#155: Preek van Freek

#155: Preek van Freek 1

De Preek van Freek is bijna 3 jaar geleden gestart als een grap. Iemand zei tegen mij: “Freek is weer aan het preken hoor!”. Toen ontstond het idee van “Preek van Freek”. Het klinkt alsof je een hoop kritiek krijgt te lezen, maar het is vooral een “Wist je dat” of “discussie” rubriek. Veel leesplezier!

#155: In deze editie van de Preek van Freek ga ik het hebben over het voorbereiden van een kerstdiner. Hoe ga je bijvoorbeeld aan de slag met een verantwoorde maaltijd? Moet je er wel op letten tijdens zulke feestdagen? Hieronder geef ik 4 tips om aan de slag te gaan met jouw kerstmaaltijd!

Tip 1) Kijk uit met de hoeveelheid

Kerst is een feestdag waar veel etenswaren aanwezig zijn. Soms zoveel dat er mensen dooreten, terwijl ze al vol zitten. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je ijs na hebt, terwijl iedereen een hele kalkoen al achter de kiezen heeft…
Het is beter om te kiezen voor een voorgerecht en hoofdgerecht, maar vervolgens een lekkere kop koffie in plaats van een calorierijk nagerecht. Natuurlijk is het ook mogelijk om een hoofdgerecht en nagerecht te kiezen! Meer is niet beter!

Tip 2) Kies niet altijd voor de meest calorierijke producten

Alle vetrijke producten zijn over het algemeen calorierijk. Vet is een smaakmaker voor veel gerechten. Moet je alle vetten minderen? Nee, dat hoeft niet. Wees alleen voorzichtig om avocado toe te voegen als je ook al olijfolie en spek toevoegt aan een maaltijd.
Calorierijk schepijs is bijvoorbeeld ook een etenswaar wat je beter kunt minderen, omdat het alleen kilocalorieën oplevert en smaak. Verder zitten er geen goede voedingsstoffen in. Weet jij schepijs in kleine porties toe te voegen? Dan is dat geen enkel probleem! Let op: met kleine porties bedoel ik niet 3 of 4  bolletjes per persoon…

Tip 3) Durf eens meer groente op tafel te zetten

Groenten zijn bitter en veel houden niet van die smaak. Daarom is het mogelijk om groenten ook lekkerder te maken door middel van dressings of sausjes. Een kaassausje over broccoli of bloemkool is niet erg, tenzij je 200 gram geraspte kaas door de saus heen doet. Niet alleen de kilocalorieën stijgen, maar ook het zoutgebruik in de saus.
Een tip voor groenten zijn de groentesnacks: cherry tomaatjes, snackpaprika’s, komkommer stukjes, snackwortels. Deze zijn te dippen in sausjes die op basis zijn van yoghurt of kwark. Een sausrecept is zo gevonden in Google.

Tip 4) Gebruik wat vaker de oven of airfryer (sneloven)

Een oven maakt een maaltijd lekker, maar ook calorie-armer. Je gebruikt geen olijfolie of bakboter bij een gerecht. Een schaal met kip, groenten en aardappelen is in de oven heerlijk! Denk aan een mengsel van rozemarijn, beetje zeezout en peper bij de aardappelen.
Ook heb je een sneloven/airfryer. De meeste huishoudens hebben een airfryer, omdat deze geen voorverwarmingstijd nodig hebben. Gebakken aardappelen heb je binnen tien tot vijftien minuten op tafel staan. Dat scheelt ook weer wat kilocalorieën, maar doet weinig met de smaak! Ideaal!

Laat ik ook eerlijk zijn om te zeggen dat veel beweging tijdens de kerstdagen ook een goed advies is. Grauw en vies weer helpt niet altijd mee, maar veel wandelen en fietsen zorgt voor een juiste balans. Niet willen wandelen, omdat je meer wil eten in de avond. Dat is een verkeerde instelling om meer te bewegen.




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.