovoort)

NIVEA! Niet Invullen Voor Een Ander!! Met andere woorden, blijf bij jezelf, verloochen jezelf niet. Als JIJ iets wel of juist niet wilt, dan doe je dat. Niet omdat een ander dat van je verwacht, maar omdat je dat zelf graag wilt. Dat maakt de keuze in jouw eetgedrag dat van jou, en dat houd je langer vol dan je aanpassen aan een ander omdat het dichter bij jezelf staat.

Body2Coach: bedankt voor je verhaal, topper!

The following two tabs change content below.
Mijn hele leven bestaat uit het bestuderen van voedings- en bewegingspatronen. Dit is geen werk, maar mijn grootste passie die ik heb. Mijn favoriete bezigheid is bloggen om jou op de hoogte te houden van de ontwikkelingen!

Laatste berichten van Freek Verbeet (toon alles)

Mijn hele leven bestaat uit het bestuderen van voedings- en bewegingspatronen. Dit is geen werk, maar mijn grootste passie die ik heb. Mijn favoriete bezigheid is bloggen om jou op de hoogte te houden van de ontwikkelingen!

Reageer

*

captcha *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Indien u doorgaat deze website te bezoeken, gaat u akkoord met cookies meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om u de best mogelijke browse-ervaring te bieden. Als u deze website blijft gebruiken zonder uw cookie-instellingen te wijzigen of als u hieronder op "Accepteren" klikt, stemt u daarmee in. Indien u verder scrollt op de website dan stemt u toe in het gebruik van cookies. Het gebruik van cookies wordt toegelicht in onze privacyverklaring.

SLUITEN