Zo word jij misleid dat calorieën niet belangrijk zijn

dikke buik

Veel hype diëten leggen de nadruk op het voedingsmiddel en niet op de calorieën. Deze diëten vinden calorieën tellen obsessief en niet verstandig. Waarom misleiden deze diëten jou zo?

Waar bestaat het Atkins dieet uit?

Dit dieet richt zich vooral op koolhydraatarme recepten met veel vetten. Hierin geeft het dieet aan dat koolhydraten voornamelijk vermeden moeten worden om af te slanken. Hieronder vind je een eetpatroon van vijf dagen die gebaseerd is op het verhaal van:

Atkins koolhydraatarm:

Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5

Kcal:  1500 kcal

Eiwit: 80 gr.

Koolh.: 51 gr.

Vet: 108 gr.

Kcal: 1200 kcal

Eiwit: 89 gr.

Koolh.: 26,5 gr.

Vet: 82 gr.

Kcal: 1250 kcal

Eiwit: 77 gr.

Koolh.: 33 gr.

Vet: 90 gr.

Kcal: 1100 kcal

Eiwit: 105 gr.

Koolh.: 48,5 gr.

Vet: 54 gr.

Kcal: 1500 kcal

Eiwit: 83 gr.

Koolh.: 22 gr.

Vet: 120 gr.

Als je dan ziet hoeveel kilocalorieën dit eetpatroon per dag heeft, dan is dat erg laag. Je komt op een gemiddelde van 1310 kilocalorieën. Hier valt ongeveer 90% van de bevolking in lichaamsgewicht van af. Hoezo, niet op de kilcalorieën letten?

Wat dan met koolhydraatarm en afslanken?

Wij, Body2Coach, weten maar niet wat het probleem is met koolhydraten. Deze koolhydraten houden vaak één tot drie kilogram aan vocht vast als je ze wel eet/drinkt. Dit betekent als je de koolhydraten schrapt, je ook één tot drie kilogram verliest. Het is geen wonder!
In de wetenschap zie je steeds een wonderbaarlijk verschil in gewichtsdaling tussen koolhydraatarm en een normaal eetpatroon, namelijk gemiddeld twee kilogram verschil (goh, dat is verrassend!). Het voordeel van minder lichaamsgewicht is dat je met je bloedsuikerspiegel en cholesterol erop vooruitgaat in vergelijking met een hoger gewicht (overgewicht). Dit wil niet zeggen dat een koolhydraatarm eetpatroon ervoor gezorgd heeft, maar een lager lichaamsgewicht. Dit kan dus een normaal eetpatroon ook doen.

Kilocalorieën tellen als oplossing?

Vroeger was calorieën tellen best lastig, omdat je alles moest opschrijven en optellen. Tegenwoordig met een voedings-app wordt alles voor je gedaan. Het is slechts één tot twee minuten per dag dat je eraan moet werken.
Het controle krijgen over je eetpatroon is toch niet obsessief?

De misleiding van alle verhalen

Als je de diëten mag geloven, dan moet je blijven letten op de voedingsmiddelen in plaats van de kilocalorieën. Alleen, wat nu als de diëten alvast rekening houden met de kilocalorieën als zij jou een weekmenu voorschrijven?

De opmerking die vaak voorkomt: “Het dieet werkte voor mij!”

Een dieet dat specifiek voor jou werkt is fantastisch! Helaas, daarmee kun je het niet algemeen breed trekken naar de rest van de bevolking in Nederland. Jij hebt namelijk een ander leven, andere karaktereigenschappen en emoties.
Wist je dat je een dieet zeker vijf jaar moet volhouden om te kunnen zeggen dat het voor jou op de langere periode kan werken? Heb jij een koolhydraatarm eetpatroon wel eens vijf jaar achter elkaar volgehouden? Daar zit voor veel diëters het probleem, want het komt bijna niet voor dat mensen het vijf jaar achter elkaar volhouden.

Laat je niet misleiden door vuurwerk

Het klinkt allemaal gaaf (vuurwerk), maar er is niet veel veranderd aan de huidige aanpak voor overgewicht. Werk aan je calorie-inname, beweeg wat meer en de wat nieuwere aanpak: werk aan je eetgewoontes!
Laat je desnoods coachen door iemand die er zijn werk van heeft gemaakt! ?

Wil je professioneel geholpen worden met jouw doel? Neem contact op voor een gratis intake!
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.