Je kent het misschien wel wanneer je op een verjaardag bent en een jonge moeder of vader die aangeeft dat aspartaam dodelijk is. Diegene blijft zo bij haar/zijn standpunt en daar kom je niet tussen. Dit is een standaard beeld voor veel professionals tijdens een verjaardagsfeestje of het kan zijn dat Freek dit soort gesprekken aantrekt…
Waar is de tijd gebleven dat vakmanschap belangrijk was?
Door social media en Google is er een hoop veranderd in welke branche dan ook. Een vakman/-vrouw is niet meer zo belangrijk, want Google weet altijd het antwoord. Dat maakt de branche nogal kapot, omdat Google ook zaken beschrijft als: de aarde is plat of het spaghetti-monster als geloof. Het middel Google is niet de schuldige, want dat is slechts een middel om informatie op te zoeken. Hoe je die informatie opvat en gebruikt, ligt aan de gebruiker van Google. Een verkeerde manier van begrijpen gebeurt bij zowel professionals als consumenten. Wat is daar dan de reden voor?
De verschillende wegen van kwaliteit
“Opeens wordt een niet-onderbouwde mening van een huismoeder/-vader op dezelfde stapel gegooid als een vakkundige mening met onderbouwde standpunten vanuit het vak.”
Een werkwijze wordt vaak gebaseerd op wetenschappelijke benaderingen. Dit betekent dat je niet alleen werkt op gevoel, maar een gedegen aanpak wil toepassen die meerdere malen is getest. Deze redenering is niet voor iedereen, omdat de wetenschap niet alle antwoorden heeft en het moeilijk is te begrijpen. Niet iedereen vindt het fijn dat de wetenschap een grijs gebied heeft en gaat daarom zijn/haar eigen weg volgen. Dat is gevaarlijk voor de autoriteit van een professional, omdat iedere huismoeder/-vader maar een weg volgt die hij/zij fijn vindt. Opeens wordt een niet-onderbouwde mening van een huismoeder/-vader op dezelfde stapel gegooid als een vakkundige mening met onderbouwde standpunten vanuit het vak. Dat loopt op tot botsingen of juist leerzame discussies. Dus:
- Consument accepteert de vakkundigheid van een professional
- Consument blijft in zichzelf geloven en noemt de wetenschap corrupt of niet onafhankelijk
Deze twee gevolgen van een discussie lopen vaak hoog op in emoties. Soms zo hoog dat de emotie ervoor zorgt dat er een persoonlijke aanval komt. Dat is ongeschreven regel, maar dat is niet de bedoeling bij vakinhoudelijk discussiëren.
Vakinhoudelijk discussiëren is een belangrijke vaardigheid van een professional
“Google maar. Dan vind je het vanzelf”
Als professional heb je vakinhoudelijke discussies om van elkaar te leren. Daar ben je professional voor geworden. Je wil zoveel mogelijk informatie opnemen, zodat je je eigen cliënten beter kunt helpen. Dit zijn ethische regels die een consument niet gebruikt en daar zit het grote probleem. Het vak “ethiek” is een onderschat vak, terwijl dit vak deze bovenstaande discussie kan uitleggen.
- Ethiek is een wetenschap waarbij wordt geprobeerd om bepaalde handelingen als goed of fout te kwalificeren.
De beide partijen hebben een andere kijk op de discussies, maar het vak wordt voornamelijk verder geholpen door vakinhoudelijke discussies. Niet door opmerkingen zoals:
- “Google maar. Dan vind je het zelf!”
- “Heb je onder een steen gelegen? Dit is allang bekend joh!”
- “De wetenschap is corrupt”
Het derde punt is een gevoel wat is ontstaan door mediaberichten dat wetenschappers zich laten omkopen door bepaalde bedrijven. De verkeerde gedachte die hierdoor ontstaat is dat professionals of andere wetenschappers overdreven positieve resultaten niet doorzien. Alle overdreven positieve resultaten worden meerdere malen getest door andere wetenschappers. Zo zijn meerdere wetenschappers ook ontmaskerd.
Wat zegt de wetenschap?
Je moet de wetenschap zien als een ontdekkingsreis. Elke keer ontstaan er ontdekkingen die niets nieuws zijn, maar het kunnen ook nieuwe ontdekkingen zijn. Een nieuw landschap wat ineens uit de mist ontstaat die niemand nog kent. Op dat nieuwe landschap kunnen een heleboel nieuwe bevindingen zijn en dat nieuwe landschap kun je zien als het “grijze gebied”. Dat de wetenschap het nog niet kent, wil niet zeggen dat de wetenschap niet goed is.
Wil jij geholpen worden een een professional, omdat jij alles al hebt geprobeerd met afslanken of krachttraining? Maak dan eens een afspraak voor een gratis kennismaking!