Is vasten gezond voor je?

is vasten gezond

Veel sporters die wij spreken zien vasten als DE oplossing voor alle gezondheidsproblemen. Helaas is dit vaak niet het geval, maar ervaart slechts een selecte groep mensen de gezondheidsvoordelen. Vasten is daarentegen wel een uitstekende methode om jezelf te focussen op het eten van de juiste producten op de juiste momenten. In dit blogartikel vertellen we jou wat vasten is, wat de voordelen zijn van vasten én welke nadelen intermittent fasting heeft. Want is vasten gezond voor je of juist niet?

Wat is vasten?

Vasten houdt in dat je gedurende een bepaalde periode je energie-inname beperkt. Je neemt dan geen calorieën tot je. Veel mensen noemen dit ook wel intermittent fasting. Waarom starten mensen met vasten? Menig sporter die wil afslanken kiest voor vasten.

Vasten is ook populair onder bijvoorbeeld moslims, maar als sportspecialisten focussen wij ons in dit blogartikel alleen op vasten in verhouding met sporten.

Varianten van vasten

Het is niet zo dat er één manier is om te vasten. Er bestaan verschillende varianten. Denk aan de methode 5/2 waarbij je twee dagen achter elkaar niet eet. Ook om de dag vasten is populair. Je wisselt dan een hele dag vasten en een dag normaal eten met elkaar af.

Sommige mensen vasten iedere dag. Bij deze variant vast je zo’n veertien tot zestien uur per dag en eet je in een periode van tien, negen of acht uur. Deze variant van intermittent fasting is het bekendst.

Welke vorm van vasten je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Sport jij meer dan vier keer in de week? Dan is de methode 5/2 minder geschikt. Heb jij weinig regelmaat in je leven? Dan is de variant waarbij je maar acht uur per dag eet wellicht het minst geschikt.

De voordelen van vasten voor jou

Vasten is een manier om af te vallen. Een verandering van “substraat” is voor afvallen niet belangrijk. Met een substraat bedoelen wij koolhydraten, eiwitten of vetten. Vetverbranding is bepalend aan de hand van de energiebalans. Eet je tweehonderd calorieën onder je behoefte? Dan maakt het voor de verbranding niet uit of dit koolhydraten of vetten zijn. De schakeling in substraat is nietszeggend wat betreft het proces rondom afslanken.

Vooral op basis van lichamelijke functies gebeurt er iets bij vasten. Je hersenen gebruiken normaal glucose als voedingsstof. Koolhydraten maken glucose aan of (liever niet) glucose komt uit eiwit en/of vet. Door een tekort aan glucose krijg je een schakeling. Die schakeling noemen wij ‘ketose’. Dan maakt je lichaam ketonen van vet en daar leven je hersenen op. Bij vasten ontstaat die schakeling nauwelijks tot niet. Je eet vaak na een dag vasten wel weer.

Dit zijn de nadelen van vasten

Tal van voordelen, maar bij het vasten komen ook zeker nadelen om de hoek kijken. Sommige mensen slaan bijvoorbeeld door. Ze gaan steeds langer vasten en vervolgens steeds minder eten. Maar er zijn meer nadelen:

  • Je moet op een andere manier met eten bezig zijn. Daar is een flinke portie doorzettingsvermogen voor nodig. Dit levert bij sommige mensen weerstand op;
  • Fysieke klachten ontstaan vaak door de verandering in het metabolisme;
  • Men compenseert een ongezonde levensstijl soms met een periode van vasten. Zo neem je jezelf in de maling;
  • Te weinig eten, waardoor er tekorten ontstaan;
  • Niet meer luisteren naar je lichaam. Je bent alleen maar bezig met vasten;
  • Het zorgt bij anderen soms voor irritatie tijdens sociale gelegenheden;
  • Je sportprestaties gaan mogelijk achteruit;
  • Het dieet is niet voor iedereen geschikt;
  • Hoofdpijn komt voor;
  • Door het vasten is het krijgen van een slechte adem mogelijk.

Afvallen lukt niet? Of hoe moet je vasten? Bel dan direct met onze specialist op 06 – 488 40 976. Hij denkt graag met je mee!

Is vasten gezond voor je lichaam?

Het is niet ongezond voor je, mits je maar zorgt dat je buiten het vasten voldoende voedingsstoffen tot je krijgt. Eet je volgens de Schijf van Vijf om af te vallen? Dan krijg je alles binnen waar je lichaam behoefte aan heeft.

Vasten is niet gezond voor iedereen en werkt ook niet voor elk persoon. Sommige ziektes verergeren door het vasten. Het kan ook zo zijn dat het herstel vertraagt door het vasten. Luister daarom goed naar je lichaam. Voelt het niet fijn? Stop dan met intermittent vasten. Weeg de voordelen en nadelen van vasten goed af voor jezelf.

Beginnen met intermittent fasting? Schakel Body2Coach in!

Wil jij op een gezonde manier vasten om af te vallen, maar weet je niet hoe? Of is vasten niet geschikt voor jou, maar wil je wel afvallen? Neem dan contact op met onze experts via het onderstaand formulier. Wij helpen je graag verder!

Contactformulier

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.