#170: Vetverbranding bij nuchter sporten

#170: Vetverbranding bij nuchter sporten 1

Audio

Spotify link:
https://link.tospotify.com/8TqqlSWGPbb 

Korte samenvatting

#170: Nuchter sporten is voor veel mensen nog een dingetje. Zij vinden dat ze meer resultaten zien als ze nuchter sporten. Vooral dat ze denken meer vet te verbranden, omdat hun voorraad aan koolhydraten leeg zijn. Is dat wel waar? Hoe werkt dan de vetopslag precies?

Langere uitleg

Eerst moet je weten hoe vet wordt opgeslagen en gebruikt. Wanneer jij eten binnenkrijgt, zorgen hormonen ervoor dat de voedingsstoffen op de juiste plek komen. In dit geval de vetcellen in het lichaam. Deze vetcellen zijn net zoals ballonnen die je opblaast en laat leeglopen. Eet je minder dan dat je nodig hebt? Dan worden de ballonnen leger. Andersom werkt het ook net zo goed.
De hoeveelheid vetcellen worden voornamelijk in jouw jongere jaren gevormd en uiteindelijk doe je het met de vetcellen die je hebt. Dit kan een uitzondering hebben wanneer je tientallen kilo’s aankomt.
Gaan vetcellen helemaal weg? Nee, dat niet. Zij blijven bestaan, maar zijn bijna leeg. Alleen met liposuctie of extreme kou (cryotherapie) gaan vetcellen kapot. Houd er rekening mee dat vetcellen weghalen betekent dat je andere vetcellen gaat overladen. Als jij 100 opslagcellen hebt en je haalt er 50 weg, dan worden er 50 overbeladen. Hierdoor zie je na bijvoorbeeld een liposuctie vreemde vervormingen met vetopslag.
Om terug te komen op het nuchter sporten, dan wordt de vetcel gevuld en geleegd. Dit betekent dat nuchter sporten weinig zin heeft. Wanneer jij weer gaat eten, dan wordt de vetcel weer gevuld. Eet je dan meer dan je nodig hebt op een dag? Dan kom je net zo hard aan als iemand die niet nuchter sport.
Daarnaast moet je een onderscheid maken tussen relatief en absoluut. Relatief wordt uitgedrukt in percentages en absoluut in getallen. Zo verbrand je relatief gezien het meeste vet als je stilzit. Dat is bijna 100%. Wanneer je stilzitten gaat controleren op caloriegebruik, dan is dat echt bijna niets. Dat is fijn! Wel 10 hele kilocalorieën gebruikt aan vet ;-).
Absoluut gezien is het beter om te kijken naar het caloriegebruik per activiteit. Zo gebruik je meer kilocalorieën met een zware hardlooptraining dan een lichte hardlooptraining. In zijn totaliteit (absoluut) verbrand je meer vet met een zware hardlooptraining en word je op een andere manier fit.

Als laatste is het belangrijk om toe te voegen: sport voor je gezondheid. Niet om af te slanken. Dan houd je het langer vol.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan naar de podcast!

Geïnteresseerd in eerlijke informatie?

Bij onze begeleiding zit dat goed. Wij leren je ontspannend te kijken naar afslanken en alle bijkomende onderwerpen. Vraag vrijblijvend informatie aan via het onderstaande formulier!

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.