Gevoel en werkelijkheid verschillen vaak!

Gevoel en werkelijkheid verschillen vaak! 1

Wat een teleurstelling als je vol met enthousiasme binnenkomt met het gevoel dat je het fantastisch hebt gedaan afgelopen week met je voeding. Vervolgens heb je een weeg- en meetmoment bij een sportschool of Personal Trainer en ineens valt het vies tegen! Dit is het moment waar veel mensen de moed opgeven. Wat is nu de werkelijke oorzaak welke je gevoel zo dwarsboomt?

Wat zegt je gevoel?

Vervelend als je maandag tot en met vrijdag je best hebt gedaan en de zaterdag en zondag de motivatie wat loslaat. Je gevoel zegt dat je voor de meeste tijd je best hebt gedaan, maar is dat ook zo als je kijkt naar het wekelijkse gemiddelde?

De werkelijkheid tegenover het gevoel…

De werkelijkheid gaat toch even net iets anders!
Als vrouw van 28 jaar heb je bijvoorbeeld 1850 kilocalorieën (is niet specifiek uitgerekend) nodig:

  • Maandag t/m vrijdag = 1500 kilocalorieën
  • Zaterdag en zondag = 3000 kilocalorieën (wijntjes, borrelhapjes, uiteten, enz.)

Je krijgt gemiddeld 1929 kilocalorieën binnen per dag. Dit betekent dat je aankomt in gewicht, omdat de hoeveelheid kilocalorieën bepalen of je aankomt of niet.

Waarom werkt je gevoel niet voor afslanken?

Gevoel en werkelijkheid verschillen vaak! 2Uiteraard zijn er uitzonderingen van personen die op gevoel goed kunnen schatten wat zij nodig hebben (zeldzaam). Hier ben ik zelf niet één van en merk dat mijn gevoel mij vaak misleidt. Vele voedingsmiddelen maken het lastig om te schatten tot hoever en hoeveel je kunt eten.
Daarnaast kunnen kilocalorieën sneller binnenkomen dan dat je lichaam zegt: “HO, STOP!”. Alsof wij allemaal een zwarte band hebben in overeten. Je lichaam past zich aan, aan de situaties zoals het lichaam altijd doet.

Dim je gevoel en ga uit van de werkelijkheid

Zorg ervoor dat je je gevoel wat meer dimt en ga uit van de werkelijke cijfers. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een keukenweegschaal en een voedingsapplicatie. Dit is voor je bewustwording van het aantal kilocalorieën die in een voedingsmiddel zit. Je schrikt soms hoeveel kilocalorieën er in een voedingsmiddel zit en daardoor alleen al niet meer eet. Niemand zegt dat je levenslang je voeding moet bijhouden, maar het grote geheel wordt beter bijgehouden. Niets is 100% precies, maar daar gaat het ook niet om.
Even wat voorbeelden die meeste mensen onderschatten:

  • Gemiddelde barbecue = meer dan 1500 kilocalorieën
  • Gemiddeld uit eten = meer dan 800 kilocalorieën
  • Gemiddeld uit lunchen = meer dan 600 kilocalorieën

Als je aankomt in lichaamsgewicht en buikomtrek, dan heb je gewoon teveel kilocalorieën gehad in die week.

Vind je het lastig om zelfstandig aan de slag te gaan? Neem dan contact op via de onderstaande knop!




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.