Voeding: het verschil tussen afslanken en gezondheid!

Voeding: het verschil tussen afslanken en gezondheid! 1

Het verschil tussen afslanken en gezondheid wordt niet echt benadrukt. Waarom eigenlijk niet? Als je zwart-wit kijkt, dan zijn het twee aparte elementen bij voeding!

Wat is afslanken precies?

Voeding: het verschil tussen afslanken en gezondheid! 2

Dit heeft alles te maken met de energiebalans. De energiebalans is het aantal kilocalorieën dat binnen komt en ook de hoeveelheid kilocalorieën die gebruikt worden. 

Kilocalorieën in
Deze worden ingevuld door alle voedingsmiddelen die je eet en/of drinkt. Zo is een appel ongeveer 80 kilocalorieën, terwijl een koek ook 80 kilocalorieën kan zijn. 

Kilocalorieën uit
Hier vallen de volgende elementen onder:

 • Onderhoud van het lichaam (BMR – rustverbranding)
 • Beweging
 • Sport
 • Thermogenese voeding

Elk element specifiek uitleggen is niet de bedoeling van deze blog! Zo weet je wel wat er bij het gebruiken van kilocalorieën hoort. 

Wanneer energie (kilocalorieën) uit lager is dan de energie (kilocalorieën) in, dan kom je aan in vetweefsel. Zo simpel is de theorie en moeilijker moet je het ook niet maken. 

Wat houdt dan gezondheid in met voeding?

Voeding: het verschil tussen afslanken en gezondheid! 3Je “gezondheid” is altijd een vage term. Zal jij snel een hoofddoel maken met daarin dat je je gezondheid wil verbeteren? Komen er dan geen extra vragen bij je op om “gezondheid” duidelijker te willen maken? Zo wordt het voor professionals ook niet duidelijk waar jij je gezondheid wil verbeteren. Een aantal meer concrete gezondheidsdoelen met voeding:

 • Verstoppingsklachten darmen verminderen
 • Vitaminetekorten opheffen
 • Meer energie bij het sporten (kan je ook plaatsen onder een “prestatiedoel” met voeding)
 • Uitdroging voorkomen
 • Eiwitinname verhogen voor het onderhoud van je lichaam (immuunsysteem, nagels, spieren, organen, et cetera)

Zie jij waar het onderscheid ligt? De kwaliteit van voedsel is dan belangrijker om jezelf te helpen met je gezondheidsdoelen. Zo zorgen vezels uit volkoren producten, groenten en fruit je verstoppingsklachten in de darmen te verminderen. Natuurlijk pak je dan ook je vitaminetekort aan, omdat je groente en fruit eet/drinkt. 

De energiebalans zegt niets over de kwaliteit van voedsel

De energiebalans geeft alleen de hoeveelheid kilocalorieën in en uit aan en niet de kwaliteit van voedsel. Dat hoeft met afslanken ook niet, want je valt ook af met schepijs of gefrituurd voedsel. Als je maar onder je energiebehoefte zit. Wil dit wat zeggen over de kwaliteit van leven? Nee, dat zegt alleen of je afslankt of aankomt. 
Enigszins wordt de kwaliteit van leven bepaald door de kwaliteit van voedsel. Als jij minder verstoppingsklachten hebt in je darmen, dan zal je kwaliteit van leven worden verbeterd. 

Kan je tegelijk met afslanken en gezondheid bezig zijn?

De onderscheiding is nodig om je te laten inzien dat je alleen afslankt wanneer je minder eet dan dat je nodig hebt. Niet, omdat je de kwaliteit van voedsel aanpast van witbrood naar volkoren brood of dieetshakes neemt die bepaalde vetverbrandingskwaliteiten hebben. Dat is geldklopperij.
Toch wil je met afslanken niet ontstoppingsklachten in de darmen krijgen of vitaminentekorten. Hierdoor pas je bepaalde gezondheidselementen toe met afslanken, zoals: meer volkoren producten, minder toegevoegde suikers, meer fruit/groenten, zuivel, vlees/vis/kip/ei en af en toe wat lekkers om nog te kunnen leven! Zo slank je dus af door minder te eten, maar wordt de afslankperiode minder heftig als je je gezondheid niet vergeet!

Conclusie van het verhaal

 • Afslanken is kijken naar de kilocalorieën in en uit (energiebalans)
 • Gezondheid is kijken naar de kwaliteit van voedsel
 • Onderscheid is nodig om je te laten inzien dat afslanken theoretisch heel simpel is
 • Nastreven van kwalitatief voedsel maakt de afslankperiode makkelijker, maar je valt er niet meer door af (belangrijkste conclusie!)

Wil jij van dit soort zaken meer leren of wil je begeleiding? Klik dan op de onderstaande knop om gratis een afspraak te maken om kennis te maken!

 
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.