Gebakken of gekookt ei bij het afslanken?

Gebakken of gekookt ei bij het afslanken? 1

Laatst hebben wij een poll gemaakt in de facebookgroep van “Afvallen met Freek“. De poll ging over het kiezen tussen een gebakken ei of een gekookt ei, terwijl je bezig bent met afslanken. De keuze viel uiteindelijk op een gekookt ei, omdat:

  1. makkelijker mee te nemen
  2. vind ik lekkerder
  3. scheelt kilocalorieën als je niet bakt

Allemaal gave reacties die ons ook aan het denken hebben gezet. Wat is de reden dat mensen kiezen voor een gekookt ei tijdens het afslanken en niet voor een gebakken ei? Zullen wij dit eens samen doornemen?

Gebakken ei voor variatie!

Veel vermijden gebakken eieren, omdat het extra kilocalorieën oplevert. Daar hebben die mensen ook helemaal gelijk in! Hoeveel olie of bakboter gebruik je dan bij het bakken van je ei? Doe je een druppel olie of schenk je op gevoel wat in? Een druppel olie is voldoende in een pan. Merk je dat je ei gaat vastzitten aan je pan? Dan heb je een nieuwe pan nodig! Veel gebruiken pannen al meer dan vijf jaar en dan wordt het wel eens tijd voor wat anders…

Als jij een gebakken ei aan het maken bent, dan kun je dit in de vorm van een omelet of spiegelei doen. Een advies voor jou is om een omelet te maken. Deze omelet kun je dubbelvouwen of opvouwen met andere ingrediënten erin. Dat maakt een ei zeer gevarieerd voor je eetpatroon en je eiwitinname lijdt er niet onder!

Wat kun je doen met een omelet?

Wat niet? Een tip voor in je omelet te doen: 1 tot 2 eetlepel(s) (koe)melk. Melk zorgt ervoor dat je de omelet luchtig kunt maken, zolang je dit goed klopt van te voren.
Hieronder wat voorbeelden die heel smaakvol zijn (gebaseerd op 2 tot 4 eieren):

Zo is een omelet een gerecht wat je onbeperkt kunt combineren met allerlei ingrediënten. Spiegeleieren hebben dezelfde variaties, maar vaak met of zonder boterham.

Wat kun je dan met gekookte eieren?

Gekookte eieren als aanvulling

In veel gerechten worden gekookte eieren gebruikt ter aanvulling of als snack. Zo kun je dit product ook het beste zien. Veelal zie je dat ze met een berg zout worden gegeten (natuurlijk per hap extra veel zout) of gesneden op een boterham. Deze combinaties zorgen voor een eiwitrijke toevoeging aan je gehele eetpatroon! Hieronder heb je nog wat meer voorbeelden om gekookte eieren als aanvulling te gebruiken:

  • Boterham/cracker, filet americain en met een gekookt ei
  • Spinazie tomaat, beetje (!!) olie en met een gekookt ei (of 2)
  • Boterham/cracker, gekookte ei en een plak magere ham
  • Tonijn in water of olie, gekookt ei en rode ui/bosui
  • Boterham/cracker, kaas en gekookt ei

Dit zijn allemaal maaltijden die simpel en eiwitrijk zijn. Denk hier niet te moeilijk over en haal de ingrediënten in huis. Varieer vaker in je maaltijden, waardoor je niet elke dag hetzelfde eet!

Gekookt ei of gebakken ei: het maakt niet uit!

Vergeet de adviezen over de hoeveelheid eieren per week, want dat is allang ontkracht! Elke dag twee eieren is geen enkel probleem. Wel wordt het een probleem als je gekookte/gebakken eieren elke keer met (veel) zout inneemt. Dan wordt jouw dagelijkse zoutinname teveel verhoogd en dat kan slecht zijn voor de bloeddruk. Kijk ermee uit!

Eet smakelijk!

Dit is slechts één klein onderdeel van onze begeleiding!

Wij helpen wekelijks meer dan 100 mensen om af te slanken. Het helpen met recepten is een klein onderdeel van wat wij doen. Ben jij geïnteresseerd geraakt in meer informatie? Neem dan contact op via onderstaande knop

GEEF MIJ INFOGeef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.