Ben jij het zat om elke week voor een verrassing te staan als je gaat wegen? Veel mensen zijn bezig met hun gewicht, maar weten niet wanneer ze nu afvallen of aankomen. Om kort te introduceren voor de nieuwe lezers:
“Afslanken is minder eten/drinken aan kilocalorieën dan dat je gebruikt aan kilocalorieën”
Afgelopen week hebben wij een blog geschreven over de onderdelen die meespelen in een gewichtsmeting. Zoals je gelezen hebt, zijn dat er een heleboel! Zoveel dat je jezelf soms wil volproppen met alle lekkere dingen en tegen de wereld zegt: DOEI. Heb jij even geluk dat wij je meenemen in ons volgend avontuur van afvallen?
Wiskundig kijken naar afvallen
Vanochtend heeft Freek een gesprek gehad met een cliënt die de wiskundige benadering van afvallen goed begreep. Je kunt namelijk wiskundig kijken naar afvallen en op de volgende manier:
- De kans op een goed resultaat wordt groter, naarmate je de onderdelen van de gewichtsmeting onder controle hebt
- De kans wordt kleiner als je meerdere onderdelen van de gewichtsmeting niet onder controle hebt
Nu klinkt het heel vaag en onduidelijk, maar dat wordt zo anders!
Onderdelen bij gewichtsmeting
Om wat realistische onderdelen te lezen, moet je onze laatste blog lezen over gewichtsmetingen en wat er belangrijk is. Nu is het vooral belangrijk om te begrijpen waarom kansberekening veel met afvallen te maken heeft. Als je bijvoorbeeld 20 onderdelen hebt die van invloed zijn op jouw gewichtsmeting. Dan moet je deze allemaal goed hebben staan om 100% te scoren met je gewicht op de weegschaal.
Uiteindelijk start je met je afvaldoel en je loopt alle onderdelen kort na: je hebt er 16 goed gedaan (je schoonmoeder die continu hypediëten volgt, is trots op je). Dit betekent dat je niet 100% score moet verwachten met je gewichtsmeting, maar lager. Deze manier van denken helpt je om je verwachtingen bij te stellen, zodat je jezelf niet overschat in de resultaten.
Even wat specifieker gekeken naar voeding…
Je vetinname is heel hoog, maar kilocalorieën laag…
Het voedingsstof vet is een calorierijke jongen. Deze voedingsstof levert 9 kilocalorieën per gram op, terwijl koolhydraten en eiwitten maar 4 kilocalorieën leveren. Als jij een voedingsapplicatie gebruikt op je telefoon, dan kun je zien wat je meer binnenkrijgt dan normaal. In veel gevallen eten mensen vooral veel vet en zie je de richtlijnen ver overschreden worden. Dat komt, omdat vet makkelijk te verkrijgen is in voorverpakte voedingsmiddelen en in bakboter/-olie.
Wij krijgen regelmatig cliënten die bijvoorbeeld onder hun calorie-advies zitten, maar hun vetten 20-40% hoger hebben. Hier kun je ook weer een kansberekening op los laten:
- In een voedingsapplicatie gebeuren een hoop fouten: vanuit de app, vanuit jou als gebruiker en door andere gebruikers (de kans is hoog dat je te lage kilocalorieën in je voedingsapplicatie hebt staan)
- Als je vetten dan al hoog staan, dan is de kans hoog op een flinke onderschatting in de kilocalorieën.
Dus even een voorbeeld:
- Jij geeft in je voedingsapplicatie aan dat je 1600 kilocalorieën hebt gegeten, maar je vetinname is wel vrij hoog: namelijk 140% ten opzichte van je richtlijn.
- Je calorie-advies is 1900 kilocalorieën en daardoor heb je 300 kilocalorieën winst. Jij denkt: “Yes! Ik heb goed gescoord!”. Wij denken: “Oh jeej!”.
- Onbewust heb je een aantal onderdelen niet helemaal oké gedaan: andere gebruiker vult te weinig kilocalorieën in bij een voedingsmiddel, olijfolie bij het bakken vergeten, 15 gram fout gerekend met je noten en je cappuccino met volle melk niet hebt ingevuld => dit noemen wij de “foutmarges”
De foutmarges kunnen ervoor zorgen dat je 400 – 600 kilocalorieën naast je aangegeven kilocalorieën zit. Je hebt 300 kilocalorieën winst, maar tegelijkertijd wist je niet van die onbewuste onderdelen in je voeding. De kans is klein dat je goed scoort met je gewichtsmeting met zulke onbewuste eet-/drinkmomenten.
Wat is nu het advies dat je mee kunt nemen?
Advies: houd rekening met onbewuste eetmomenten
Je wil controle houden over alle onderdelen in je leven, maar dat is niet mogelijk. Je lichaam is gebouwd om taken onbewust te doen, waardoor je minder mentale energie verspilt aan de bekende taken. Zo werkt het lichaam nu eenmaal en dat moeten wij als mens accepteren.
Nu je weet dat je onbewust ook wel eens fouten maakt, kun je hiermee rekening houden. Zo probeer je de kans op een calorie-overschot zo klein mogelijk te maken. Een calorie-overschot laat je namelijk aankomen in lichaamsgewicht. Hieronder wat adviezen die je helpen om die kans in jouw voordeel te brengen;
- Zorg ervoor dat je vetten laag blijven (maximaal 20-25% van je totale calorie-inname)
- Vergeet niet mee te rekenen: bakboter/-olie, luxe koffie’s, kaas bovenop je pasta, enzovoorts
- Eet je eiwitten per dag (1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag)
- Ga iets onder je aangegeven afval-caloriebehoefte zitten (100 – 150 kilocalorieën per dag). Hierdoor houd je rekening met fouten in de kilocalorieën
Pas deze vier tips toe en kijk wat het doet na een week. Val je voldoende af (max. 1% per week)? Nee? Dan adviseren wij om eens een week extreem te doen met je eetpatroon. Eet precies wat je is voorgeschreven en helemaal niets anders. Alles is “verboden” buitenom je eetpatroon in die week. Val je dan wel af? Dan eet en je drink je onbewust meer dan je denkt in je minder extreme weken.