#167: Suikerziekte en sporten

#167: Suikerziekte en sporten 1

Audio

Spotify link:
https://link.tospotify.com/8TqqlSWGPbb 

Korte samenvatting

#167: Hoe ga je nu om met mensen met Diabetes type I en sporten? Of ben jij zelf iemand met Diabetes type I? Diabetes type I wordt ondergesneeuwd door Diabetes type II. Beide vormen hebben andere reacties in het lichaam. Vooral de voedingsadviezen moeten anders zijn.

Langere uitleg

Diabetes type I komt regelmatig voor. Tegenwoordig wordt Diabetes type I ondergesneeuwd door Diabetes type II. Toch zijn ze beide verschillend. Bij Diabetes type II maakt de alvleesklier (orgaan) soms nog insuline aan. Insuline is nodig om glucose/suiker van het bloed op te nemen. Zonder insuline blijft glucose ronddwalen in het bloed en dat is schadelijk voor het lichaam. Zodra er glucose in het bloed komt, dan stijgt de bloedsuikerspiegel.
Bij Diabetes type I maakt de alvleesklier geen insuline aan. Het lichaam heeft hulp nodig van buitenaf. Daarom zie je Diabetes type I patiënten/cliënten met sensoren op hun arm en/of insulinepompen. Een sensor meet hoeveel glucose er in het bloed zit. De pomp reageert vervolgens met de juiste hoeveelheid insuline. Als een Diabetes type I patiënt geen pomp heeft, dan is het spuiten van insuline ook een mogelijkheid.
Voor en tijdens het sporten moet de bloedsuikerspiegel een bepaalde waarde hebben. Wil je weten welke waarden? Check dan deze blog!
Wees voorbereid met het sporten door bijvoorbeeld Dextro mee te nemen. Dan is het mogelijk om met een te laag bloedsuikerspiegel een Dextro te nemen. Een te laag bloedsuikerspiegel wordt een hypo(glykemie genoemd. Het tegenovergestelde wordt een hyper(glykemie) genoemd. Dat is een te hoog bloedsuikerspiegel. Blijf dus bijhouden die bloedsuikerspiegel!
Een laatste advies voor jouw Diabetes type I patiënt of als jij het zelf hebt: download de MyDiaMate. Dat is een app gemaakt voor patiënten met Diabetes type I!
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.