Afslanken: een greep uit Freek’s dag

Afslanken: een greep uit Freek's dag 1

Het wordt eens tijd om te laten zien dat een dag van een coach niet veel anders is dan een gebruikelijke dag van iemand anders. De coach moet een voorbeeld vormen voor zijn cliënten en dat probeer ik ook dagelijks te doen. Hoe ik dat doe? Lees maar mee!

Mijn doel voor mijn carrière

Ik probeer niet elke dag te leven alsof ik alleen maar salades, droge rijst en kipfilet zit te eten. In mijn leven probeer ik mijn omgeving te laten zien dat je ook normaal kunt eten met een afslankwens. Om dat te laten zien, zal ik je meenemen in een dag van mijzelf.

Mijn eetpatroon

Voordat ik laat zien wat ik eet, adviseer ik je niet om het eetpatroon over te nemen. Mijn gehele eetpatroon is aangepast aan mijn leefpatroon. je hebt een grote kans dat je aankomt door mijn eetpatroon, omdat ik 1.93 meter lang ben en een actief beroep heb.
Hieronder vind je wat ik eet:

Ontbijt

 • 3 eetlepels cruesli chocola
 • 250 gram magere kwark optimel (vanille)

Tussendoor ochtend

 • Stuk fruit
 • Protein breaker 200 ml

Lunch

 • 2 volkoren pannenkoeken (kant en klaar)
 • 1 pannenkoek belegd 40 gram hüttenkase (2 stevige eetlepels + johma oude kaas (1 theelepel)
 • 1 pannenkoek belegd met 1 plak kaas

Tussendoor lunch

 • Goed bezig bolletje reep
 • 200 gram kipdijfilet (gemarineerd)

Avondeten

 • 200 gram gebakken aardappelen (airfryer)
 • 1 stukje kipdijfilet
 • 200-250 gram broccoli
 • 1 eetlepel yofresh mayonaise

Avondsnack

 • 250 gram magere kwark optimel (appel/kaneel)
 • Stuk fruit

Als je kijkt naar de producten, dan zijn dit geen vreemde of exotische maaltijden. Ik ben zelf geen voorstander voor moeilijke gerechten, tenzij ik meer tijd heb om maaltijden klaar te maken. Als je grondig naar mijn maaltijden kijkt, dan zie je een grote concentratie van eiwitrijke maaltijden. Hoe bereik ik dan zulke maaltijden als het een drukke dag is? Daar is maar één oplossing voor…

De voorbereidingen van de maaltijden

Afslanken: een greep uit Freek's dag 2

Wanneer ik opsta, dan zorg ik ervoor dat ik weet hoe lang ik weg ben voor mijn werk en/of activiteit. Even een voorbeeld welke door mijn hoofd gaat in de ochtend:

 • Ik ga 6 uur lang weg
 • Dat zijn ongeveer 2-3 maaltijden
 • Elke maaltijd moet praktisch zijn, tenzij ik een koelkast heb
 • Elke maaltijd moet veel eiwitten bevatten
 • Ik neem minimaal 1 of 2 stuks fruit mee
 • Heb ik voldoende voorraad om de komende dagen door te komen?

Het lijkt alsof je 10 – 15 minuten moet nadenken over je eetpatroon, maar deze gedachtegang en vaardigheden moet je aanleren. Daar help ik wekelijks bijna 100 mensen mee, omdat dezelfde moeilijke situaties voorbij komen. Een voorbeeld situatie is waar ik ook regelmatig iets toeneem in lichaamsgewicht…. ja, ik ook!

“Jij lijkt nooit aan te komen”

Dit is een opmerking die veel gemaakt wordt richting mij, omdat het lijkt alsof ik nooit aankom. Dat is niet waar, omdat ik regelmatig schommel tussen de 89 en 91 kilogram. Hiervoor heb ik een leefregel voor mijzelf gemaakt, dat ik alarm sla als ik 2-3 weken boven de 91 kilogram uitkom. Deze regel combineer ik met een aanzicht in de spiegel, omdat obstipatie, vocht en/of krachttraining ook deels meespelen in een gewichtsfluctuatie (heen en weer gaan). Wat maakt het dat ik mij niet stoor aan een gewichtsstijging?

De manier van kijken naar een gewichtsstijging

Afslanken: een greep uit Freek's dag 3

Veel cliënten van mij en andere mensen broeden in een soort onzekerheid als het gaat om hun lichaamsgewicht en zeker als het blijft toenemen. Niemand lijkt te accepteren waar het vandaan komt, namelijk: teveel kilocalorieën per dag. De controle die je zo graag wil hebben over je eigen eetpatroon is niet realistisch. Het lichaam is gebouwd om automatismen uit te voeren en zo energie te besparen. Dat doe je ook met je eetpatroon, ook al wil je dat niet. Door die automatismen (en eventueel slaaptekort) krijg je onbewust meer kilocalorieën binnen dan je denkt en zo zie je dat regelmatig terug in wetenschappelijk onderzoek. Ik zeg altijd tegen mijzelf als ik aankom:

“Freek, je hebt gewoon teveel kilocalorieën gegeten/gedronken deze week. Hoe je het ook wendt of keert, je bent aangekomen. Bekijk eens rustig wat de oorzaak is en probeer het op te lossen! Je weet wat je moet doen, dus ik zie het probleem niet!

Zodra je accepteert dat je teveel kilocalorieën hebt gehad, dan ga je anders kijken naar je eetpatroon en jezelf. De onbewuste momenten hebben meer kilocalorieën toegevoegd en probeer je te vinden waar dat gebeurt. Vervolgens weet je dan dat je inname van kilocalorieën altijd een schatting is en doe je er alles aan om de kans van een calorie-overschot te vermijden. Hoe deze “kansberekening” in het echt is?

Kilocalorieën schatten: de praktijk!

Mijn gevoel heeft afgelopen week tegen mij gezegd:

“Je bent fantastisch bezig, Freek. Je voelt je energierijk, hebt alles deze week op orde, je bent uitgeslapen, je eet je groenten/fruit en hebt nauwelijks gesnoept.”

Dit soort weken zijn heerlijk als je wil gaan wegen, maar dat is vooral mijn gevoel. Zodra de weging dichterbij komt, dan ga je realistisch nadenken: “Heb ik meer kilocalorieën gehad deze week?”, “Heb ik minder bewogen dan vorige week?”, “Heb ik minder goed geslapen deze afgelopen week?”. Als je alle drie met een “Ja” beantwoordt, dan zit je met een probleem. Je gevoel is tevreden en je voelt je gelukkig. Nu de weging eraan komt, weet je dat je gevoel geen eerlijke weerspiegeling is van de realiteit. Vervolgens ga je wegen en ja hoor: je bent 0,4 kilogram zwaarder en dat met gezond eetpatroon! De meeste afvallers raken gedemotiveerd, omdat ze niet weten waar het vandaan komt. Ik kijk net wat anders naar de situatie, omdat ik een aantal punten langs loop:

 • Ik was wat vaker vermoeid door iets later te gaan slapen per dag (kans op calorie-overschot is groot)
 • Ik at eerder 250 gram magere kwark in de avond en deze week toevallig vaker 500 gram door vermoeidheid
 • Ik at eerder 200 gram gebakken aardappelen uit de airfryer, maar maakte ik vaker de zak leeg (zonde om weg te gooien)
 • Ik heb drie keer een pastagerecht gekookt met een calorierijke saus, terwijl ik normaal caloriearme courgettepasta gebruik en minder vaak pasta eet
 • Ik ben twee keer wezen lunchen, waarbij ik niet een kleine cappuccino nam, maar een grote cappuccino
 • Daarnaast ben ik twee keer wezen sporten en niet vier keer in een week

Dit zijn allemaal onderdelen die een afslankpoging kunnen dwarsbomen. Dat maakt afslanken zo lastig, omdat je gevoel het heerlijk vindt als je precies eet wat je nodig hebt. Je moet blijven nadenken over de afgelopen week en kritisch zijn naar jezelf. Wees vooral eerlijk in de kritiek naar jezelf en kijk waar er verbeteringen zijn. Pas die verbeteringen toe zonder extreme eet-uitjes (lunchen, uit eten). Kijk eens wat het doet met je afslankwens!

Ik kan zo blijven doorschrijven over honderden situaties die ik zelf heb meegemaakt in mijn leven. Mijn verwerkingsstrategie is dat ik problemen oplos en eten niet zie als een oplossing voor mijn probleem. Dit heb ik tegen mijzelf de laatste jaren elke dag herhaald. Dat is mijn manier van slagen, maar weet jij al wat jouw verwerkingsstrategie is?

Zo zie je dat ik in mijn leven net zo hard strijd tegen een gewichtsstijging of -daling, maar is het een opeenstapeling van oplossingen die ik voor mijzelf heb bedacht. Ik vind afslanken een uitdaging, maar die uitdaging ga ik graag aan. Sla mij maar neer en ik sta graag weer op om het nog een keer te proberen 🙂

Wij helpen je graag bij Body2Coach met eetgedrag. Mocht je het leuk vinden om kennis te maken? Maak eens een gratis afspraak via de onderstaande knop!
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.