#165: Preek van Freek

#165: Preek van Freek 1

Audio

Spotify link:
https://link.tospotify.com/8TqqlSWGPbb 

Korte samenvatting

#165: Iedereen wil graag gemotiveerd aan de slag gaan. Motivatie is een lastig begrip, maar zegt wel of je het langer gaat volhouden of niet. Intrinsieke motivatie wordt uitgelegd, maar ook waarom dat niet echt wordt toegepast bij afslanken.

Sinds kort zijn wij ook beschikbaar op Apple Podcast!

Langere uitleg

Bij motivatie heb je twee kernbegrippen: (1) intrinsieke motivatie en (2) extrinsieke motivatie. Bij intrinsieke motivatie heb je motivatie om iets lang vol te houden, omdat je er plezier in hebt. Denk aan je vereniging waar je regelmatig sport en misschien al jaren komt. Daar haal je plezier en sociale connecties uit.
Bij extrinsieke motivatie heb je geen plezier, maar je doet het wel. Zo heb je bijvoorbeeld dat je uit schaamte wil afslanken en dat probeert. Of dat je gaat afslanken, omdat je weet dat het nodig is voor jezelf.

Bij afslanken is er geen of nauwelijks plezier. Je eet de hele dag minder kilocalorieën dan dat je nodig hebt. Je voelt je soms na weken wat meer vermoeid. De goede resultaten leveren motivatie op, maar tegenvallende resultaten doen dat niet. Daar gaat het bij afslanken mis. Afslanken is een traject met veel tegenvallers en de momenten waar je doorgaat.
De trainers of coaches zijn zelf meestal intrinsiek gemotiveerd en halen er plezier uit, omdat zij het vak uitoefenen. Dat is de reden waarom jij voor een goede vorm van extrinsieke motivatie moet gaan. Weet dat je bijvoorbeeld sporten doet, omdat het hoort in het leven en goed voor je is. Dan sta je ook anders er tegenover als je sporten moet inplannen.

Belangrijk nog te vermelden:

Mocht je wel een plezier halen uit een sportvorm, dan heeft dat de voorkeur! Plezier is belangrijk!
Dat afslanken niet leuk is, betekent niet dat je het niet leuk kunt maken! Pas alleen zoveel mogelijk je instelling aan als het gaat om je resultaten. Dan wordt afslanken al beter vol te houden.

 
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.