fbpx

Koemelk: alleen voor kalfjes?

koemelk gezond
De opmerking “koemelk is voor kalfjes” en “koemelk is niet gezond” worden vaak gemaakt als het gaat om koemelk. Dit komt, omdat koemelk vaak een proces ondergaat, voordat het bij ons naar binnen wordt gegoten.De kalfjes drinken normaal de melk rauw van de moeder, maar wij mensen doen dat niet. Daarom is er veel weerstand tegen het feit dat mensen koemelk drinken. Is dat rechtvaardig?

Wat is koemelk?

Koemelk komt van de koe en wordt in vele liters afgetapt. Deze koemelk wordt gezien als “rauwe koemelk” en kan vele bacteriën bevatten die slecht zijn voor de gezondheid. In kleine mate zal dit niet extreem schadelijk zijn, maar je vergroot de kans op gezondheidsrisico’s. Dit is de reden waarom koemelk wordt bewerkt, maar welke technieken heb je daarin?

Welke bewerkingstechnieken heb je bij koemelk?

Zo kun je melk thermiseren, pasteuriseren (houdbare melk), UHT straling, steriliseren en/of bactofuge toepassen. Deze vormen van verwerkingsprocessen worden vreemd naar gekeken en het klinkt onlogisch dat wij dan koemelk drinken. Waarom zou je eerst je product moeten bewerken om het te kunnen eten/drinken. Is dat wel vreemd, dat wij ons eten bereiden als mens? Wat is dan de reden wat wij als mens ons eten bereiden?

Wat de reden is dat wij ons eten bewerken/bereiden

Wij zijn als enige “dieren” die hun eten klaarmaken en opeten. Dat is ook wel nodig, want je kunt sterven of heel ziek worden aan hele kleine bacteriën die in het rauwe eten zitten. Niet voor niets zijn wij vroeger doodgegaan aan ziektes via het eten dat niet goed werd bereid of bewaard. Het is een goede ontwikkeling geweest dat wij als mens beter zijn bereiden en bewaren!
Daarnaast zijn er de bewerkingsprocessen om het eten ook beter verteerbaar te maken. Hierbij kun je denken aan het bakken van vlees en/of koken van groenten. De “slechte” bacteriën hebben geen overlevingskans in hoge temperaturen.
Tenslotte is een bewerkingsproces voor jezelf. Als mens wil je dat jouw eten niet vergaat in een paar dagen. Zo is melk wat tijd terug verlengd in houdbaarheidsdatum door een bewerkingstechniek.

Niet-verteerbare stof?

Wist je dat wij mensen ook een stof niet kunnen verteren? Denk hierbij aan de koolhydraatvorm “cellulose”. Dit zit in planten! Deze cellulose kunnen koeien wel verteren door een “enzym” cellulase. Dit geeft al aan dat wij anders zijn dan andere dieren en zeker met onze intelligentie erbij genomen. Hiermee zijn wij als mens niet  meer waard dan dieren, maar reageren wij anders op situaties. De mens is een omnivor, dus eten wij planten en eiwitten (vlees/vis/kip). Een hond is bijvoorbeeld een carnivor (vleeseter), maar kan wel zetmeel eten. Alleen, het zetmeel wordt minder goed verteerd. Hierbij weer een verteringsverschil tussen mens en dier. De vergelijking met dieren is niet altijd juist, omdat er veel verschillen zijn tussen de verteringsstelsels.
In hoeverre is koemelk dan nodig voor de mens?

Koemelk is gezond, maar het hoeft niet

Je hoeft geen koemelk te drinken, omdat er genoeg vervangers zijn voor koemelk. Deze blog is meer bedoeld om koemelk in een neutraal licht te plaatsen. Jouw koemelk is niets mis mee en het levert goede voedingsstoffen (calcium, fosfor, eiwit). Drink jij liever wat anders? Doe dat lekker!
De reden om koemelk te drinken is, omdat je makkelijk aan je eiwitten komt. Wil je weten wat de eiwitrichtlijnen zijn? Lees dan eens mijn antwoord op deze vraag bij gezondeten.nl.

Conclusie

  • Koemelk komt van de koe
  • Koemelk wordt veel bewerkt via technieken: thermiseren, pasteuriseren (houdbare melk), UHT straling, steriliseren en/of bactofuge
  • De mens bereidt/verwerkt hun eten om het beter verteerbaar te maken en om gezondheidsrisico’s te vermijden door “slechte” bacteriën
  • De mens is een omnivor en eet planten en vlees
  • De mens kan cellulose niet verteren, terwijl koeien dat wel kunnen (verschil)
  • Je hoeft geen koemelk te drinken, maar er is ook niets mis met koemelk

Wij leggen voeding net op een andere wijze uit dan dat je gewend bent. Wil jij eens ondersteuning hebben met jouw voeding bij een sport- en/of gewichtsdoel? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!

Rate this postGeef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.