Waar val je sneller mee af: krachttraining of cardio?

Waar val je sneller mee af: krachttraining of cardio?

Cardio vs krachttraining? In sportscholen is het vaak het onderwerp van gesprek. Veel spierbundels denken dat je met ‘schijven door het dak rammen’ altijd meer kilocalorieën verbruikt dan met cardio. Denk jij (nog steeds) dat je met krachttraining meer kilocalorieën verbruikt dan met cardio(vasculaire) training? Helaas, het is flauwekul. Wij leggen je graag uit waarom!

Korte en lange termijn verbranding van kilocalorieën

Bij Body2Coach geven we niet impulsief onze mening, maar komen we bij iedere discussie met onderbouwde argumenten. Dit zijn ervaringen uit de praktijk of we bestuderen verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Om een onderverdeling tussen krachttraining en cardio te maken, is het nu cruciaal om onderscheid te maken tussen vetverbranding op de korte termijn en vetverbranding op de lange termijn.

Korte en lange termijn verbranding van kilocalorieën

Kijk, met vetverbranding op de korte termijn bedoelen wij dat je veel calorieën verbruikt tijdens het sportmoment zelf. Stel je voor dat je 60 kilo weegt en een uur lang hardloopt met een snelheid van 10 km/u. Dan verbruik je ongeveer 600 calorieën.

Doe je een uur aan krachttraining? Dan verbrand je niet evenveel als met cardio. Als voorbeeld nemen we weer iemand van 60 kilo. Diegene doet bijvoorbeeld een uur aan krachttraining. Na iedere set is er een rustmoment. Na een uur verbrand je ongeveer 150 calorieën.

Deze twee voorbeelden met elkaar vergelijken? Dat is vanwege de duur van de trainingen niet eerlijk. De reden waarom je met krachttraining niet hetzelfde aantal calorieën verbruikt, is omdat je geregeld rust hebt tijdens de setjes door. Wel is het zo dat als je meer spieren hebt, de vraag naar energie groter is en je ook sneller afvalt.

Lange termijn verbranding krachttraining

Bij krachttraining is er sprake van vetverbranding op de langere termijn. Hiermee bedoelen wij niet het naverbrandingseffect door sporten. Nee, we bedoelen de aanpassingen die het lichaam moet maken om de sport te kunnen uitvoeren. Zo heb je met krachttraining steeds meer spiermassa/kracht nodig om meer gewicht te verplaatsen. Deze groei in spiermassa zorgt er vervolgens weer voor dat je kilocalorieën meer in rust gaat verbranden. Denk dan niet aan hoeveelheden van 500 tot 1000 calorieën extra per dag. 100 tot 150 kilocalorieën per dag is meer realistisch.

Het is nooit slecht om te beginnen met krachttraining. Het doen van krachttraining brengt vele voordelen met zich mee:

  • Krachttraining zorgt voor een betere (vet) verbranding
  • Krachttraining zorgt voor een betere mobiliteit en lenigheid
  • Het verbetert je lichaamshouding
  • Verlaagt de bloeddruk en is goed voor hart- en bloedvaten
  • Grotere botdichtheid. Botten worden sterker en breken hierdoor minder snel.

Om spiergroei te realiseren, is het in kaart brengen van je eiwitinname belangrijk.

Afslanken is een voedingsdoel!

Nou, krachttraining of cardio? Bij krachttraining ga je voor de lange termijn om resultaten te boeken. Een cardiovasculaire training is goed te gebruiken voor de korte termijn. Beide manieren zijn geschikt om je gezondheid te verbeteren. Als je afslanken als doel hebt, is voeding de basis. Beweging is dan een aanvulling.

Wil jij tijdens het afslanken gevarieerd eten, maar wel voedzaam? Onze lijst met voedzame producten is dan een goede ondersteuning.

Wat voor oefeningen moet je doen om af te vallen?

Het afslanken zelf is niet lastig, maar het in balans hebben van voeding en beweging wel. Onze trainers hielpen al honderden mensen bij het kwijtraken van overtollige kilo’s. Ben jij niet te zwaar, maar wil jij afvallen voor een specifiek sportdoel? Ook dan is Body2Coach er zeker voor jou. Neem direct contact op met onze specialist voor advies op maat: 06-488 40 976 of vul onderstaand contactformulier in.

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Comments (1)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.