Microbioom [DEEL I]: hoe ontstaan de bacteriën in de darmen?

Microbioom [DEEL I]: hoe ontstaan de bacteriën in de darmen? 1

Op social media wordt er vaak gesproken over “darmflora”, maar onderzoek is hierin nogal jong. Wat weten de onderzoekers over de term “darmflora”? In dit eerste deel bespreken wij het ontstaan van de darmbacteriën, omdat dit een zeer uitgebreid onderwerp is! Hieronder eerst de definitie van “darmflora”, ook wel: “microbioom“, genoemd. Lees jij mee in ons avontuur om het microbioom te ontdekken?

Definitie “Darmflora”

Hieronder vallen alle micro-organismen die in het maag-darmstelsel bevindt. Ons maag-darmstelsel is één van de meest dichtbevolkte gebieden met bacteriën [2]. Dit gaat voornamelijk over de aanwezige bacteriën die allemaal hun eigen functies hebben. Hier hebben wij het niet over tientallen of honderdtallen, maar over miljarden. Deze bacteriën hebben bijvoorbeeld invloed op jouw stoelgang, immuunsysteem [1] en energie-homeostase (balans) [2].

(Facultatieve) Anaerobe bacteriën

In het ontstaan van darmbacteriën wordt er vaak gesproken over anaerobe bacteriën. Dit zijn bacteriën die overleven zonder zuurstof (bijv.: bacterie Bifidobacterium) in het lichaam. Zo heeft onderzoek [2] en artikel [3] het over facultatief anaerobe bacteriën die zowel van zuurstof als zonder zuurstof kunnen leven. Deze bacteriën zijn diegenen die zich makkelijk kolonialiseren in het maag-darmstelsel vanaf de geboorte. De termen anaeroob en aeroob zullen wij nu verder niet toelichten, behalve dat anaeroob zonder zuurstof betekent en aeroob met zuurstof is. In deel II zullen wij hier meer aandacht aan besteden.
Zo groeien anaerobe bacteriën veel langzamer dan aerobe bacteriën en facultatieve anaerobe bacteriën. Zie hier een citaat van het onderzoek [5]:

Since many anaerobes grow more slowly than the facultative or aerobic bacteria, and particularly since clinical specimens yielding anaerobic bacteria commonly contain several organisms and often very complex mixtures of aerobic and anaerobic bacteria, considerable time may elapse before the laboratory is able to provide a final report

Zo worden anaerobe bacteriën vaak gekoppeld aan bepaalde ziektes en morbiditeit (vatbaarheid voor ziekten) [5]. In het citaat wordt uitgelegd dat het moeilijke stof is om te doorgronden, omdat je meerdere combinaties van bacteriestammen/-patronen hebt.

Let op: bacteriën hebben altijd een bepaalde functie in het lichaam en de juiste balans zorgt ervoor dat wij kunnen overleven zoals wij het nu doen. Als je regelmatig antibiotica slikt, dan merk je ook dat bepaalde bacteriën worden aangetast [4].

Hoe ontstaat het “microbioom”?

Microbioom [DEEL I]: hoe ontstaan de bacteriën in de darmen? 2In bepaalde onderzoeken geven zij aan dat er in de baarmoeder al bacteriestammen/-patronen ontstaan in de foetus. Echter, het onderzoek [2] geeft aan dat dit niet is bewezen. Hierdoor is het interessant om te kijken naar de situatie vanaf de geboorte. Als een baby wordt geboren, dan maakt de baby nog weinig maagzuur aan. Hierdoor kunnen bacteriën zich vormen in het maag-darmstelsel [1]. Eventueel voor de liefhebber: Bifidobacterium, Bacteroides, Clostridia en Parabacteroides (facultatieve anaerobe bacteriën) [2]. Zo hebben baby’s die via een keizersnede geboren zijn een andere verhouding van bacteriën dan een baby die via de normale weg wordt geboren. Uiteindelijk na 24 weken bleek er geen verschil meer te zijn, omdat de groei van bacteriën op een latere leeftijd gebeurt [2]. Een driejarige heeft meer een bacteriestam in de richting van een volwassene, maar de verhoudingen liggen ook deels aan de gegeven voeding.
Bij de baby worden juiste verhoudingen gevormd en met de beschermingsfactoren (deel immuunsysteem) van de moeder zorgt het voor een juiste balans in de soorten bacteriën. Uiteindelijk krijgt de baby na een aantal weken een sterker immuunsysteem.
In het artikel [1] spreken zij van volwassen microbioticapatronen, omdat bacteriën zich ook steeds meer nestelen en patronen ontwikkelen. Zo geeft onderzoek van Mills et al. [2] dit ook aan.

Waarom het microbioom als onderwerp?

Obesitas is een groeiend probleem en in sommige onderzoeken controleren ze of obesitas te koppelen valt aan het microbioom. In het onderzoek [4] geven zij aan dat de link niet zo maar te maken is en obesitas een negatief gevolg zou kunnen (!!) zijn van een veranderend microbioom. Laat staan dat het microbioom een tof onderwerp is!

De toekomst zal meer duidelijkheid geven over het microbioom en het ontstaan ervan.

Geïnteresseerd in een andere begeleiding met afslanken?

Onze argumenten willen wij blijven onderbouwen met kwalitatieve bronnen. Ben jij benieuwd hoe wij te werk gaan met afslankwensen? Druk dan op de onderstaande knop om een gratis kennismakingsgesprek in te plannen!

Referenties

  1. Darmgezondheid.nl (n.b.) artikel “darmgezondheid” gevonden op 4-2-2020 via:
    • https://www.darmgezondheid.nl/darmgezondheid/darmflora/
  2. Mills, S., Stanton, C., Lane, J.A., Smith, G.J. & Ross, P. (2019) Precision Nutrition and the Microbiome, Part I: Current State of the Science. Nutrients
  3. Medischcentrumhuisartsen.be (1999) artikel “Anaerobe bacteriën” gevonden op 4-2-2020 via:
    • https://www.medischcentrumhuisartsen.be/documents/labo/pdf/labomailing/lm199902-anaeroben.pdf
  4. Leong, K.S.W., Derraik, J.G.B., Hofman, P.L. & Cutfield, W.S. (2017) Antibiotics, gut microbiome and obesity. Clinical Endocrinology. 2018;88:185–200



Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.