Is volle kwark goed voor je?

is volle kwark goed voor je

Is volle kwark goed voor je? Een vraag die bij elk traject van voedingscoaching terugkomt. Volle kwark kan een goede bron van eiwitten en calcium zijn, wat belangrijk is voor de spieropbouw, botsterkte en algehele gezondheid. Alleen, het hoge vetgehalte kan het minder gezond maken voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen door obesitas. Het is belangrijk om rekening te houden met je eigen gezondheidsbehoeften en dieetbeperkingen bij het kiezen van welke soort kwark je eet.

Wat is kwark precies?

Laten we beginnen met wat kwark is. Kwark is een zuivelproduct dat wordt gemaakt door melk te verwarmen en er zuursel aan toe te voegen om het te laten stremmen. Het resulterende mengsel wordt vervolgens gefilterd om de wei te scheiden van de wrongel, waardoor er een dikke, romige substantie overblijft die bekend staat als kwark. Je vindt kwark in verschillende vormen:

  • Magere kwark
  • Halfvolle kwark
  • Volle kwark

Op basis van deze drie vormen heb je allerlei toegevoegde smaken. De bekende merken ‘Optimel’ of ‘Campina’ zijn populair onder zuiveleters. Waaruit bestaat volle kwark? En wat zijn dan de verschillen tussen magere kwark en volle kwark?

Waaruit bestaat volle kwark?

Volle kwark wordt gemaakt van volle melk, terwijl magere kwark wordt gemaakt van magere melk. Dit betekent dat volle kwark meer vet bevat dan magere kwark. Vet is een essentiële voedingsstof die nodig is voor de opname van in vet oplosbare vitaminen en voor de aanmaak van hormonen en celmembranen. Daarin is 1 gram vet 9 kilocalorieën, terwijl koolhydraten en eiwitten maar 4 kilocalorieën per gram zijn. Dat is een groot verschil voor mensen met afslankdoelen.

Is volle kwark goed voor je gezondheid?

Een teveel aan vet in je dieet kan leiden tot overgewicht en obesitas. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.

Om deze bovenstaande reden kiezen veel mensen voor magere kwark als onderdeel van hun dieet, omdat het minder vet bevat en dus minder kilocalorieën. Dit kan handig zijn als je wil afvallen of je gewicht wilt behouden. Alleen, als je geen problemen hebt met overgewicht of obesitas, kan het eten van volle kwark geen probleem zijn. Tenminste, als het past in je totale calorie-inname op een dag.

Bovendien bevat magere kwark meer eiwitten dan volle kwark. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het behoud van spieren en voor het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. Eiwitrijke voeding kan ook helpen bij gewichtsverlies, omdat het bij sommige mensen de verzadiging (lees: vol zitten) verhoogt en de eetlust vermindert.

Een ander belangrijk punt om te overwegen is het calciumgehalte. Kwark is van nature rijk aan calcium, een essentiële voedingsstof voor sterke botten en tanden in combinatie met vitamine D. Zowel volle als magere kwark bevatten vergelijkbare hoeveelheden calcium, dus het maakt niet uit welke variant je kiest als het gaat om het verhogen van je calciuminname. Dierlijk zuivel is niet noodzakelijk voor calcium, want het zit ook in sojadrinks met calcium toegevoegd, tofu, tempeh, boerenkool, amandelen, broccoli, chiazaad en tahin.

Wij adviseren alleen om niet voedingsmiddelen te waarderen op gezondheid, maar op voedzaamheid. Voedzaamheid bepaalt of er voldoende belangrijke voedingsstoffen in voedingsmiddelen zit. De reden is dat er nog veel onduidelijkheid is met voeding en gezondheid. Een voedingsmiddel kan voedzaam zijn, maar ook calorierijk. Denk aan pinda’s of noten. Een handje noten is 110 kilocalorieën, maar leveren ook vezels!

Welke conclusie kun je eruit halen?

Het is begrijpelijk dat je voedingsmiddelen beoordeelt op hun gezondheidsclaims, maar dit is niet genoeg als het gaat om voeding. Gezondheid is namelijk moeilijk en afhankelijk van verschillende factoren. Het eten van één enkel voedingsmiddel kan dus niet bepalen hoe gezond je bent. Bovendien zijn gezondheidsclaims vaak misleidend en gebaseerd op slechts één aspect van het voedingsmiddel.

Een betere aanpak is om voedingsmiddelen te zien als onderdeel van een gezond eetpatroon. Dit betekent dat je een gevarieerd dieet moet hebben met hele, onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volkoren producten, magere eiwitten en gezonde vetten. Door te focussen op een gevarieerd dieet, in plaats van te zoeken naar ‘superfoods’ of voedingsmiddelen met specifieke gezondheidsvoordelen, krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt voor een goede gezondheid.

Niets moet. Alles mag.

Wil je ontspannen leren kijken naar eten en drinken? Dat leer je bij onze voedingsbegeleiding! Vul vrijblijvend het onderstaande formulier in.

  • Mijn gegevens:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.




Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.