Voedingscentrum: is dit toe te passen met afslanken?

Voedingscentrum: is dit toe te passen met afslanken? 1

Veel van onze collega’s richten zich op de richtlijnen van het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl). Als je aan de richtlijnen vasthoudt, heb je een compleet eetpatroon. Helaas wordt het Voedingscentrum voor niets afgebrand, maar is dat wel terecht als wij kijken naar het doel: afslanken?

Richtlijnen en …. doel?

Om antwoord te krijgen op de vraag of de richtlijnen zijn toe passen met afslanken, moet je weten met welke gedachte de richtlijnen zijn gemaakt. Die zijn helemaal niet gemaakt om je te laten afslanken! Toch worden puur deze richtlijnen ingezet om af te slanken en dat slaat nergens op.
Als jij jouw witbrood vervangt voor volkoren brood, dan zegt dat niets over hoeveel je afslankt. Zoals je eerder hebt gelezen op mijn website, hebben de hoeveelheid kilocalorieën hiermee te maken!
De richtlijnen van het Voedingscentrum zijn er om je gezondheid te verbeteren. Denk aan je stoelgang, bloeddruk, mentale/lichamelijke energie, enzovoort!

Kun je afslanken met de richtlijnen van het Voedingscentrum?

Voedingscentrum: is dit toe te passen met afslanken? 2

Tuurlijk! Als de richtlijnen worden toegepast en ook rekening gehouden wordt met een calorietekort, dan val je af! Als een diëtist je ondersteunt, dan moet je ook weten wat je gebruikt aan kilocalorieën. Als jij 1400 kilocalorieën nodig hebt om 1% van je lichaamsgewicht per week af te vallen, dan moet je geen eetpatroon van 1200 kilocalorieën volgen. Dit kan invloed hebben op je lichaam met duizelingen en/of extra vermoeidheid. Als je niets doet de hele dag, dan is dat prima te doen… Laat dat nu net niet de maatschappij zijn waarin wij leven!

Moet je weten wat je gebruikt aan kilocalorieën?

In één woord: JA!
Het schatten wordt vaak gedaan door formules en die uitkomst wordt gebruikt als rode draad in het bepalen van je kilocalorieën die je gebruikt. De formules zitten er vaak naast als je kijkt naar de praktijk. Als je bijvoorbeeld 10 mensen van dezelfde lengte, calorie-inname, gewicht en leeftijd naast elkaar zet, dan valt iedereen een ander getal af. Met deze reden is het belangrijk om de volgende stappen te volgen:

  • Gebruik een calculator/rekenmiddel op het Internet voor een schatting van kilocalorieën
  • Gebruik het aantal kilocalorieën die worden aangegeven
  • Wat doet het na een week met je lichaamsgewicht? Kom je aan of val je af?
  • Val je af? – hoeveel? 1% per week? Dan is dat prima!
  • Kom je aan? – ga eens 200-300 kilocalorieën lager zitten

Zo kun je dus wel de richtlijnen van het Voedingscentrum volgen en tegelijkertijd werken aan je lichaamsgewicht. Alleen, dat doet een koolhydraatarm-dieet, vetrijk dieet en eiwitrijk dieet ook! Nadeel van deze diëten is dat het verboden is om bepaalde voedingsmiddelen te eten! Daardoor houd je het weer minder lang vol. Laat het volhouden nu het moeilijkst zijn…

Dus de richtlijnen van het Voedingscentrum kun je met een gerust hart volgen als je wil afslanken.

Wil je liever begeleiding via een professional die op de achtergrond rekening houdt met dit soort informatie? Neem dan eens contact op voor een gratis kennismakingsgesprek
Comments (1)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.