Tijd voor een nieuwe Wetenschap in Beeld (WIB), waarin een onderzoek wordt uitgelicht over één van onze specialiteiten. De PMID code onderin kun je gebruiken in Google om de bron te vinden.
Dit keer een iets langer artikel dan normaal, maar het is de moeite waard om het te lezen. Het geeft duidelijk ons beeld aan wat wij denken over koolhydraatbeperkt bij diabetes type II.
Wat lijkt het toch gaaf om diabetes type II (suikerziekte) met een voedingsstof om te keren. In het onderzoek van Kelly et al. (2020) geven ze weer dat de stelling “calorie is een calorie” te simpel is. Hier bedoelen zij mee dat de kilocalorieën in en kilocalorieën uit moeilijker is dan wij denken. Dat klopt en niemand van de vakmensen beweert dit ook. Veel psychologische (mentale) en neurologische (hersenen) prikkels zorgen ervoor dat wij meer willen gaan eten dan wij in werkelijkheid willen. Dat maakt de theorie van aankomen of afvallen heel erg lastig.
Ook wordt er in hetzelfde artikel aangegeven dat mensen die veel overaten (veel extra kilocalorieën aten bovenop wat ze nodig hebben), ook verschillend aankomen. Dat klopt ook. Dit is per persoon verschillend, omdat ieder lichaam daarin anders werkt en reageert. Je komt bijvoorbeeld 1 kilogram aan, dan heb je ook meer kilocalorieën nodig per dag.
Wat ons stoort is dat ze in dit wetenschappelijk artikel ook aangeven dat het hormoon insuline ons dikker maakt. Insuline is een onschuldig hormoon dat voedingsstoffen in de (vet)cel brengt. Uit die cellen worden ook voedingsstoffen gehaald als je minder kilocalorieën eet/drinkt dan dat je gebruikt. Als iemand aankomt, dan komt dat niet door koolhydraten, maar door te weinig beweging, teveel eten/drinken, geen aandacht hebben op het eetpatroon, veel bewerkt voedsel in de week, slecht slapen en teveel negatieve stressprikkels die aandacht vragen. Laat staan als je niet kunt sparen en net kunt rondkomen.
In het onderzoek geven ze dit aan als figuur:
De eerste stap in dit plaatje klopt, want je insuline gaat omlaag door minder koolhydraten in te nemen. Je lichaam krijgt ook minder het signaal om glucose/koolhydraten uit het bloed te halen. Ze zeggen dat je automatisch gewicht verliest, maar dat is niet vetmassa. Dat is allemaal vocht wat je verliest doordat je koolhydraten weghaalt. Doordat je koolhydraten verliest lijkt het meteen alsof je lever-vervetting en alvleeskliervet weghaalt. Rondom de organen zit ook vet en dat noemen zij visceraal vet (lees: buikvet). De reden waarom Diabetes type II verbetert bij een koolhydraatbeperkt dieet is, omdat je ineens 2 kilogram verliest aan vocht. Die 2 kilogram daling helpt bij het normaler maken van je bloedwaarden. Val je meer af dan 2 kilogram ineens doordat je minder kilocalorieën eet dan dat je nodig hebt? Dan kan dat vocht en vetmassa zijn, waardoor de bloedwaarden nog beter worden. Hieronder vind je ons plaatje:
In veel andere onderzoeken over dit onderwerp zie je altijd dat gewichtsverlies meespeelt in een eindconclusie. Wanneer iemand niet afvalt, zijn de voordelen ineens weg. Wees dus niet te vrolijk vanwege dit resultaat van dit onderzoek, omdat het weinig zegt en veel aannames bevat.
Let op: onderaan het wetenschappelijk artikel staat dat een schrijver/wetenschapper meewerkt aan een Low-carb programma. Dat kan leiden tot vooroordelen in het onderzoek.
Wil jij vakkundig geholpen worden met afslanken?
Ben je de kluts kwijt over wat werkt bij diabetes type II en afslanken? Wees dan welkom om eens een gratis kennismakingsgesprek aan te gaan. Dit kan online en persoonlijk!
Vul dan eens ons formulier in om te kijken of onze begeleiding bij je past!
PMID: 32276484