#6 WIB: Kracht/cardio bij obese ouderen

#6 WIB: Kracht/cardio bij obese ouderen 1

Tijd voor een nieuwe Wetenschap in Beeld (WIB), waarin een onderzoek wordt uitgelicht over één van onze specialiteiten. 

Uit onderzoek van Colleluori et al. (2020) blijkt dat ouderen met obesitas meer voordelen uit een combinatie van kracht- en cardio-training halen. Althans, dat beweren de onderzoekers die een spierbiopt hebben afgenomen bij het begin en na 6 maanden. Bij een spierbiopt haal je een klein stukje spier weg, waardoor onderzoekers kunnen bepalen wat er is gebeurd na een precieze “aanpak”. In dit geval was de aanpak: (1) krachttraining, (2) cardio-training of (3) kracht- en cardio-training gecombineerd.
Bij de combinatie van cardio- en krachttraining zag je minder autofagie ontstaan. Autofagie is een natuurlijk proces in het lichaam. In dat proces worden cellen afgebroken. Die afbraak noemen wij weer een “katabool” proces. Hoe ouder je wordt, hoe meer je afbreekt in het lichaam door ouderdom. Dat wil iedereen tegengaan door te trainen of gezond te eten.

Een advies vanuit ons is ook altijd dat je moet doen wat je leuk vindt. Als jij bijvoorbeeld krachttraining leuker vindt, dan moet je training voor 80% uit krachttraining bestaan. Veel hebben niet het doel om heel gespierd te worden, dus dan kan er gerust cardio-training bij geplaatst worden.

Blijf bewegen en blijf trainen tot je niet meer kunt.

PMID: 31279675

Wij begeleiden ook krachtsporters

Ben je benieuwd of personal training wat voor jou is? Vul dan onderstaand formulier in!

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.