Wat houdt afvallen precies in?

Wat houdt afvallen precies in? 1

Je leest overal een methode om af te vallen, maar je hoort helaas weinig over de definitie van afvallen. Wat betekent afvallen nu eigenlijk?

In de ban van afvallen

Wat houdt afvallen precies in? 2

Veel mensen denken dat ze afvallen door vaker groenten of fruit te eten of nooit uit een pakje te koken, maar dan kom je van een koude kermis thuis. Dat heeft namelijk niets te maken met afvallen. Wel heeft het een invloed op afvallen en daar zit de moeilijkheid in.

Afvallen = kilocalorieën in LAGER dan je kilocalorieën uit

Alle voedingsmiddelen bevatten energie en dat wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kCal). Op een dag gebruikt een mens een bepaald aantal kilocalorieën door beweging, sport, wat vrijkomt bij vertering van voeding en wat je lichaam als onderhoud nodig heeft. Dus:

Kilocalorieën in: alle voedingsmiddelen die je inneemt

Kilocalorieën uit: beweging, sport, vertering voedsel en onderhoud lichaam

De kilocalorieën in en uit worden de “energiebalans” genoemd. Deze energiebalans kan positief of negatief zijn. Positief is de balans wanneer je aankomt en negatief wanneer je gewicht kwijtraakt.
Nu je weet wat afvallen precies inhoudt, kun je ook kritisch kijken waarom er zoveel meningen erover zijn.

“Ik eet bijna niets en kom alsnog aan!”

Wat houdt afvallen precies in? 3

Dit is een opmerking die regelmatig terugkomt als er gesproken wordt over de energiebalans. Alleen, deze opmerking klopt niet. Hierbij wordt niet gezegd dat je niet de waarheid wil vertellen, maar je hebt een groot deel niet door. Zo heeft onderzoek [1] laten zien dat mensen die dachten dat zij 1200 kilocalorieën aten, in werkelijkheid ongeveer 2000 kilocalorieën aten/dronken. Hoe komt het toch dat wij als mensen zo flink ernaast zitten?

Onze ego zit ons in de weg

De mens heeft de neiging om zichzelf te overschatten. Zo is de quote van Pipi Langkous ook een bekende overschatting (gekscherend bedoeld): “Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het kan”

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan – Pipi Langkous

Je denkt een volledige controle over je leven te hebben als het gaat om de inname van voedingsmiddelen en kilocalorieën. Daar heb je het mis, omdat je deze opmerking moet vergelijken met het rijden van een auto. Als je autorijdt, dan doe je veel handelingen automatisch. Denk hierbij aan schakelen, gas geven of remmen. Je denkt niet bewust na over de handelingen.
Nog een voorbeeld is wanneer je aan het autorijden bent en je ineens ziet dat je 10 kilometer verder bent, maar wel gewoon hebt gereden op de snelweg. Dat wegdromen in je automatische handeling zie je bij voeding ook terugkomen.

Geldt dit ook wanneer je het bijhoudt via een telefoonapplicatie, zoals MyFitnessPal of FOOD-app?

Het gebruik van een telefoonapplicatie bij afvallen

De kilocalorieën op voedingsmiddelen hebben niet een 100% dichtheid, maar je kunt er gerust wat mee stoeien. Een telefoonapplicatie heeft veel kans op fouten:

  • De voedingsmiddelen zijn verkeerd ingevoerd door de gebruiker
  • Jij schat de hoeveelheid van het voedingsmiddel zonder lepel of weegschaal
  • Je vergeet onbewust olie/bakboter, koekje bij de koffie of boter op je brood
  • Je weet niet wat je binnenkrijgt met uitjes (uit eten, uit lunchen)

Zo zijn er meerdere onderdelen die jouw “perfecte” berekening van calorie-inname benadelen. Je moet ervoor zorgen dat je niet een telefoonapplicatie gaat gebruiken om alles 100% uit te rekenen. Je gebruikt een voedingsapp om bewustwording te ontwikkelen. Dus je ontdekt waar veel kilocalorieën inzitten!

Je moet ervoor zorgen dat je niet een telefoonapplicatie gaat gebruiken om alles uit te rekenen. Je gebruikt een voedingsapp om bewustwording te ontwikkelen

Afvallen is meer dan beweging en voeding

Ook al ben je goed bezig met een ander eetpatroon, maar er speelt zoveel mee met afvallen. Alle hypediëten leggen je niet uit wat afvallen precies is. Dat verhoogt de kans op terugval en het bekende “jojo-effect”.

Maak anders eens gratis kennis met één van onze begeleiders van Body2Coach via onderstaande knop.

Referentie

  1. Lichtman, S.W., Pisarska, K., Berman, E.R., Pestone, M., Dowling, H., Offenbacher, E., Weisel, H., Heshka, S., Matthews, D.E. & Heymsfield, S.B. (1992) Discrepancy between self-reported and actual caloric intake and exercise in obese subjects. The new Engeland Journal of Medicine



Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.