Is koemelk gezond of niet?

Koemelk

‘Koemelk is voor kalfjes’ en ‘koemelk is niet gezond’ zijn opmerkingen die wij regelmatig horen vallen tijdens een gesprek. Koemelk ondergaat namelijk een proces voordat wij het drinken. De kalfjes drinken normaal de melk rauw van de moeder, maar wij mensen doen dat niet. Dit verschil roept bij veel mensen weerstand op. Is die twijfel rechtvaardig? Wij vinden van niet en leggen je graag uit waarom!

Wat is koemelk?

Voordat we ingaan op de details, leggen we je graag uit wat koemelk is. Koemelk komt van de koe. Boeren tappen de melk in vele liters af. Dit zien wij als ‘rauwe koemelk’. Deze vorm van koemelk bevat vele bacteriën die slecht zijn voor de gezondheid. Bij kleine hoeveelheden is dit niet extreem schadelijk, maar je vergroot wel de kans op gezondheidsrisico’s. Dit is de reden waarom men koemelk bewerkt.

Wil jij genoeg eiwitten binnenkrijgen? Dan is het drinken van koemelk een goede optie. Supplementen zijn niet noodzakelijk om genoeg eiwitten tot je te nemen.

Welke bewerkingstechnieken heb je bij koemelk?

Om de melk drinkbaar te maken voor consumenten, gebruikt de fabriek meerdere technieken. Denk aan thermiseren, pasteuriseren (houdbare melk), kiezen voor UHT-straling, steriliseren en het toepassen van bactofuge. Naar sommige vormen van verwerkingsprocessen kijkt men met aarzeling en het klinkt onlogisch dat wij dan koemelk drinken. Waarom moet je eerst je product bewerken om het te eten/te drinken? Is het vreemd dat wij als mensen ons eten bereiden?

Waarom bereiden wij ons eten?

De zuivelfabriek haalt om de drie dagen melk op met een tankauto. Een specialist controleert de melk op resten van medicatie, bacteriën en het vet- en eiwitgehalte. De meeste koemelk gaat via de melkfabriek naar de consument. Maar waar zit koemelk in? Een klein gedeelte gebruiken de boeren bijvoorbeeld zelf om te verwerken tot boerenkaas of bijvoorbeeld yoghurt.

Het klaarmaken en bereiden van eten is nodig, want je kunt sterven of heel ziek worden van kleine bacteriën die in het rauwe eten zitten. Niet voor niets gingen wij vroeger dood aan ziektes door een slechte bereiding van het eten.

Daarnaast zijn er de bewerkingsprocessen die het eten beter verteerbaar maken. Denk aan het bakken van vlees en/of koken van groenten. De ‘slechte’ bacteriën krijgen geen overlevingskans door de hoge temperaturen.

Tenslotte is een bewerkingsproces een voordeel voor jezelf. Als mens wil je dat jouw eten niet in een paar dagen vergaat. Door melk te bewerken, is het veel langer houdbaar.

Niet elke stof is verteerbaar voor mensen

Wist je dat voor mensen ook één stof niet verteerbaar is? Denk hierbij aan de koolhydraatvorm ‘cellulose’. Dit zit in planten! Koeien verteren cullulose wel door een enzym genaamd cellulase. Dit geeft al aan dat wij anders zijn dan andere dieren. Kijk bijvoorbeeld naar onze intelligentie en rationele brein. Wij zijn hierdoor als mens niet meer waard dan dieren, maar wij reageren wel anders op eten. De mens is een omnivoor, dus eten wij planten en eiwitten (vlees/vis/kip). Een hond is bijvoorbeeld een carnivoor (vleeseter), maar eet wel zetmeel. Alleen is het zetmeel minder goed verteerbaar. Dit is weer een verteringsverschil tussen mens en dier. De vergelijking met dieren is niet altijd juist, omdat er veel verschillen zijn tussen de verteringsstelsels onderling.

Koemelk drinken is gezond, maar niet noodzakelijk

In hoeverre is koemelk dan iets wat jij als mens nodig hebt? Je hoeft geen koemelk te drinken, omdat er genoeg vervangers zijn voor koemelk. Dit artikel heeft als uitgangspunt om koemelk in een neutraal licht te plaatsen. Met jouw koemelk is niks mis en het zit vol met belangrijke voedingsstoffen (calcium, fosfor, eiwit). Drink jij liever wat anders? Doe dat lekker! Heb je een koemelk intolerantie? Drink dan vooral geen koemelk.

Een goede reden om koemelk te drinken? Je vindt het lekker. Ook kom je makkelijk aan je eiwitten.

Conclusies over koemelk op een rijtje

Om overzicht te bieden, zetten we een aantal feiten op een rijtje:

  • Koemelk komt van de koe;
  • Koemelk wordt veel bewerkt door middel van verschillende technieken. Denk aan thermiseren, pasteuriseren (houdbare melk), UHT-straling, steriliseren en/of bactofuge;
  • De mens verwerkt hun eten om het beter verteerbaar te maken en om gezondheidsrisico’s te vermijden door ‘slechte’ bacteriën;
  • De mens is een omnivoor en eet planten en vlees;
  • De mens verteert cellulose niet, maar koeien wel;
  • Je hoeft geen koemelk te drinken, maar er is ook niets mis met koemelk.

Ontdek de kracht van Body2Coach!

Wil jij eindelijk een goed voedingsschema voor een sterk lichaam of is het tijd om die overtollige kilo’s te verliezen? Maak dan direct een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek! Bel nu naar 06 – 488 40 976 of vul onderstaand contactformulier in.

  • Geheel vrijblijvend aanmelden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.