Afslanken en zwak?
Het lijkt soms alsof jij de enige bent die het moeilijk heeft met afslanken en op social media zie je allemaal mensen “makkelijk” afvallen. Ben jij dan de enige die zoveel moeite heeft met het terugbrengen van je lichaamsgewicht?
Waardoor ontstaat een zwakte in een moment?
Je moet jezelf niet zwak noemen, maar dat je een zwak moment hebt gehad. Dat overkomt echt iedereen die bezig is met afslanken. Zo heb je mensen die al 15 jaar strijden tegen overgewicht en nog steeds een zwak moment hebben. De nadruk die je op dat moment legt is belangrijk. Welke nadruk leg jij op dat moment?
a. Je vindt jezelf zwak en stom
b. Je accepteert het en weet dat anderen er ook mee strijden
c. Je ziet het als falen
d. Je interesseert je niet hoe je je voelt, want je gaat gewoon door
Dat zijn vier verschillende standpunten die je kunt innemen wanneer je een hele chocoladereep weg eet op de bank tijdens je favoriete Netflixmoment. Wat nu als wij je vertellen dat iedereen zijn/haar eigen manier heeft om met een situatie om te gaan?
Ben jij al bekend met de term “coping?
Coping is de manier waarop iemand zowel gedragsmatig, cognitief als emotioneel op
de aanpassing vereiste omstandigheden reageert
Dat iedereen anders reageert in een situatie met stress of keuzes is duidelijk. Hiervoor heeft de mens verschillende copingmechanismen. Met coping wordt bedoeld [1]:
- Coping is de manier waarop iemand zowel gedragsmatig, cognitief als emotioneel op
de aanpassing vereiste omstandigheden reageert
Een letterlijke vertaling van “coping” is “omgaan met”. Dit zie je ook terug in de uitleg van deze bron [1].
De term “coping” is in verschillende vormen terug te vinden:
- Probleemgerichte coping, toenaderende-coping (primair)
- Emotie-gerichte coping, de vermijdende-coping (secundair)
- Palliatieve coping
Zo reageer je bij een primaire coping rechtstreeks door de stressvolle situatie te veranderen. Als je bijvoorbeeld steeds ‘s avonds in een situatie terecht komt waar je te veel kilocalorieën eet. Vervolgens los je dit op door (1) je situatie te veranderen naar een sportmoment, en/of (2) je vriend(in) of partner vragen om je te ondersteunen met je afslankwens, en/of (3) je haalt geen calorierijke voeding in huis. De derde oplossing kan gezien worden als vermijden, maar in principe is het een probleem oplossen, want het probleem op dat moment er dan niet meer. Hoe langer je de derde oplossing toepast, hoe minder erg de situatie wordt om ‘s avonds te willen eten.
Daarnaast heb je emotie-gerichte coping, waarin je de stressvolle situatie wil aangaan door het tijdelijk minder te maken. Je pakt als het ware de symptoom aan, maar niet de oorzaak van je stressvolle situatie. Je kunt het zien als dweilen met de kraan open. Dus als jij een verlies in je naaste omgeving hebt en je vervolgens veel suiker- en vetrijke voeding eet, dan verwerk je niet het verlies. Je verliest jezelf in het eten, maar kan bijvoorbeeld praten met anderen een probleemgerichte-coping zijn in deze situatie.
Als laatste volgens bron [1] is palliatieve coping, waarin je een middel zoekt om je pijn te verzachten. Denk hierbij aan roken en drugs (waaronder ook alcohol valt). Dit zie je regelmatig in Hollywood films terug wanneer mensen een verlies meemaken en vervolgens aan de bar veel wegdrinken.
In het kort:
- Probleemgerichte-coping: steun zoeken, probleem oplossen, informatie opzoeken over je situatie
- Emotie-gerichte coping: vermijden van de situatie, afleiding zoeken, en opgeven
- Palliatieve coping: je pijn verzachten door bepaalde middelen, zoals roken en drugs
Het is niet vreemd dat jij anders reageert dan iemand anders. Het oplossen van de oorzaak werkt het beste bij afslankwensen. Het vragen van steun aan je omgeving, informatie zoeken over je afslankdoel en problemen oplossen!
De soorten coping-strategieën die onder de coping-vormen vallen:
Nu je de coping-vormen kent, zijn er verschillende strategieën die onder probleemgerichte-, emotie-gerichte en palliatieve coping [2]:
- Actief aanpakken en oplossen: je onderneemt actie om je probleem aan te pakken
- Palliatieve reactie: je richt je op andere zaken in plaats van het probleem. Meestal afleiding zoeken in de alcohol of roken
- Vermijden, afwachten: je ontkent het probleem en je vermijd het zoveel mogelijk
- Sociale steun zoeken: je zoekt troost en begrip bij anderen: eventueel samen proberen het probleem op te lossen
- Passief (of depressief) reactiepatroon: je piekert, geeft jezelf de schuld en twijfelt aan jezelf
- Expressie van emoties: je bent gefrustreerd en snel geïrriteerd
- Geruststellende en troostende gedachten hanteren: je houdt jezelf voor dat het allemaal goed komt en of dat er mensen zijn die het nog zwaarder hebben
Weet jij al welke jij toepast als jij aan het afslanken bent?
Welke situatie heb je als voorbeeld?
Hieronder een situatie die vaak terugkomt bij afslanken:
- Probleem: je komt aan, terwijl je je best doet met je voeding
- Oorzaak: je weet niet dat “gezonde” voeding je niet verder helpt met afslanken
- Symptoom: je voelt je rot en gefrustreerd
- Emotie-gericht: je raakt gefrustreerd en gaat meer eten
- Probleemgerichte-coping: je zorgt dat je informatie verzamelt over je probleem => welke oorzaken kunnen een rol spelen? Welke oplossingen zijn er voor mijn probleem en oorzaak? Wie kan mij verder helpen?
Komt je deze situatie bekend voor? Dan moet je eens een gratis gesprek aangaan met ons team van Body2Coach! Dan zul je zien dat wij zeer gespecialiseerd zijn in de begeleiding met mensen met overgewicht.
Referenties
- Klumper, K. (2008) De effecten van copingstrategieën op internaliserende problemen, eigenwaarde en ervaren sociale acceptatie bij (pre-)adolescenten. Universiteit Utrecht
- Molen, van der H., Lankveld, van J. & Simon, E. (2015) Klinische psychologie: theorie en psychopathologie. Noordhoff Uitgevers