Nutri-score: hoe ziet de toekomst eruit?

Nutri-score: hoe ziet de toekomst eruit? 1

In Frankrijk hebben ze een voedselkeuzelogo ontwikkeld, omdat er een onafhankelijk logo op de markt gebracht moest worden. Dit logo noemen ze de “Nutri-score”, maar wat betekent dit logo en wat voegt het toe? In Nederland willen ze dit logo invoeren in 2021, nadat consumenten aangaven dat de Nutri-score de voorkeur had.

Wat betekent Nutri-score?

Dit noemen wij ook wel het “stoplichtsysteem”, omdat je groen tot rood hebt. Hieronder vind je de letters en kleuren:

Nutri-score: hoe ziet de toekomst eruit? 2

De letters en de kleuren geven een oordeel over een product, zodat je het in één opslag kunt zien of het product goed is. In het oordeel worden het volgende meegenomen [1]:

  • Kilocalorieën
  • suiker
  • zout
  • vet
  • eiwitten
  • vezels
  • fruit
  • groente
  • noten
  • peulvruchten

De reden dat zij dit voedselkeuzelogo willen hebben is, omdat je dan (1) snel kunt vergelijken zonder de ingrediëntenlijst te controleren, (2) snel te zien of het gezond of ongezond is en (3) je stimuleert productverbetering.

Hieronder een voorbeeld van yoghurt:

Nutri-score: hoe ziet de toekomst eruit? 3

De berekening van de Nutri-score

Nutri-score: hoe ziet de toekomst eruit? 4Om een product een score te geven, werk je met positieve en negatieve punten [1]:

Negatieve punten

Een product krijgt negatieve punten, wanneer het product de volgende stoffen in hogere mate bevat: suiker, verzadigd vet, zout en kilocalorieën. Hoe hoger per 100 gram, hoe meer negatieve punten het product kreeg.

Nutri-score: hoe ziet de toekomst eruit? 5Positieve punten

Aan de andere kant krijgt een product positieve punten, zodra het product het volgende bevat: fruit, groenten, peulvruchten en noten. Dat komt door de aanwezigheid van vitaminen en mineralen, maar ook vezels en eiwitten.

De producten kunnen berekend worden als ze beide niet-bereid of bereid zijn. De negatieve punten (N) worden verminderd met de positieve punten (P) en dan kom je op een waarde uit.

Niet alleen Nederland, maar internationaal!

Niet alleen Frankrijk en Nederland hebben gekozen voor de Nutri-score, maar ook België, Zwitserland, Duitsland en Spanje. Daarmee wilde Frankrijk een internationaal comité maken, waarin bijvoorbeeld Nederland ook deel gaat nemen.

Welke stappen moet Nederland ondernemen?

Alle richtlijnen van de Gezondheidsraad moeten worden gekoppeld aan de Nutri-score. Onze Nederlandse richtlijnen zijn in het algemeen normaal te noemen. Het Voedingscentrum is afhankelijk van de gezondheidsraad, maar kan dit een traag orgaan zijn. Dit betekent dat het afhankelijk is van bureaucratie en daarom langzaam is met nieuwe ontwikkelingen. Dit wil echter niet zeggen dat ze kwalitatief slechte adviezen geven, want ze onderbouwen alles met stevig bewijs. Het kan wel voorkomen dat een advies uit voorzorg wordt gegeven, terwijl het bewijs niet overtuigend is.

Tegengeluiden: is de Nutri-score wel onafhankelijk?

Wij durven bijna niet meer te zeggen dat het Voedingscentrum geen voordeel haalt uit het verkeerd adviseren van de bevolking in Nederland. Op social media worden veel discussies gestart over dat voedselkeuzelogo’s worden omgekocht door producenten. Wanneer één ultrabewerkt (alles fabrieksmatig gemaakt) product een positief logo krijgt, dan snappen wij ook de discussiepunten. De nieuwe Nutri-score kan deze discussie voor zijn, omdat de voedingswaarden worden berekend via wiskundige modellen. Het is terug te herleiden waarom een product A of een E krijgt.

Een laatste tegenargument kan zijn dat de Nutri-score geen nadruk legt op e-nummers. Dat klopt, maar de e-nummers worden regelmatig onderzocht door professionals die er verstand van hebben. Deze professionals hebben beoordeeld dat de e-nummers niet gevaarlijk zijn. Niemand adviseert pure e-nummers te eten/drinken, maar als toevoeging kan het geen kwaad. Dat verandert wanneer je allergisch bent voor een e-nummer. Zoals je met een notenallergie geen noten eet, eet je met een allergische reactie op een e-nummer die specifieke e-nummer niet.

Stukje ethiek…?
Helaas zijn er ook veel negatieve discussies over e-nummers op social media, maar dat is veelal onterecht. Waarom? Om inhoudelijk met elkaar te discussiëren moet je kunnen discussiëren over de huidige bronnen vanuit de wetenschap. Als je bijvoorbeeld de wetenschap wantrouwt, dan is er weinig om over te discussiëren! De kwaliteit van bepaalde bronnen moet je kunnen controleren en beoordelen, want anders is de aarde plat en leven dinosaurussen nog onder ons. Door je argumenten te baseren op feiten, noem je “objectiveren“. Vaak komt deze vorm van discussiëren in botsing met “subjectiveren“, welke vooral gebaseerd is op emoties/gevoel. Dat is voor het helpen met cliënten bijvoorbeeld niet professioneel! Je gokt met iemand zijn/haar gezondheid.

Wil jij geholpen worden door deskundigen op voedingsgebied? Dan zit je bij Body2Coach aan het goede adres! Neem eventueel vrijblijvend contact op voor meer informatie!

IK WIL BEGELEIDING

Referenties

  1. Consumentenbond.nl (2019) artikel “Nutri-score: wat is het?” geraadpleegd op 17-4-2020 via: https://www.consumentenbond.nl/acties/weet-wat-je-eet/wat-is-nutriscore
  2. Santepubliquefrance.fr (2020) artikel “NUTRI-SCORE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS” geraadpleegd op 17-4-2020 via: https://www.santepubliquefrance.fr/media/files/02-determinants-de-sante/nutrition-et-activite-physique/nutri-score/qr-scientifique-technique-en
  3. rivm.nl (n.b.) artikel “De waarde van een voedselkeuzelogo voor het voedingsbeleid : Advies van de Onafhankelijke Commissie Voedselkeuzelogo” geraadpleegd op 17-4-2020 via: https://www.rivm.nl/publicaties/waarde-van-voedselkeuzelogo-voor-voedingsbeleid-advies-van-onafhankelijke-commissie 



Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.