#171: Suiker is suiker!

#171: Suiker is suiker! 1

Audio

Spotify link:
https://link.tospotify.com/8TqqlSWGPbb 

Korte samenvatting

#170: Suiker is suiker! Dat is een uitspraak die gek klinkt, maar wel de waarheid is. Veel denken dat suikers uit fruit beter of anders is dan uit tafelsuiker. De combinaties van fructose, glucose en galactose zie je overal terug. Het enige verschil is dat fruit vitaminen en mineralen bevat. Daarom adviseren autoriteiten wel om fruit te eten, MAAR ook met mate. Drie stuks fruit per dag is voldoende, omdat anders je suikerinname ook flink wordt verhoogd.

Langere uitleg

Suiker valt onder de categorie “koolhydraten”. Een koolhydraat wordt ook wel een sacharide genoemd. Zo vind je koolhydraten in verschillende vormen:

  • Monosachariden (1 verbinding) – snoep, fruit
  • Disachariden (2 verbindingen) – tafelsuiker
  • Oligosachariden (3 – 9 verbindingen) – vezels, bruine bonen
  • Polysachariden (vele verbindingen) – volkoren producten, rogge

Hoe meer verbindingen er zijn, hoe sneller de opname van een koolhydraat. Zoals je ziet valt snoep onder een monosacharide, maar fruit ook. Over het algemeen vind je in allebei fructose. Fructose is één van de drie kleinere suikerstofjes die verbindingen vormen. De andere twee zijn: (1) glucose en (2) galactose. Als je bijvoorbeeld glucose en galactose combineert krijg je lactose (melksuiker). Daarom valt melk(suiker) onder een disacharide.
Wat is dan het verschil tussen fruit en snoep? In fruit zitten vitaminen en mineralen die je nodig hebt. In snoep heb je dat niet. Daarom is snoep ook onnodig voedsel in onze voedselketen. Je neemt het ook meer voor de smaak en voor af en toe. Eet je dagelijks veel snoep, dan is dat af te raden. Hetzelfde geldt voor fruit en dan vijf tot zes stuks per dag. Dat is onnodig. Houd het bij drie stuks per dag. Verdeel daarnaast je kilocalorieën over andere voedzame producten.

Uiteindelijk blijft suiker toch suiker. 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan naar de podcast!

Geïnteresseerd in eerlijke informatie?

Bij onze begeleiding zit dat goed. Wij leren je ontspannend te kijken naar afslanken en alle bijkomende onderwerpen. Vraag vrijblijvend informatie aan via het onderstaande formulier!

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.