Sport….Voeding….. en kritiek!

Ha! Wat moet ik soms even gniffelen als ik weer erg kritisch ben geweest over bepaalde geld slurpende diëten of andere praktijken. Niet iedereen kent mij, dus dan kan je vaak ongegeneerd kritiek uiten op bepaalde wijzen van werken. 
Als er onderzoek bewijst dat ik ongelijk heb, dan geef ik dat zeker weten toe! 🙂

Waarom doe ik dat?

overspoeld gebied

Ik vind de markt overspoeld door geldwolven en die geld op nr1 en nr2 zetten. Daarna komt pas gezondheid op nr3 en dat is best erg als je erover nadenkt. Door kritisch te zijn, kan je bepaalde werkwijzes ontkrachten en dat bevalt niet altijd iedereen. Zo vindt niet iedereen mijn manier van vertellen altijd even leuk, omdat ik verbeterpunten ontdek in methodieken of andere punten. Hierdoor hoop ik dat mensen discussies aangaan, waardoor ik zelf ook nieuwe punten leer kennen. 
Uiteraard zijn er veel slimmere mensen die alles tot de molecuul uitpluizen en dit ook verkondigen waarom bepaalde aangenomen methodieken niet volledig zijn. Eigenlijk best inspirerend om bepaalde visies te lezen van bewegingswetenschappers of voedingsdeskundigen. 

Waarom vinden mensen kritiek niet fijn?

negatieve smurf

Je hebt tegenwoordig dat alles draait om “positief zijn”. Natuurlijk werkt positief zijn het beste als je bepaalde gedragsverandering wil laten plaatsvinden. Het geven van kritiek kan soms ontvangen worden als iets negatiefs, omdat mensen uit hun comfortzone worden gegooid. Een methodiek die zo goed blijkt te werken, werkt eigenlijk toch niet zoals gedacht (hormonen, spieropbouw, enzovoort). Althans er worden teveel aannames gemaakt aan de hand van bepaalde variabelen uit onderzoeken. Soms zijn conclusies te vroeg genomen en wordt het gebruikt voor deze methodieken. Vaak zie je dat dit soort methodieken het afleggen, zodra bijvoorbeeld een sporter veel verder is qua niveau.
Vanwege het feit dat ik kritisch ben, vinden sommige mensen mij negatief in mijn doen en laten. Zelf vind ik de opmerking niet helemaal terecht, omdat ik kritisch durf te zijn in zo’n overspoelde wereld. Durf jij dat ook? Of volg je gewoon als een mak schaap wat een “guru” zegt?

Noem eens een voorbeeld van “kritiek geven”?

Laten wij voorop stellen dat ik niet leef en werk om kritiek te leven op bepaalde methodieken. Wel krijg je als trainer dagelijks te maken met onzin vanuit de geld slurpende branche van gezondheid. Zo zie ik de volgende punten die ik compleet nergens vind op slaan:

[list type=”check”]

  • Afslankringen (are you serious…?)
  • Afslankshakes (je hebt geen producten die meer vet verbranden)
  • Detoxen (wetenschappelijk aangetoond: https://www.iamafoodie.nl/detoxen/)
  • Enzovoort

[/list]

Aan de ene kant vind ik de marketing erachter wel fantastisch en het aparte is dat mensen er geld aan uit geven. Soms zie je bedragen van €300,- per maand voorbij komen, terwijl diezelfde persoon ditzelfde bedrag teveel vindt voor een Personal Trainer. Dan ga ik altijd even krabben op mijn hoofd en vraag ik mij af waarom mensen altijd “quick fixes” (snelle oplossingen) willen?

Waarom geloven mensen in snelle oplossingen?

snel lopend poppetje

Dat komt waarschijnlijk door onwetendheid. Zoveel visies, zoveel meningen, maar wat is nu de juiste manier? Newsflash: er is eigenlijk niet zoveel veranderd ten opzichte van 10-15 jaar geleden met adviezen. Alleen marketing met bepaalde producten en social media is veranderd.  
Wel worden er steeds meer ontdekkingen gedaan, maar mag je niet teveel conclusies uit trekken. 
Vroeger werd er nog niet zoveel onzin verspreid, maar sinds social media is alles in handbereik. Zoveel conclusies aan de hand van onderzoeken, terwijl deze hoogstens een positieve bevinding weergeven. Al moet ik zeggen dat een onderzoeker nooit zegt: “het werkt 100%!”. Dus je moet op een gegeven moment durven zeggen: “Zoveel reviews die dit punt verdedigen. Het is acceptabel om te denken dat er een kans is dat het werkt”.

Waarom ben je kritisch naar methodieken die voor mensen werken?

Het is fantastisch als iemand de discipline vindt om een bepaald dieet vol te houden en daar bijvoorbeeld gewicht mee kwijt raakt. Daar hoor je mij niet over, maar wel wanneer diezelfde persoon de wereld vertelt dat zijn/haar dieet de beste manier is. Soms gaan ze zelfs zo ver dat ze zeggen dat het wetenschappelijk onderbouwd is, terwijl dat in veel gevallen niet waar is. Dan lieg je in mijn ogen naar je cliënten of je omgeving.
Heb je wel eens opgelet hoe voorzichtig bepaalde bedrijven zijn met hun producten? Je hoort steeds: “ja, dit product werkt echt goed. Alleen je moet natuurlijk niet veel chips of chocola erbij eten!”. Eigenlijk een vrij rare opmerking, omdat chocola en chips juist de oorzaak van diezelfde persoon kan zijn om aan te komen. Dus als diegene aan de shakes gaat en dan vervolgens niet meer chips of chocola eet…. dan snap je waarom diegene ook afvalt… toch?

“Freek, ik lees hier een artikel over…”

Veel van mijn cliënten weten bijna al van te voren dat ik kritisch ga zijn naar hun vraag. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Ook ben ik geregeld genuanceerd met de opmerking: “Natuurlijk kan je dat proberen, maar doe dit en dat….”. Waarom een experiment meteen afkraken? Mensen leren door te doen en soms kan een tegenvaller in je eigen voordeel werken.

 
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.