Hoe kun je afvallen tijdens de zwangerschap?

hoe kun je afvallen tijdens de zwangerschap

Afvallen tijdens de zwangerschap kan een gevoelig onderwerp zijn. Aan de ene kant wil je ervoor zorgen dat je een gezonde zwangerschap hebt en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om je baby te laten groeien en ontwikkelen. Aan de andere kant is het ook belangrijk om op een gezond gewicht te blijven en eventueel zelfs wat gewicht te verliezen als je overgewicht hebt. In deze blog gaan we dieper in op de vraag: hoe kun je afvallen tijdens de zwangerschap?

Is afvallen tijdens de zwangershap nodig?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat afvallen tijdens de zwangerschap niet per se nodig is, vooral als je al een gezond gewicht hebt. In feite wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap gemiddeld 11 tot 16 kilo aan te komen, afhankelijk van je startgewicht ten opzichte van je lengte. Als je wat meer overgewicht hebt, dan wordt het aankomen tussen de 9 tot12 kilogram aangeraden tijdens de zwangerschap.

Hier zijn een vijf punten die je beter kunt doen om ervoor te zorgen dat je niet overtollige kilo’s ontwikkelt tijdens de zwangerschap:

#1 Raadpleeg altijd je arts

Voordat je begint met veranderingen in je dieet, overleg altijd met een arts en/of diëtist. De veranderingen kunnen negatieve gevolgen hebben voor je kind. Vraag altijd je arts en/of diëtist wat gebruikelijk is voor jouw situatie.

#2 Verander naar een extra gezonder eetpatroon

Jouw kind moet alle voedingsstoffen binnen krijgen om te groeien. Daarom is het belangrijk om dagelijks groenten, fruit, volkoren producten, zuivel en vlees/vleesvervangers/vis. De Schijf van Vijf is een prima oplossing om zoveel mogelijk de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Daar val je niet mee af, maar voorkom je dat je tekorten in voedingsstoffen ontwikkelt. Een dieet zal meer moeten richten op het beperken van schade in gewichtstoename door de zwangerschap.
Let op: noten zijn voedzaam, maar leveren ook veel kilocalorieën. Ook door teveel noten per dag kun je aankomen.

#3 Sport meer regelmatig, maar onder begeleiding!

Sporten is spannend met een kleine in de buik. Toch is het met klem aan te raden om te gaan sporten tijdens je zwangerschap. Veel problemen tijdens de zwangerschap kun je voorkomen door te sporten. Denk aan een instabiliteit van de bekkenbodem.
Zorg ervoor dat je de juiste begeleiding krijgt met het sporten. Bij ons krijg je privé-training, waardoor je zeker weet dat alles goed gaat.

#4 Beweeg elke dag minimaal 7.000 stappen

Beweging is belangrijk voor het lichaam. Het zorgt ervoor dat je meer ontspannen bent, meer conditie ontwikkelt en dat je mentaal alles kunt ordenen. Daarnaast gebruikt beweging ook kilocalorieën, maar beweeg vooral omdat het gezond is.

#5 Geen afvaldiëten tijdens de zwangerschap!

Val niet af tijdens de zwangerschap! Met afvallen moet je minder kilocalorieën binnenkrijgen dan dat je nodig hebt. Kies je toch voor afvallen? Dan is de kans op tekorten met voedingsstoffen aanwezig, maar ook dat het schade kan doen aan je ongeboren kind. Je hebt vaak tussen de 250 tot 500 kilocalorieën extra nodig per dag. Vooral in een later stadium van de zwangerschap zie je het gebruik van kilocalorieën door het kind groter worden.

Zoek de juiste begeleiding tijdens je zwangerschap!

Wil je weten wat wij kunnen betekenen voor jouw zwangerschap met voeding en/of personal training? Vul dan het onderstaand formulier in en vraag vrijblijvend informatie aan:

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Comments (1)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.