De cliënten van Body2Coach verdiepen zich geregeld in vergoedingen voor bepaalde behandelingen. Logisch, als je ziet dat een (groot) deel van die cliënten bestaat uit mensen met obesitas. De vergoedingen betreffen voornamelijk behandelingen die alleen een symptoom bestrijden, zoals: maagband of een gastric bypass (Bariatrische ingrepen). Dit ligt er uiteraard ook aan hoe goed je verzekerd bent bij de zorgverzekeraar.
Welke behandelingen motiveren mensen extra?
Plastische chirurgie moet eigenlijk deels in het aanvullend pakket terecht komen als mensen het volgende kunnen bewijzen:
- Gewichtsverlies van minimaal 30 kilogram
- Stabiel gewicht voor één jaar
Een stabiel gewicht moet worden gecontroleerd door de dokter zelf om fraude te voorkomen.
Alleen het bewijzen van gewichtsverlies is lastig, maar niet onmogelijk. Desnoods laat je de huisarts/diëtist een weging aan het begin doen en vervolgens weer iemand te laten wegen na het afslanktraject. Vanuit dat punt kan de huisarts/diëtist controleren of het gewicht stabiel blijft.
Als je dan vervolgens de symptomen van een positieve gedragsverandering aanpakt door middel van de volgende correcties/ingrepen:
- Onderkincorrectie
- Buikwandcorrectie
- Gynaecomastie
- Armcorrectie
- Liposuctie (vaak bij correctie inbegrepen)
- Enzovoort
Het probleem is alleen dat deze behandelingen allemaal uit de eigen portemonnee moeten worden betaald. Ze vallen namelijk onder esthetiek/uiterlijk. Dat is toch belachelijk als je ziet dat een maagband of gastric bypass wel wordt vergoed?
Voorbeeld: vergoeding VGZ
Als je kijkt naar de site van de VGZ, dan lijkt het of zij een buikwandcorrectie vergoeden. Dit plaatsen zij onder “medische specialistische zorg”. Echter, wanneer je verder kijkt dan vergoeden ze alleen wanneer het verminking betreft of voor bijvoorbeeld smetplekken die kunnen ontstaan. Niet voor overhangende buiken. Kijk dus goed, voordat je iets afsluit met de verzekeraars.
Symptoombestrijding op de verkeerde manier!
Nederland is bezig met een verkeerde aanpak als het gaat om stimulans om zonder bariatrische ingrepen af te slanken. Zo’n ingreep kost je lichaam veel moeite om van te herstellen en tegelijkertijd loop je veel kans op allerlei tekorten als het gaat om vitaminen en mineralen. Laat staan de grotere voedingsstoffentekorten, zoals: koolhydraten, eiwitten en vetten.
Wat niemand vertelt is, dat veel Gastric Bypass patiënten daadwerkelijk veel voedingsstoffentekorten oplopen. Dit komt door de minuscule porties die je dan mag eten als de ingreep succesvol is geweest. Drinken en eten tegelijk werkt niet, omdat je dan buikkrampen krijgt.
Of wat dacht je van een maagband die na een tijd de rek verliest, waardoor je weer kunt overeten en aankomt? Je leert tenslotte niets over gedragsverandering, want het enige wat je leert is: “hoe snel val ik af door een maagband?”. Wat leer je verder over voedingsinname/-leer en het gedrag die erbij hoort?
Nederland, je pakt de verkeerde symptomen aan!
Vergis je niet: bariatrische ingrepen werken wel
Voordat er miscommunicatie ontstaat: de bariatrische ingrepen werken wel (effectief/doeltreffend als het gaat om gewichtsverlies)! Je valt namelijk veel af in een korte tijd door spier-, vet- en vochtverlies. Niemand ontkent dat, maar helaas kunnen weinig mensen ook niet ontkennen dat veel patiënten ook spijt hebben van een ingreep. Niet meteen na de ingreep, maar wel als je kijkt naar de langere termijn. Als je namelijk je doel hebt bereikt en een tijd stabiel bent met je lichaamsgewicht, dan wen je aan je “vernieuwde” figuur. De trotsheid verdwijnt deels en vervolgens ga jij je irriteren aan bepaalde aspecten:
- Drinken en eten tegelijk veroorzaakt maagkramp
- Weinig levenslust door weinig kilocalorieën
- Eventuele vermoeidheidsverschijnselen door bloedarmoede
- Andere nadelige effecten van vitaminetekorten.
Je bent nooit meer zelf verantwoordelijk voor de hoeveelheid dat je eet en/of drinkt. Als je dan meer eet/drinkt, dan word je meteen afgestraft. Ook gaat alles nu meer gepland met eten/drinken, omdat je de hoeveelheid en tijdstip strategisch moet aanpakken bij elke maaltijd.
Wat moet Nederland meer doen?
Stimuleer niet om de negatieve gevolgen van obesitas aan te pakken, maar stimuleer juist de positieve gevolgen van mensen die zonder bariatrische ingrepen afslanken! Denk aan: zelfstandig afslanken, onder (persoonlijke) begeleiding afslanken, enzovoort.
Echter, de optie voor een vergoeding voor de bariatrische ingrepen moet er wel blijven. Aangezien niet iedereen de mogelijkheid heeft om hoog verzekerd te zijn of persoonlijke begeleiding in te huren.
Als je kijkt naar de tandartsverzekering is het daar ook grotendeels preventief geregeld. Uiteraard is het tegelijkertijd ook gericht op symptoombestrijding.
Waarom heeft Nederland dan niets preventief voor de negatieve gevolgen vanwege het aanpakken van obesitas door (persoonlijke) begeleiding (of zelfstandig)? Verdienen zulke mensen geen lintje als ze levenslang stabiel kunnen blijven?
Wil jij stabiel blijven voor een langere periode, omdat je kiest voor een bariatrische ingreep? Of ben je liever op zoek naar professionele hulp bij afslanken? Klik dan op de onderstaande knop voor een gratis intake!